Martina Plohl. Tole je čisti déjà vu. Občutek imam, kot da se je čas zavrtel nazaj! Optimizem pa mora biti vedno prisoten.

Martina Plohl

Pogovor s trenerko in pedagoginjo latinskoameriških in standardnih plesov, lastnico plesnega studia Plohl ter plesalko v šovu Zvezde plešejo Martino Plohl

Martina, pozdrav v teh turbulentnih časih. Kako doživljaš tale drugi ‘premor’, kako si razporedila treninge?
Pozdravljena, Barbra, tole je čisti déjà vu. Občutek imam, kot da se je čas zavrtel nazaj in znova doživljamo samoizolacijo prvega vala epidemije. Žal sem morala znova zapreti plesni studio zaradi trenutnih vladnih ukrepov. Lahko bi rekla, da ko smo bili po prvem valu epidemije nazaj, sem imela nenehen občutek, da se bo situacija ponovila. In res je bilo temu tako. Ko sem po prvem valu znova zagnala tečaje in treninge tekmovalcev, so ljudje bili izredno željni plesa, sprostitve in druženja, tekmovalci pa so plesno znanje vpijali kot gobe. Delali in trenirali smo, kot da je treba zaužiti čim več plesnih sadov, preden nas spet zaprejo.
Na trenutno drugo zaprtje, lahko rečem, da sem bila bolj pripravljena kot na prvo. Iz dneva v dan sem spremljala spremembe ukrepov ter bila na vezi z gospo Vido Vidmar (poslovna sekretarka Plesne zveze Slovenije, op. u.). Ko sem zaznala, da se stvari slabšajo, sem takoj začela s pripravo plesnega materiala za delo od doma, saj sem slutila, da se bliža ponovno zaprtje. Pripravila sem prilagojene urnike, kjer sem svojim članom plesnega studia Plohl ponudila nekatere online tečaje, medtem ko sem za tekmovalce naredila načrt treningov (v pisni obliki z video razlago). S tekmovalci sem tudi redno v stiku in spremljam njihov trening in delo od doma. Zelo sem hvaležna, da imam svoj studio, v katerega lahko vsakodnevno zaidem, pripravim plesni material, posnamem trening in se preprosto zatečem k plesu, kljub negotovemu času. Menim pa, da nam šport še posebej v teh časih ne bi smel biti odvzet, saj nam pomaga do boljšega počutja, zdravja, stabilnega imunskega sistema ter pri odpravljanju stresa – ki ga je ob vsakodnevnih množičnih informacijah o koronavirusu ogromno.

Kaj se ti zdi, da je najpomembneje v tem trenutku za plesalce, pri tem mislim seveda na zdravje, seveda pa na kondicijo, pa na motivacijo? Kako si se lotila tega?
Najprej moram omeniti, da je bilo izrednega pomena za tekmovalce, da so kljub težkim razmeram uspeli v obdobju prvega in drugega vala epidemije stopiti na tekmovalni parket in tekmovati. Moji plesni pari so bili izjemno vzorni pri delu doma že v prvem valu epidemije, tako nismo imeli večjih težav pri vrnitvi v plesni studio in pripravi na državno prvenstvo v latinskoameriških plesih. Vesela sem, da nam je kljub situaciji uspelo odplesati tri tekmovanja, in sicer državno prvenstvo v latinskoameriških plesih, KV turnir v Ljubljani in turnir v Varaždinu. Tako je večina mojih tekmovalcev uspela okusiti čar prvega tekmovanja.
Vsekakor je najpomembnejše zdravje. Če imamo zdravje, imamo lahko vse. Zdrav športnik je pogoj za uspeh. Potem pa je tukaj fizična priprava tekmovalca. Lahko bi rekli, da smo se znašli na mrtvi točki, ko ne vemo, kako dolgo bo situacija trajala. To je najprimernejši čas, da raziskujemo, opazujemo, se učimo, nadgrajujemo svoje plesno znanje ter skrbimo za dobro fizično pripravljenost. Vedno moramo biti pripravljeni, saj nikoli ne vemo, kdaj bo se pojavil trenutek, ki ga bo vredno izkoristiti. Vsekakor je izrednega pomena tudi motivacija. Motivacijo je najprej vedno treba najti v sebi, potem pa nam jo v veliki meri lahko vlivajo starši in pa trener. S svojimi varovanci sem v nenehnem stiku in jim ne dam miru. Preverjam njihovo delo in sledenje načrtu, moram pa priznati, da mi starši otrok pri tem izjemno pomagajo. Vestno se držijo navodil in skupaj uspešno premagujemo izolacijo.
Jaz pa sem v tem času uspela dokončati svojo drugo knjigo. Tokrat sem se razpisala o pozitivnem vplivu in učinkih plesa na človeka v vseh obdobjih življenja.

Z varovanci na minulem državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih

Državno prvenstvo v latinu je za nami, ni pa pred nami kombinacije in še mnogih mednarodnih tekem, ki so odpadle. Kaj meniš, kdaj se boste znova zbrali tekmovalni plesalci in pedagogi oz. trenerji?
Res je. Vesela sem, da smo uspeli odplesati vsaj državno prvenstvo v latinskoameriških plesih, žal pa nam ni uspelo s kombinacijo desetih plesov. Menim, da bi morali izpeljati obe državni prvenstvi kar v istem vikendu. Zelo si želim, da bi nam uspelo izpeljati še kakšno tekmovanje do konca leta 2020, vendar sem realna in vem, da je to zelo težko izvedljivo. Ker pa sem večna optimistka, mislim, da bi v začetku leta 2021 lahko bili spet nazaj in v polnem teku priprav na prihajajoča tekmovanja. Držimo pesti, da se nam želja uresniči.

