Miha Krušič. Plesalce, še posebej iz profesionalnih voda, čakajo zelo hudi časi!

Miha Krušič napoveduje težke čase za profesionalne plesalce. (Foto: Jernej Prelac)

Koreograf in plesalec Miha Krušič je bil del priprav sekcije za moderne tekmovalne plese (MTP) pri Plesni zvezi Slovenije in razmišlja, kaj nas čaka v novi sezoni.

Miha, bil si eden od pedagogov na pripravah sekcije MTP za hiphoperje v Kopru. Bila je krasna množica plesalcev in prepričana sem, da je bila tudi energija takšna, kajne?
Zdravo, Barbra. Energija je bila enkratna in lepo je bilo videti toliko mladih plesalcev na enem mestu, željnih znanja in pripravljenih na novo sezono po korona karanteni.

Na reprezentančnih pripravah v … (foto: Gaynor Johnson)

Kaj je bilo najbolj navdušujoče?
Meni osebno je bilo lepo videti, da je PZS podprla slovenske koreografe in da smo s skupnimi močmi lahko speljali celotne vaje reprezentance MTP – hip-hopa. Pa tudi meni je ‘pasalo’ po dolgem času biti pred toliko plesalci. Nazadnje je bilo to v Južni Afriki.

… Kopru (foto: Gaynor Johnson)

Kaj sploh pomenijo priprave za plesalčevo kondicijo, status in novo sezono?
Priprave za plesalca pomenijo prebujenje telesa in mišičnega spomina, ki je počival nekaj mesecev, v tem primeru več kot ponavadi. Priprave so intenzivni trening glave, telesa in duha za plesalca in pa dober vir informacij od različnih predavateljev, kar je drugače kot na dnevni bazi v domači plesni šoli. Tako lahko veliko informacij in znanja prejmejo hitro in učinkovito, brez nadzora in izolacije lastnih trenerjev in plesnih šol. Res super zadeva so te reprezentančne vaje. Pohvale organizatorjem in hvala za povabilo. Sem bil ponosen, da sem bil lahko del tega.

(foto: Jernej Prelac)

S kakšnimi vibracijami greš v novo sezono in kaj konkretnega te čaka?
V novo sezono grem zelo počasi in še nikoli tako pogumno kot zdaj. Ni projektov, ni predstav, ni televizijskih šovov in vsak se mora znajdi po svoje. In moram reči, da je pred nami zelo težka naloga, ki se je po mojem vsi iz plesnega sveta sploh ne zavedajo. Vesel sem, da sem se pridružil dolgoletni prijateljici in plesni legendi Fioni Johnson in njeni plesni šoli. Uživam spet v poučevanju mladih v Sloveniji po petih letih pavze. In Primorska je zame vedno imela poseben čar.

(foto: Jernej Prelac)

Kaj pa čaka plesalce v teh posebnih časih?
Plesalce, še posebej iz profesionalnih voda, čakajo zelo hudi časi, ker smo ostali brez dohodka in brez pomoči državnih inštitucij. Delamo priložnostna dela in čakamo, kdaj nam bo država dovolila prireditve, podobne, kot so se zgodile na Brezjah, kjer je bilo lahko 3000 ljudi. Sem vesel, da so oni lahko praznovali svoj praznik, tako kot ga bi lahko mi s plesom.