Mega dogodek v Črnomlju. Šolski plesni festival tudi z Jernejem Kozanom!

Prihodnji petek, 19. 2., se bo v Črnomlju odvijal že tradicionalni Šolski plesni festival katerega glavna organizatorica in mentorica je Vesna Fabjan, sicer mamica dveh otrok in profesorica geografije in zgodovine, ljubiteljska plesalka, ki pravi, da obžaluje, da iz svoje plesne kariere v mladosti ni naredila kaj več. A je zato toliko bolj aktivna pri organiziranju festivala, pleše pa še vedno. Z njo smo se pogovarjali, kaj vse jih čaka pred in na velikem dogodku.

Vesna Fabjan je gonilna plešoča sila …

Kaj za vas pomeni sodelovati na tekmovanju ŠPF?

Ko je pred leti PZS razpisala projekt ŠPF, se mi je to zdela priložnost, da mlade iz okolja, kot je Črnomelj, spodbudim k plesnemu gibanju, saj drugih možnosti pri nas za to skoraj ni bilo. Tu se lahko izkažemo tudi tisti, ki nismo profesionalni plesalci, ampak le ljubiteljski. Zame kot za mentorico te dejavnosti na SŠ Črnomelj je to pomenilo dati možnost mladini, saj se le-ta v velikem številu premalo kvalitetno giblje! Ker takrat nisem imela veliko plesnega znanja, sem se učila skupaj s svojimi dijaki, gnala pa me je volja do plesa in obžalovanje, da se v svojih otroških letih nisem imela možnosti bolj ukvarjati s plesom.
… Šolskega plesnega festivala v Črnomlju. (foto: Petrovič)
Kolikokrat do zdaj ste se tekem udeležili in kolikokrat ste jih organizirali?
Letos na SŠ Črnomelj organiziramo 12. prireditev Šolski plesni festival.Prav tolikokrat smo že sodelovali na državnem tekmovanju za ŠPF. Organizator letošnje šolske prireditve je 3. a Gimnazije Črnomelj pod mojim mentorstvom. V začetku je bila naša šolska prireditev manj obsežna, zadnja leta pa je prerasla v večurno plesno popoldne. Prireditev si ogleda približno 1500 gledalcev, nastopi okoli 300 otrok. Je najbolj obiskana tovrstna prireditev v našem okolju. Starši naših dijakov se pogosto "hecajo", da smo plesna šola in da bi plesno znanje morali uvesti kot pogoj za vpis na šolo! Prireditev je prerasla prvotni namen projekta!
Kdo so glavi koreografi letošnje prireditve in s koliko točkami se boste predstavili?
Letošnja prireditev bo potekala na dveh ravneh: 1.Nastopajoči so belokranjski osnovnošolci (plesni krožki, folklorne šolske skupine, obšolske dejavnosti), ki jih že v mesecu novembru povabimo k sodelovanju. Pogosto plesno točko zanje pripravimo tudi mamice in atki in celo babice! Mentorji teh dejavnosti so največkrat učitelji ali vodje ljubiteljskih društev. Že več let na željo belokranjske mladine sodelujemo s Plesnim studiom iz Novega mesta, ki pri nas organizira tečaje hip-hopa za osnovnošolce, srednješolce in hip-hop za mamice in atke.
2.  Srednješolci SŠ Črnomelj se tekom prireditve med seboj pomerijo v treh tekmovalnih kategorijah: pari, splo, plesna produkcija. Tu izberemo šest posameznikov, šest parov in en razred, ki potem našo šolo zastopajo na državnem tekmovanju v mesecu maju. Mentorica vseh plesnih dejavnosti na šoli sem jaz. To pomeni, da dijake s pomočjo predpisanih posnetih koreografij naučim zahtevanega. Vaje potekajo 3-krat tedensko po pouku. Z razredi, ki se odločijo pripraviti tri minute trajajočo plesno produkcijo v streetu, vadimo ob popoldnevih in vikendih. Za priprave z razredi kot mentorica potrebujem približno 270 ur. Vaje potekajo od novembra do februarja. Te razredne točke so potem na prireditvi največja senzacija! Prireditev je šolska, saj učenci in dijaki pokažejo svoje plesno znanje, ki so se ga naučili pri pouku, na obšolskih in šolskih dejavnostih.
