Na državnem prvenstvu umirjeno. Zmaga med člani pripadla Iliyi Dobrevu in Ani Mesec!

Iliya Dobrev in Ana Mesec sta zmagala članski finale. (Foto: Marko Mesec)

V soboto, 27. januarja, se je plesna karavana sekcije za standardne in latinskoameriške plese odpeljala v Lenart pri Mariboru. Kot smo izvedeli iz pozdravnega govora župana Lenarta Janeza Krambergerja in predsednika sekcije Hermana Tomažiča, sta gospoda dobra prijatelja in obema je bilo v čast ter veselje, da se je prvenstvo v standardnih plesih odvijalo v telovadnici Osnovne šole Lenart.

Župan Lenarta Janez Kramberger in predsednik sekcije za SLP Herman Tomažič
Izvedbo prvenstva je v roke prevzel Miran Pritekelj, ki ima edini v Plesni zvezi Slovenije opravljen izpit za organizatorja prireditev, kot ga zadnjih nekaj let zahteva nov zakon. Miran se je lepo potrudil in nam priredil čudovit dogodek, kot ga seveda lahko izvedeš v telovadnici. Dobro izbrana glasba s strani nekdanjega plesalca Vedrana Čelića alias DJ Vedran pa je tako ali tako postala stalnica.
Plesni pari v otvoritvenem defileju
Prvenstvo se je začelo ob 16.00, žal samo s četrfinalom starejših mladincev, saj je napovedani polfinale mladincev odpadel zaradi odpovedi enega plesnega para in v tej kategoriji so nato plesali samo finale ob 18.00. Takrat se je zbralo vseh 45 parov od 51 prijavljenih iz trinajstih slovenskih klubov. Odpovedi udeležbe so bile predvsem zaradi poškodb in bolezni, samo aktualna članska državna prvaka, Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc, udeležbe nista odpovedala in se na tekmovanju niti nista prikazala. Kaj si o tem meni Fredi Novak, eden od sobotnih sodnikov, preberite v rubriki ritem izjav.
V črno odeta sodniška zasedba: Mateja Mazovec, Alenka Bohak, Nataša Ambrož, Zoran Kljun, Boris Rebula, Marko Vodnik, Fredi Novak in Drago Šulek
Poleg Fredija so sobotno tekmo ocenjevali še Alenka Bohak, Nataša Ambrož, Zoran Kljun, Mateja Mazovec, Boris Rebula in Marko Vodnik. Nekdanji predsednik Plesne zveze Slovenije Drago Šulek pa je bil glavni sodnik in delegat.
Lana Žabčič
Finalni del prvenstva je z atraktivnim ‘twirling’ nastopom odprla Lana Žabčič, ki ‘twirling’ trenira že petnajst let in je nekajkratna državna ter svetovna prvakinja v tej zvrsti.
Po mimohodu, kjer smo lahko opazili, da sta se dve plesalki iz starejše mladinske kategorije preoblekli za finalni del, sta na parket priplesala dva pionirska para. Oba iz Plesnega kluba Feniks.
Oskar Preložnik in Gabrijela Šarec
Maks Kotnik in Taja Belaj sta postala podprvaka, zmagala pa sta Oskar Preložnik in Gabrijela Šarec, hčerka kamniškega župana in kandidata za predsednika Marjana Šarca. Slednjega med gledalci ni bilo videti, a nam je simpatična Gabrijela zaupala, da jo oči in mami zelo podpirata v plesu.
Tim Stajan in Taniasa Potočnik Martić
Med pionirji sta zmagala Tim Stajan in Tanisa Potočnik Martić iz Društva plesni center Samba, ki sta zmagala v vseh petih plesih. Tian Pintarič in Kaja Katona iz Feniksa sta se veselila drugega mesta, Lan Bole in Zala Hauptman, ki sta Feniks zamenjala za Bolero, pa sta bila tretja. Njun nastop je budno spremljal aktualni trener Miha Vodičar, ki je septembra prevzel sekcijo za športni ples v Boleru in kot kaže, tudi nekaj parov iz drugih klubov.
Enej Eržen in Tara Por
Med mlajšimi mladinci sta zmagala Enej Eržen in Tara Por iz ŠRKD Diamant, a sta jima zelo sledila drugouvrščena Glib Parhakov in Kiara Rosa Švarc iz Feniksa, ki si je za nastop omislila belo obleko. Simpatično opravo, lila s črnimi pikami, pa je imela Kaja Dekič, ki nam je zaupala, da je obleko kupil oči v Srbiji. Z Jako Bračkom sta zasedla tretje mesto, plešeta za Sambo.
Vid Šteinfelser in Marta Marki
