Mariborski baletni spektakel Radio and Juliet v podporo Ukrajini v Zagrebu!

Na vaji. Edward Clug in Tijuana Križman Hudernik s plesalci (foto: Lisinski)

Danes ob 20.00 bosta v koncertni dvorani Vatroslav Lisinski izvedeni dve koreografiji Edwarda Cluga, in sicer Radio and Juliet ter Quatro.

Edward Clug in ekipa mariborskih baletnih plesalcev je kljub natrpanemu urniku, premiera Svatbe in Posvetitev pomladi je načrtovana za 8. april, priskočila na pomoč pri izvedbi Clugove legendarne koreografije Radio and Juliet v Zagrebu.

Olga Timoševa in Ivan Žuravlov s petmesečno dojenčico na vaji za Radio and Juliet; Olga bo plesala Juliet, Ivan pa Tibalta. (Foto: Lisinski)

Na baletnem koncertu bi morali nastopiti ukrajinski baletni plesalci, a je z vojnega območja uspelo priti le Ivanu Žuravlovu, baletnemu solistu, direktorju Ukrainian Classical Balleta in umetniškemu direktorju producentske hiše ARTentainment, in njegovi soprogi Olgi Timoševi. Na pomoč pri pripravi in izvedbi sta se tako obrnila na Cluga, ki je ob svoji asistentki Tijuani Križman Hudernik obnovil legendarno predstavo Radio and Juliet na glasbo Radiohead.

(foto: Lisinski)

Ob ukrajinskem duetu bo zaplesala še mariborska ekipa v sestavi: že omenjena Tijuana Križman Hudernik, Matjaž Marin, Yuya Omaki, Davide Buffone, Matteo Magalotti, Tomaž Viktor Abram Golub in Tamas Darai. V drugem delu večera pa bo izvedena koreografija Quatro na glasbo Milka Lazarja.

(foto: Lisinski)

Predstava bo na sporedu ob 20.00 v legendarni zagrebški dvorani Vatroslav Lisinski. Izkupiček od prodanih vstopnic (nakup lahko opravite tukaj https://www.ulaznice.hr/web/event/1/33693) je namenjen zbiranju humanitarne pomoči Ukrajini. Kot so zapisali na spletni strani SNG Maribor, je to “še en odličen primer, kako kultura in umetnosti združujeta narode, da si medsebojno pomagajo, ne glede na jezik, etnično pripadnost ali politične poglede”.

V SNG Opera in balet Maribor po predstavi Carmine Burane se je plesalka Jevgenina Koškina ovila v svojo, ukrajinsko zastavo; podpora je brezkompromisna!

Pohvalno in v nasprotju z ljubljanskim vodstvom, ko je ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter preprečil flamskemu režiserju in scenaristu Franku Van Laeckeju uporabo rumenih in modrih zastavic v enem od prizorov v najnovejši postavitvi opere Faust. Umetnik je to namero tudi razglasil sredi bučnega aplavza po četrtkovi premieri in zanj požel še večje ovacije. Sicer smo o nenavadnih odločitvah Staša Ravterja na Paradinem portalu že pisali in gotovo še bomo.