Kdo je zadolžen za kostumografijo posameznih točk?
Dijaki si kostume in plesne rekvizite naredijo sami pri likovnem in glasbenem pouku. Pomagajo nam tudi starši. Včasih moramo tudi kaj kupiti, a pri tem pazimo, da je kostum cenovno vsem dostopen. Kostumi so izbrani glede na temo, na katero poteka ples.
Kakšne uvrstitve pričakujete letos?
Ker smo na državnem tekmovanju zadnja leta vedno uvrščeni med prve tri šole, tudi letos ne pričakujemo slabšega rezultata!
Kakšen je vaš pogled na slovensko plesno sceno tako profesionalno kot ljubiteljsko?
Iz okolja, v katerem živim, je težko realno gledati na slovensko profesionalno plesno sceno, saj se zaradi oddaljenosti in malo možnosti za plesno izobraževanje v domačem okolju težko enakovredno pojavljamo na plesni sceni. Le najbolj vztrajnim uspe. Pri nas se na to temo premalo dogaja, za korak več je potrebno hoditi na tečaje vsaj v Novo mesto. Plesna kultura je tudi sicer med mladimi na nizki ravni. Opažam, da večina mladih prve resne plesne korake naredi pri nas v šoli. Potrebni so vsaj trije meseci vaj, da vzamejo ples za svoj, da se sprostijo in v njem začnejo uživati. Prav zaradi tega je ŠPF priložnost, da se izkažemo tisti, ki nimamo enakovrednih možnosti na profesionalni sceni.
Poseben gost ŠPF bo zmagovalec šova Slovenija ima talent Jernej Kozan. (foto: Marija K. Orašanin)
Kaj pomeni uspeh Jerneja Kozana za slovenski ples in za vas?
Jernej Kozan je bil učenec strojne šole na SŠ Črnomelj. Že takrat smo ga vsi  poznali kot izredno prijaznega, skromnega, mirnega in precej sramežljivega fanta. Ko sem se na željo dijakov z Robijem Grmekom iz Plesnega studia Novo mesto pred petimi leti dogovorila za tečaj v naši športni dvorani, je na tečaj, kot eden redkih fantov, prišel tudi Jernej. Vsi smo bili začetniki. Počasi smo plesno napredovali. Jernej pa je po dveh letih hip-hopa začel sam vaditi še nam sprva smešne plesne gibe. Priznam, da nas ga večina sprva ni jemala resno, a njegov plesni talent, pridnost in vztrajnost so po kakšnem letu dni začeli kazati neverjeten napredek. To je bilo lepo opaziti na lanski prireditvi ŠPF, kjer je nastopil v solo plesu. Spodbujali smo ga, naj se prijavi na Slovenija ima talent in letos se je sam tako tudi k sreči odločil. Končno je nekdo združil Belokranjce, da smo navijali in glasovali zanj. Sedaj ga vsi poznajo in spoštujejo, marsikomu je postal vzornik. In ker se v tako malem kraju vsi med seboj poznamo, mu še toliko bolj privoščimo, saj vemo, pod kakšnimi pogoji in koliko časa je moral sam vaditi, da je dosegel, kar je dosegel. Zato mu kot bivša profesorica še enkrat čestitam za uspeh in mu želim še večji napredek, da bi še bolj premaknil tudi našo belokranjsko plesno sceno!
Pa še vabilo na vašo prireditev. Kdaj in kje se bo odvijala, vstopnina?
Petek, 19. 2. 2016, Športna dvorana SŠ Črnomelj, 16.30-18.30; organizator: 3. A gimnazije z mentorico Vesno Fabjan. Uradno vstopnine ni! Naš gost pa bo ponovno tudi Jernej Kozan.

View Gallery 10 Photos