Leto dni starejši je postal lanski državni mlajše mladinski prvak Vid Šteinfelser. Tudi letos je postal prvak med mladinci, ampak z novo plesalko. Brino Paulino Dežman, ki menda ni bila več zagreta za ples, je zamenjal za umirjeno Zagrebčanko Marto Marki. Plešeta za PK Salsero, se pa izmenično vozita na treninge; Marta v Maribor, Vid pa v Zagreb. Delujeta zelo osredotočeno in ambiciozno, všečno! Tian Abdaković in Lina Kuduzović iz Feniksa v lepi zeleno zlati obleki sta bila v vseh plesih druga. V rumeno obleko se je odela Ana Stajan, ki si je z bratom Žanom priplesala tretje mesto med mladinci. Njun klub je Samba.
Seniorji 2 in para plesalca
Vesela sem bila ob pogledu na štartno listo seniorjev 2, ko sem zagledala tri prijavljene pare. Imeli bi tudi štiri, a sta lanska državna prvaka Robert in Simona Preininger poškodovana. Zmagala sta lanska druga, zakonca Borut in Hermine Pinter iz PK Podčetrtek.
Borut in Hermine Pinter
Še večje veselje sta nam priredila plesalca Roman Maček in Martina Smodiš v kategoriji para ples. Prvič se je za to kategorijo, v kateri pleše plesalka na vozičku in plesalec, odvijalo državno prvenstvo posebej v standardnih plesih. Roman je sicer senior, ki trenira latinskoameriške plese in ga bomo lahko videli na državnem prvenstvu 4. marca. Tekmoval bo prav tako z Martino.
Roman Maček in Martina Smodiš
Za odplesanih pet plesov sta prejela aplavz na odprti sceni, kot rečemo v plesnem žargonu. Bila sta naravnost očarljiva. Upam, da PK Zebra do marca natrenira’ še kakšen par.
Jan Hafner in Pina Eržen
Starejši mladinci so bili za finale dobro ogreti. Zmago sta si priplesala Jan Hafner in Pina Eržen, ki se je za finale iz obleke oblikovalca Abrama Martineza preoblekla v kreacijo Zdenke Arko. Z obema je bila zelo opazna na plesišču. Pač prihaja iz ŠRKD Diamant, če se malo pošalim. Zmage sta bila zelo vesela. Drugouvrščena Jasna Potočar je z novim plesalcem Nalom Lakičem kot prerojena. V elegantni rdeči obleki Nataše Ambrož je gladko drsela po plesišču in nič se ji ne pozna, da se vsak dan vozi iz Novega mesta na trening v Ljubljano v Plesni klub Feniks. Brin Hlade in Laura Walter, ki letos prvič plešeta v tej kategoriji, sta za Salsero priplesala tretje mesto.
Nestrpno smo čakali članski finale. Akim Pekunov in Maša Kastelic sta tekmo odpovedala, ker ima Maša pljučnico. Upam, da se pravočasno pozdravi saj sta z Akimom del nastopajoče ekipe na proslavi ob letošnjem kulturnem prazniku v Cankarjevem domu. Mnogo je bilo tudi govora o že zgoraj omenjenem paru Kolesnikov & Dolenc, saj se že nekaj časa okoli njunega partnerstva razvijajo različne informacije in ugibanja. Uradna preverjena pri njiju ste lahko prebrali še pred nekaj dnevi tukaj
https://paradaplesa.si/?Id=360_stopinj&View=novica&novicaID=5175#.Wm7LpuciHiU
Kaj natančno se z njima dogaja, verjetno vesta samo onadva. Menda naj bi se plesno razšla, potem so informacije, da ima Vladislav težave s pridobitvijo vize in ne more priti v Slovenijo, tretja različica je celo, da naj bi se odločila plesati Rusijo, ker je Naja zdaj v Moskvi. Kakorkoli, izjava Fredija Novaka je precej na mestu. Pet članskih parov se ni pustilo motiti in je odplesalo tudi solo predstavitveni ples, ki je bil tokrat počasen fokstrot. Ekipi članov sta se z letošnjim letom pridružila Aljaž Planinšek in Kristina Zvonar iz Rollyja. Zasedla sta peto mesto.
Ivan Jarnec in Ana Ekart
Ivan Jarnec in Ana Ekart iz Salsere, nekdanja starejša mladinca, sta poskrbela za presenečenje, saj sta s svojim plesom prepričala sodnike, da so ju postavili na drugo mesto. "Na parketu je bilo zelo zanimivo, mislim, da sva se dobro pripravila, da sva dobro odplesala in si zaslužila to drugo mesto."
Jure Bergant in Milana Chekanova

