Miša Cigoj: Luki Vodlanu in Anamariji Novak nihče ne more odrezati nog!

Luka Vodlan si je po mnenju večine izbral ne samo lepo, toda tudi eno najpametnejših plesalk pri nas

Luka Vodlan je večkratni državni, evropski in svetovni prvak v stepu, ki je pred stepom intenzivno treniral tudi športni ples. Anamarija Novak je še letos plesala na državnem prvenstvu v standardnih plesih in s soplesalcem Sergejem Dementijevim zasedla zadnje, peto mesto. Po tem tekmovanju sta se razšla, Anamarija se je posvetila študiju in bila prepričana, da s športnim plesom ne bo več nadaljevala. A glej ga zlomka. Junijski telefonski klic Dušana Vodlana ji je spremenil trdno prepričanje, da nikoli več ne obuje plesnih čevljev.
"Ponudbo g. Vodlana, ki mi je predlagal, če bi plesala z njegovim sinom Lukom, sem z veseljem sprejela. Vrnitev na plesni parket ni bila težka. Pravzaprav sem se za polletno pavzo sama odločila, saj sem nujno potrebovala fizični in psihični počitek. Že na prvi vaji sem začutila, da bi lahko dobro funkcionirala skupaj."
Luka pravi, da so bili prvi občutki, ko sta zaplesala, zelo dobri. "Osebno sem začutil fizično moč pri Anamariji. Pozna se ji, na kakšen način je trenirala in s kom je trenirala. Anamarija ima odlične fizične zmogljivosti za svojo anatomsko in morfološko zgradbo telesa. Ni mi bil problem se vrniti, saj medtem ko nisem imel plesalke ,nisem bil oddaljen od plesnega parketa. Velikokrat sem si ogledal kakšno pomembno tekmo, doma smo organizirali veliko tekem, pa tudi v domačem klubu sem pomagal učiti, tako da sem ostal v dobrem ritmu in mi ni bilo težko spet začeti."

