Metelkova v ritmu plesa. Poletna plesna šola je nazaj!

Maša Kagao Knez je uveljavljena plesna pedagoginja. (Foto: Tomaž Črnej)

Zadnji junijski teden je Metelkova ulica zaživela v novem mladostnem ritmu, prav v ritmu plesa, ko je od 27. junija pa do 1. julija 2016 potekala celodnevna Poletna plesna šola v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Center dogajanja, prijateljevanja in srečevanj je bil  kulturni center KULT3000; najmanjša stavba ob Muzejski ploščadi, tudi nekdanja vratarnica, kjer se že od leta 2013 vrstijo razstave in kulturna srečanja v organizaciji JSKD, ki je stavbo tudi prevzel pod svoje okrilje. V tistem junijskem vročinskem valu je bilo za starimi zidovi stavbe KULT3000 prav prijetno hladno in se je lahko dodatno hladilo z vodo, obogateno z meto in meliso, ali pa poživljalo s sadjem in kavo, se sladkalo s prekmursko gibanico ter prijateljevalo in sproščalo v igrah vrednot, ki so jih pripravili skupaj z društvom Nagib iz Maribora. Vrednote za vse čase sta pripravili Petra Hazabent in Ajda Tomažin, so človeške, razpoznavne in veljavne, so tiste znane: ljubezen, lojalnost, poštenost, smeh, svoboda …  Že ob vhodu je bil vsak udeleženec PPŠ povabljen in imel možnost izvleči svojo vrednoto iz danega kupa, ki je bila hkrati tudi del vstopnice za plesne delavnice, lahko tudi razpoznavni znak za sorodno dušo z enako vrednoto, tudi možno povabilo kakšne druge vrednote k igri antidepresivov, kot je to bil športni duet v igranju ping-ponga na ozki leseni mizi, tudi zabavno tekmovanje v preskakovanju in spletanju vrvi in še kaj. 