Martina Plohl v četrti sezoni Zvezde plešejo, ko s Tomažem Miheličem niti nista uspela predstaviti svojega plesa, ker so bile na vrsti ženske ‘vipovke’, nato se je oddaja zavoljo korone prekinila. (Foto: Miro Majcen)

Govorila sem tudi s programskim direktorjem POP TV Brankom Čakarmišem, ki mi je povedal, da tudi drugo leto ne bo šova Zvezde plešejo in da ste bili vsi o tem obveščeni. Kaj zate to pomeni, saj si bila del šova tri sezone in začela s četrto?
Žal je res tako. Dejstvo, da 4. sezone oddaje Zvezde plešejo ne bo, me je šokiralo, saj tega – po resnici povedano – nisem pričakovala. Glede na to, da imajo omenjeno oddajo trenutno v Avstriji, Ameriki, Angliji, Madžarski, in mislim, da še kje, ko so razmere izjemno slabe, ne razumem, zakaj tako nagla odločitev naše televizije POP TV, ki je oddajo načrtovala šele drugo leto v marcu. Žal mi je za tako odločitev, saj menim, da je to izjemen minus tako za televizijo kot tudi za sam ples. Vsekakor je oddaja Zvezde plešejo ena najbolj gledanih in priljubljenih na naših televizijah, hkrati pa je edina oddaja, ki združuje vse generacije – od tistih najmlajših pa vse do najstarejših. Ples pa je skozi oddajo začel počasi dobivati veljavo, ki si jo kot šport in umetnost zares zasluži. Res ne vem, zakaj takšna odločitev. Četrte sezone pa sem se še toliko bolj veselila, saj je v moje roke prišel prav Tomaž Mihelič, ki sem si ga že od začetka želela. Škoda, saj bo slovensko občinstvo zaradi te odločitve prikrajšano za številne plesne mojstrovine, za katere vem, da bi jim moj soplesalec Tomaž bil kos.

Nekatere plesne šole in klubi so v težki finančni situaciji, zanima me, kako je tvoj Studio Plohl pripravljen za prihodnje mesece in leto 2021? Vidiš luč na koncu tunela?
Spremljam svoje kolege, ki jim je težko v tem času, saj imajo dvorane v najemu, dela pa ni. Vesela sem, da sama nimam te težave, saj imam studio v lasti in lahko brezskrbno v studiu pripravljam material za delo doma. Prav tako pa sem po poklicu magistra ekonomije, tako da mi gospodarjenje z denarjem ni tuje in imam vedno kakšno rezervo za razmere, kot je ta. Seveda nobenemu od nas v teh časih ni lahko, vsak se trudi in prebija po svoje. Upam pa, da nam leto 2021 prinaša več svobode, druženja, več dela in brezskrbno življenje, brez mask in izolacij ter vsakodnevne skrbi za zdravje. Pozitivno zrem v prihajajoče leto 2021 in verjamem, da bo boljše, hkrati pa bomo bolj znali ceniti, kar se nam je do zdaj zdelo samoumevno in nič posebnega. Tako kot velja, da za vsako najhujšo nevihto posije najlepše sonce, tako tudi velja, da je na koncu vsakega tunela luč.

(foto: Lea Slapar)

Zelo si aktivna na družbenem omrežju Instagram pa FB. Kaj ti pomeni biti del tega sveta? Se imaš za influenserko ali ostajaš v prvi vrsti plesna pedagoginja in trenerka?
Glede na to, da imam svoj plesni studio in sem profesionalna plesalka od prve sezone oddaje Zvezde plešejo, je moja aktivnost na družbenih omrežjih skoraj nujna, vsekakor pa zaželena. Sama skrbim za reklamo plesnega studia, prav tako pa želim ljudem ponuditi vpogled v profesionalni plesni svet in čarobnost plesa. Nimam se za influenserko, z veseljem pa naredim kakšno promocijo in reklamo za podjetja, ki me kontaktirajo in si želijo, da uporabljam njihove izdelke in svoje mnenje delim s sledilci. Seveda pa ne vzamem prav vsega, vzamem izdelke, ki jih uporabljam oziroma so del mojega vsakdana. Vedno predstavljam tisto, v kar verjamem ali uporabljam, vse drugo se mi zdi nesmiselno in zlagano. Vsekakor je moje prvo poslanstvo ples in poučevanje plesa in tako bo tudi ostalo, tako se imam v prvi vrsti za plesno pedagoginjo in trenerko, kar me vsakodnevno bogati in veseli.

Ali sva lahko optimistični na koncu, kaj nas čaka v letu 2021? Kaj želiš sebi in kaj svojim plesnim kolegom?
Barbra, optimizem mora vedno biti prisoten, to je tisto, kar nas drži gor in žene naprej. Leto 2021 nam vsekakor prinaša veliko več socialnih stikov, za katere smo bili v tem letu prikrajšani. Več plesnih užitkov, kakšno družabno prireditev več, predvsem pa umirjenost in svobodo, ki nam je na nek način bila odvzeta v letu 2020.
Vsem plesalcem in trenerjem želim, da s čim blažjimi posledicami premostijo trenutno situacijo in turbolentno leto 2020 ter da se vsi skupaj čim prej vrnemo nazaj k svojemu poslanstvu v plesne dvorane zdravi, željni dela, treningov in plesa.
Hvala ti za inspirativen intervju in ostanimo zdravi!