Nekoliko razočarana sta bila Jure Bergant in Milana Chekanova iz Feniksa, ki sta se morala zadovoljiti s tretjim mestom. Jure je na sobotni tekmi postal tudi predstavnik plesalcev v sekciji za latin in standard. "Kandidiral sem zato, da lahko tudi plesalci izrazimo svoje mnenje. Do zdaj je bilo tega zelo malo. Želim združiti vse plesalce, da bi se pogovorili, izmenjali mnenja, povedali svoje razmišljanje. Konkretno imam v mislih reprezentanco. Organizacijsko je super, ne gre pa v smer, ki bi si jo mi želeli."
Tilen Rac in Maruša Rako iz Jasmina Kočevje sta plesala za četrto mesto.
Iliya Dobrev in Ana Mesec
Nova državna prvaka sta postala Iliya Dobrev in Ana Mesec iz Feniksa. Zmagala sta v vseh petih plesih. "Plesati finale iz prve je kar težko, ker smo navajeni, da treniramo za tuje tekme, kjer začnemo plesati s petimi plus skupinami. Tukaj pare poznava, z nekaterimi celo treniramo skupaj, vse je bolj domače. Hvala našim staršem, trenerjem in najboljšemu klubu Feniks," sta po tekmi povedala Ana in Iliya, ki se je naučil odlično govoriti slovensko.
Ko vidim na tekmovanju starosto slovenskega plesa, legendarnega plesnega učitelja Franja Kozarja, se veselim njegove natančne analize. "Če začnem pri pionirčkih, lahko rečem, da so štirje solidni pari, ki bodo napredovali. Preostali pa imajo pri taktu in ritmu izredne težave. Pri mlajših mladincih morda izstopata dva para, za drugo pa bi rekel, da ni nekega izrednega napredka. Pri mladincih so trije pari zelo dobri, preostali pa imajo težave z ritmom, gibalne težave, da o karakterju ne govorim. Najslabša pa je skupina starejših mladincev, razen enega para, ki izstopa. Namreč, kamorkoli pogledaš, so problemi. Nič ni tehnično dovolj obdelano, ne gibalno, ne ritem, ne takt, ne karakter. Skratka majhen kaos na parketu. Pri članih pa lahko rečem, da so štirje perspektivni pari, ki jih sicer čaka trdo delo v mednarodni konkurenci, vendar je viden napredek. In to me veseli."
Fredi Novak
Fredi Novak na začetku najinega pogovora ni bil zelo kritičen, a je proti koncu nekako prišel skoraj do enakih zaključkov kot Franjo Kozar. "Organizacija je bila odlična, parov je več, sploh v manjših kategorijah, in imam občutek, da smo se malo dvignili, kot rečemo mi Štajerci, s ‘podna’. Ampak če bi naši skakalci tako skakali, kot naši plesalci plešejo, bi se vsi pobili. Manjka preciznost, pri starejših mladincih je bila v prvih kolih sploh katastrofa, nožna tehnika, drža. Zelo me moti tudi to, da ima večina parov pretežke koreografije, da ne poslušajo glasbe, deluje, kot da imajo glasbo za nekakšno kuliso. Tako kot mi razumemo ples, ples je na glasbo in par mora biti v glasbi in ne na glasbi, na parketu. Je pa vsekakor bolje, kot so bila prejšnja državna prvenstva, ki so bila porazna."
… (foto: Marko Mesec)

Upam, da bodo teh nekaj misli prebrali tudi trenerji, ne samo plesalci, se zamislili in do prihodnjega državnega prvenstva poskušali odpraviti te ‘napake’ ter zablesteli, kot najbolje znajo. To bo že čez dober mesec dni, in sicer 4. marca, izjemoma v nedeljo v Ivančni Gorici. Tja se odpravljamo po zaslugi športnega direktorja Marka Vodnika, ki je menda "ugodno ‘zrihtal’ dvorano". Do takrat pa ste vabljeni še k ogledu  televizijske reportaže, ki bo predvajana v nedeljo, 11. februarja, ob 22.00 na TV3. Izvedeli boste še mnogo več, kot sem zapisala v današnjem članku. Fotoreportaža pa vas čaka na www.fotomesec.com

View Gallery 19 Photos