Dvorana na Taboru v Ljubljani. (Foto: Tomaž Črnej)
Plesne delavnice so se vrstile v stavbi športnega društva Tabor, in to v njihovih štirih telovadnih dvoranah, pa še v dvorani Stare Elektrarne Elektro Ljubljana, skoraj obvezna postojanka, čeprav tudi kratka, je vseskozi bil center KULT3000, središče iger, videoposnetkov, impro jama, ogleda slovenskega plesnega filma Poletje v školjki, povabila na predstave Ane Desetnice in baleta Globina (po)gleda, privlačnih knjižnih polic, razstave Memory Lab projekta, evropske mreže meseca fotografije, za povrh pa še sprostitvene masažne urice. Tudi za prenočišča je bilo poskrbljeno v Dijaškem domu in hostlu Tabor na Kotnikovi.
Nina Meško je obudila spečo Poletno plesno šolo. (Foto: Sunčan Stone)
Nina Meško, strokovna sodelavka za ples pri JSKD RS, se je odločila letošnjega junija, in to po dvajsetih letih, obnoviti Plesno poletno šolo v Ljubljani, ki se je vsako leto ob koncu šolskega pouka dogajala v prestolnici pod vodstvom Neje Kos, takratne strokovne sodelavke ZKOS/JSKD, in to od leta 1979 pa vse do 1996., torej celih 17 let. Tiste dni se je tudi po dva tedna skupaj plesalo v prostorih Cankarjevega doma, Gledališča Glej, v dvoranah Kazine, na Kodeljevem, v Dijaškem domu Tabor in se je plesna kolona znala viti tudi od Kongresnega trga prek Čevljarskega mostu ter naprej. Danes bi dejali, da se je dogajala množična plesna instalacije v urbanem mestnem jedru, ko so se stanovalci bližnjih hiš nagibali skozi okna in so mimoidoči obstali ter spremljali veselo poplesavanje ob ritmih žive glasbe. Čas prinese svoje in ljubljanske dvorane so cenovno presegle takratna razpoložljiva sredstva za ples, zato se je PPŠ preselila najprej v poletni Koper leta 1997, nato pa je postala del mariborskega plesnega poletja, ko se je ples dogajal v Unionskih dvoranah v organizaciji JSKD OI Maribor, zaključek pa stekel v nepozabnem plesnem vzdušju nekdanjega mariborskega Minoritskega odra na Lentu, tudi v času Festivala Lent.
Pedagogi PPŠ so bili: Maja Kalafatič …
Poletno plesno šolo 2016 je obiskalo več kot 120 udeležencev različnih starosti, najmlajši so bili osemletni osnovnošolci, in to v 15 plesnih delavnicah, ki so jih vodili izbrani učitelji, tako slovenski kot tuji, v posameznih delavnicah je prisostvovalo tudi po 25 tečajnikov. Začelo seje  v jutranjih urah z jogo za radovedna leta Maje Kalafatić, ki jo je oblegala tudi skupina plesnih profesionalcev, in v urah klasičnega baleta pod vodstvom Hugha Mbenga, namenjenih visoki baletni ravni, vendar so si baletne klasike zaželeli tudi sodobni plesalci z baletnim predznanjem ali celo brez. No, baletni plesalec in solist ljubljanskega ansambla Hugo se je kar dobro znašel v tej vlogi vsestranskega baletnega pedagoga, tako da so ob zaključku njegovi gojenci ubrano zaplesali vsak na svoji baletni zasnovi in celo opazno napredovali. Maja je vodila še ustvarjalne urice za otroke, ki jih je zelo dobro vpela v ustvarjalne igre in gibalna poglabljanja, ko so fantje hiteli plesati svoje igrive domislice ter so dekleta snovala daljše plesne zgodbe.
… Hugo Mbeng …
Sodobne plesalce je urila Vita Osojnik, tudi zahtevno razgibavala v urah sodobnega baleta, na zaključku PPŠ in ob njihovem nastopu pa kar dvignila temperaturo v Veliki dvorani ŠDT.
… Vita Osojnik …
Nič manj energije in plesne vročice ni prispevala Maša Kagao Knez s svojimi plesalci na urah afro-sodobni, ko je ob njihovem nastopu izstopalo kar nekaj na novo odkritih plesnih potencialov. Na delavnicah sodobne tehnike sta Tuza Tamás in Peter De Vuyst s svojimi spodbudnimi prejemi dobro premikala akrobatske omejitve udeležencev, jim tudi nabirala prepotrebno kondicijo za talno sodobnost.
… Peter Devuyst …
Novo ime na naši plesni sceni je Jernej Bizjak, ki je vodil ure in delavnico moderna, sicer nekoč plesalec Kazine, leta delujoč na mednarodni plesni sceni in na Danskem; dejal pa, da se počasi poslavlja od komercialne scene, zato za novo sezono pripravlja svoj plesni prvenec, sodobni projekt, ki bo premiero uzrl v njegovi Vrhniki in v tamkajšnjem kulturnem centru Cankarjev dom.
… Jernej Bizjak …
Za mlajše tečajnike je Nicole Speletic vodila zahtevni modern mix I in II. Sodobno tehniko in acto ter delavnico instant kompozicije je vodil Davide  Sportelli, njegovi tečajniki so se gibali mehko kot po peščeni plaži. Prvič je pri nas gostovala plesalka, koreografinja ter pedagoginja madžarskih korenin Nora Hojs, ki deluje v Ameriki, in to s triurno plesno delavnico poglobljene kontaktne improvizacije in materiala za hrbtenico, ki temelji na statiki gibalnih osnov Stevea Paxtona ter njegovi študiji defenzivne aikido borilne veščine, ko se je pri talnih kontaktih hrbtenica počasi zvijala v obliki DNK vijačnic, in so njene ure temu primerno potekale upočasnjeno, zahtevno ter dobrodošlo.
… Nora Hojs …
Plesni fluidni balance (tekoče ravnotežje) sta vodila Katjuša Kovačič & Nikola Orešković, ko so se ob pravilnih prejemih in razporeditvah teže lahko dvigale ter vodile tudi večje teže od lastne. 
… Katjuša Kovačič …
Povsem nova tehnološka povezava s plesom je stekla v video delavnici plesa znanega video mojstra in filmarja Darka Dragičevića, pretežno delujočega v tujini. Delavnica je izhajala iz gibalno plesnih vsebin kot sprostitvena predpriprava na hipni umetniški razmislek in izbirno odločitev. Po plesnem ogrevanju je bil tečajnikom posredovan kratek video material, nato je vsak posameznik skozi svoj filter spomina ter na podlagi predvajanega videa napisal nekaj osnovnih stavkov.
… Darko Dragičevič …
Nato so iz stavkov izbrisali osebke in glagole, v kratkem premisleku nekaj minut pa iz preostalih besed predstavili smernice za ustvarjalni proces, neke vrste scenarij, ki so ga zaobjeli v svoji zasnovi video projekcije. Tako je nastala zanimiva galerija statičnih likovnih oblik, instaliranih v prostoru. V drugem preizkusu pa so v teh istih stavkih obdržali le osebek in glagol, ob tem je nastala povsem druga zasnova, dinamična vsebina osebnih ilustracij, ki se kar lahko enači z dinamiko filmske in video projekcije. To je bila tudi najdaljša delavnica, trajala je kar šest ur, v dveh terminih po tri ure.
… Nataša Tovirac …
Ob koncu plesnega dneva je po 19. uri stekla še prijetna sprostitev ob plesni jogi, shakti dance, ki jo je vodila Nataša Tovirac; ko se je ob petju in plesu ter ob osnovah joge polnila in sproščala pozitivna energija sedmih telesnih čaker.
… (foto: Tomaž Črnej)
 
Zadnjega dne, torej 1. julija, so bile ob 21. uri po zaključku vseh delavnic organizirane še kratke plesne predstavitve, ki so obiskovalce in nastopajoče zaobjele v ritmih plesa in glasbe, tudi primerno razgibale, in kjer se je sprožalo obilje zadovoljstva ter smeha; medtem ko je bil ogled otroških delavnic organiziran že v dopoldanskem času zadnjega dne.
Nina Meško je ob koncu dejala, da je prijetno presenečena ob vsej izkazani pozitivni naravnanosti tako učiteljev kot udeležencev Poletne plesne šole; saj je PPŠ pustila svojstven, skorajda nepozaben plesni pečat tako vsem prisotnim kot tudi njej sami. Ob tem pa se sprašuje, kaj je doprineslo k tej pozitivni naravnanosti: mogoče so v času PPŠ delovala prava ozvezdja ali pa je doprinesel čas ob šolskem zaključku mladih, polnih energije in pričakovanja počitnic, ki se pa vedno ne začnejo takoj po koncu pouka. "Vesela sem, ker je PPŠ stekla uigrano in ob tolikšnem pozitivnem vzdušju, verjetno sta svoj prispevek k temu dodali tudi Petra in Ajda ob gradnji vrednot v KULT3000. Sama imam prav lepe spomine na tiste ljubljanske PPŠ pred 20 leti in več, ki sem jih vsako leto tudi nestrpno pričakovala. Zato sem kar nekaj časa premišljevala, kako bi znova oživila ljubljansko plesno poletje, in glede na to, kako je tekel enotedenski program ter stekel tudi zaključek,   sem več kot zadovoljna, da se je plesna energija ob koncu šolskih dni končno znova obudila tudi v Ljubljani," je nekaj besed za Parado plesa dodala Nina Meško.

View Gallery 13 Photos