Anamarija in Luka se ujemata tako na parketu kot izven njega.
Prve skupne korake sta naredila pod taktirko kontroverznega plesalca in trenerja Miše Cigoja, v njegovem plesnem studiu Maxim v Ajdovščini. Glede na to, da se nekateri slovenski strokovnjaki ne strinjajo z Miševim načinom plesanja, še manj treniranja, ki stremi k menda ruskemu načinu plesanja, kjer sta bolj poudarjena energija in moč kot pa umetniški vtis, je bila odločitev pričakovana. Anamarija pravi: "Z Mišem sem delala že s prejšnjim plesalcem in mi je njegov način dela ustrezal. Pri njem najbolj cenim delavnost, samodisciplino in vztrajnost." Luka pa dodaja: "Miša mi je že pred Anamarijo ponudil par plesalk in sem tudi pri njemu opravil probe. Že na teh probah sem spoznal njegov način dela, in moram reči, da je zelo specifičen in zanimiv. Miša je zelo sproščen in je na treningih tudi dosti smeha. Zaradi tega smo se tudi zdaj odločili za njega. Oba sva se strinjala s to odločitvijo in moram priznati, da mi ni žal."
Miša Cigoj je nad novonastalo dvojico precej navdušen. "Sicer sem potreboval kar nekaj časa, da sem ju prepričal, da pozabita na preteklost; v šali sem jima dejal, da jima nog nihče ne more odrezati. Odlično skupaj sodelujeta, dobro se razumeta in rezultati jima v tem trenutku niso glavni cilj, kar je dobro."
MIša Cigoj skrbi za novonastali par v koreografsko-trenerskem smislu.
Zato najbolj mislita na to, da bosta čim večkrat dobro plesala in v tem uživala, z rezultati pa se ne obremenjujeta, saj sta mnenja, da z dobrim plesom pridejo tudi dobri rezultati. Odločila sta se, da plešeta tako latinskoameriške kot standardne plese. "Vedno sem imela željo plesati obe zvrsti, saj bi se težko odločila za treninge v le eni zvrsti. Ker pa je v članski kategoriji plesati kombinacijo precej naporno, se zavedam, da se bo  enkrat potrebno posvetiti le eni zvrsti."
Luka pa nikoli ni delal razlik. "Jaz nikoli nisem rad delal prevelikih razlik med stiloma. Tako se nikoli ne bi odločil za specializacijo, saj ima vsak od stilov svoje prednosti in slabosti. Imata pa tudi skupne točke, tako da lahko informacijo iz enega s pridom uporabiš tudi v drugem stilu. Je pa tako, da ti je enkrat eden bolj všeč, drugič pa drugi."
Ali ju bomo videli na bližajočem se državnem prvenstvu v kombinaciji, ki bo 16. oktobra v Mariboru, je še skrivnost. Anamarija mora dobiti še izpisnico iz matičnega kluba Bolero in s tem bo uradno prestopila v Plesni klub Lukec Krško, za katerega je novonastali par še kako pomemben. Dušan Vodlan, ki je kot član sekcije za športne plese pri Plesni zvezi Slovenije zelo dejaven pri uresničevanju sprememb v tej okosteneli organizaciji, pravi: “Zelo sem zadovoljen, saj vem iz izkušenj, da je za klub kot tudi njegovo članstvo takšen par velika pridobitev v smeri zagotavljanja boljših pogojev za delo ter za lažje pridobivanje sponzorjev. Je tudi vsestranska promocija plesa in kluba. Člani sekcije pa imajo tudi dobra vzornika in učitelja v njiju. Veseli me tudi dejstvo, da smo po dolgih letih prekinili strokovno sodelovanje z dosedanjimi strokovnjaki in se povezali z novimi, mlajšimi in mogoče lahko rečem bolj sodobnimi, naprednimi in vsestranskimi plesnimi strokovnjaki. Zadnje leto uspešno sodelujemo s Katarino Venturini. Miša Cigoj je pa prav gotovo nova energija v slovenskem plesu in bo tudi v našem klubu. Je že preizkušen in uspešen tekmovalec in tudi mlad plesni strokovnjak. Je pa sicer le še eden izmed njih, ki pa prav gotovo ne bo edini s katerimi bomo v prihodnje sodelovali. Bil je tudi prvi edini v PZS, ki je pokazal veliki interes za Lukovo nadaljnjo kariero v športnem plesu, saj verjame v njegov talent in kvaliteto. To bomo znali ceniti v prihodnje, zato sem prepričan v dobro obojestransko sodelovanje. Predvsem pa sem zadovoljen, ker so ga poleg Luke in Anamarije sprejeli tudi ostali naši mlajši člani, kar je bilo vidno na ravno končanih pripravah, ki smo jih izvedli v Krškem. Ob tem bi še dodal, da se  znotraj našega športa prevečkrat dogaja , da  je “odgovornim, ki v bistvu niso nikomur odgovorni za razvoj slovenskega športnega plesa” čisto vseeno, kaj se dogaja z mladimi plesalci, ko pridejo da tistega trenutka,  ko ne vedo kako in s kom bi nadaljevali kariero. Skoraj leto dni se je vedelo, da je Luka izgubil plesalko in da si želi nadaljevati kariero, pa ni nobeden niti mignil. Sicer je to že stara navada pri vseh podobnih primerih. Tudi tu je treba še marsikaj postoriti, da ne bomo kot običajno dnevno izgubljali plesalcev in plesalk.”
Anamarija Novak s svojim bivšim plesalcem Sergejem Dementijevim, s katerim sta se skoraj redno uvrščala na rep državnih prvenstev, čeprav sta v tujini premagovala slovenske pare.
Luka Vodlan z nekdanjo plesalko Majo Omovšek.
Tako Luka kot Anamarija sta imela v preteklosti slabe izkušnje tako s slovenskimi trenerji kot z uvrstitvami na tekmovanjih, ampak s preteklostjo se ne nameravata ukvarjati: “Za uspešno sedanjost oziroma prihodnost je treba čim prej pozabiti na preteklost, kar mi je v času polletne pavze v veliki meri tudi uspelo.” “Jaz se ne ukvarjam s preteklostjo in tudi obremenjen nisem z njo. Mislim, da je absurdno, če bi se ukvarjali s preteklostjo. Če bi se jaz obremenjeval in se oziral na preteklost, ne vem, če bi bil danes tukaj, kjer sem. Predvsem se bomo osredotočili na prihodnost, kajti tudi v sedanjosti ni vse tako, kot bi moralo biti,“  zaključuje Luka in napoveduje, da so ambicije usmerjene predvsem v to, da bi ju v prihodnje ljudje spoznali še z druge strani. Kaj to pomeni, pa naj ostane skrivnost … Anamarija pa je že na poti v Italijo po novo plesno obleko.

View Gallery 5 Photos