Na Goriškem se pleše. Premiera Distance, Dekleta in fantje z Malte ter Visavì Experimental Contest na plesnem festivalu Visavì!

Na festivalu se predstavlja paleta plesnih ustvarjalcev (foto: Visavi)

Z včerajšnjo premiero predstave Distanca dvojca Michal Rynia & Nastja Bremec Rynia se nadaljuje goriški plesni festival Visavì na katerem poleg skupine MN Dance Company iz Slovenije sodelujeta tudi National Dance Company z Malte in Compagnia Bellanda.


Goriški plesni festival je letošnji že četrti po vrsti. Umetniški direktor festivala Walter Mramor pravi: “18 dogodkov v petih dneh in dve pomembni novosti na čezmejnem festivalu sodobnega plesa pod okriljem ArtistiAssociati – Centro di Produzione teatrale Visavì Gorizia Dance Festival, festival sodobnega plesa v Gorici in Novi Gorici, ki so ga zasnovali pri ArtistiAssociati in bo potekal od 11. do 15. oktobra, se vrača že četrto leto. Čezmejni vidik festivala je tisti, ki najbolj zaznamuje pobudo, ki svojo posebnost dolguje dejstvu, da poteka v dveh državah, Italiji in Sloveniji. Eden od ciljev projekta je prav okrepčati sodelovanje v čezmejnem prostoru, preko izmenjave občinstva in sodelovanja med kulturnimi strukturami. Toda izviren in inovativen program je tisti, ki poganja rast festivala Visavì. Letošnji festival bo še bogatejši od prejšnjih: 10 predstav, 3 site specifc dogodki, 1 izvirno tekmovanje, 1 konferenca, 1 premiera, 2 delavnici (workshop), kar je skupno 18 dogodkov v petih dneh. Kar 10 lokacij je vključenih v štirih občinah, 12 skupin iz Italije, Slovenije, Hrvaške, Malte in Izraela, ena svetovna premiera in 5 nacionalne premiere. In potem sta tu še dve pomembni novosti: Visavì širi tarčo ciljnega občinstva tako, da v program prvič vključuje dva predloga za nove generacije, enega za šole in enega za družine. In širi se po ozemlju ter spet prvič vključuje v program tudi Krmin in Gradišče ob Soči. Začeta pot, ki se bo nadaljevala tudi v prihodnjih letih, je usmerjena v to, da bo festival vse bolj odprt, vključujoč in zakoreninjen v tem teritoriju.”

Distanca (foto: Aljoša Kravanja)

Včeraj je uvod v festival pripadal premieri predstave Distanca uveljavljene skupine MN Dance Company. ustvarjalca Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia v predstavi Distanca razmišljata: “Pojem distance je sodobni družbi lasten in dobro poznan. S sodobnim načinom življenja in uvajanjem digitalne tehnologije se stiki med ljudmi siromašijo. Distanca je v kovidnem obdobju še bolj poglobila prepad med ljudmi ter hkrati pospešila razvoj digitalne družbe in umetne inteligence. Uprizoritev s plesom poseže v bistvo človekovega obstoja – bližino: telesa, sočloveka in planeta, na katerem bivamo. Z mednarodno zasedbo plesalcev bo prispevala k premagovanja vseh distanc in motu združevanja, ki ga nosi EPK 2025.” Ponovitev predstave si lahko ogledate v torek, 17.10.2023 in v Cankarjevem domu prihodnje leto. Poleg Michala in Nastje plešejo še: Tjaša Bucik, Noemi Capuano, Marie De Silva, Maria Cecere, Paula Garcia, Rebecca Granzotto, Luca Marchi, Erica Modotti, Eri Nishibara, Pere Sansaloni Servera in Luka Vodopivec.

Dekleta in fantje (foto: arhiv Visavì)

V petek, 13.10 ob 20.00 si na velikem odru SNG Nova Gorica lahko ogledate predstavo Dekleta in fantje plesne skupina ŻfinMalta National Dance Company, ki je bila ustanovljena leta 2014, in je ena vodilnih javnih kulturnih organizacij v državi in je na čelu malteške sodobne umetniške scene. Vodi jo Paolo Mangiola. Nastopajo Roy Assaf ter Pearl Calleja, Lidia Caricasole, Noemi Coin, Martí Blanco Romeu, Matteo Bellio Real, Lotte La Haye, Jérémie Lafon, Keith Micallef, Simon Riccardi-Zani, Amber Van Veen.

Visavi experimental contest (foto: arhiv Visavì)

V nedeljo, 15.10. pa vač kaka Compagnia Bellanda in Visavì Experimental Contest. Gre za plesno in glasbeno improvizacijo, ki sta glavni niti tega dogodka, odprtega za katerokoli vrsto in tehniko plesa, pri katerem so udeleženci povabljeni, da svoj ples postavijo v dialog s plesom drugih in z glasbo v živo. Vse sodelujoče na odru žene, da dajo vse od sebe. Visavì Experimental Contest se je rodil leta 2016 v Krminu pod okriljem Artisti Associati in Compagnia Bellanda. Na njem se je udeležilo več kot 120 mladih talentov iz Italije, Slovenije, Francije, Nizozemske, Nemčije, Poljske …

Gran Bolero (foto: Jelena Jankovič)

Na festivalu bo nastopila tudi skupina En-Knap z uspešnico Gran Bolero, pa Mala Kline z Memoria Project. Nastopiti bi morala tudi Kibbutz Contemporary Dance Company, a je gostovanje žal odpovedano zaradi izrednih razmer v Izraelu. Več o Goriškem plesnem festivalu Visavì lahko preberete na spletni strani www.goriziadancefestival.it