Maribor je naš. Zdaj osvajajo še Ljubljano!

Smrt v Benetkah bo ena od treh plesnih predstav, s katero se bo predstavil mariborski balet.

Nobenega dvoma ni, da Ljubljančani in Ljubljančanke vedno z ovacijami sprejmejo vse, kar pride iz hiše SNG Opera in balet Maribor. Tako se med 14. in 30. januarjem obeta pravi mali maraton gledaliških, opernih in plesnih predstav s skupnim poimenovanjem Maribor je naš.

Maribor je naš

Takole piše Uršula Cetinski, direktorica Cankarjevega doma, kjer se bodo predstave odvijale: "Med SNG Maribor in Cankarjevim domom obstaja posebna kemija. Zmag na domačih in tujih odrih, ki jih doživlja ta kremeniti umetniški korpus z dramo, opero in baletom pod eno streho, se veselimo, kot da bi bile naše lastne. Nekako tudi so. Še posebej, ko zaživijo na odrskih deskah naših dvoran. Tako jih doživlja tudi ljubljansko občinstvo. 100. rojstni dan naših štajerskih kolegov praznujemo z izborom operne, plesne in dramske ustvarjalnosti. Balet se bo predstavil s Clugovim Peerom Gyntom, Valentina Turcu pa v plesni jezik prevaja mojstrovino Smrt v Benetkah Thomasa Manna. Edward Clug se z glasbeno skupino Katalena loteva tudi Vandotovega Kekca, ki bo poslastica za vse starosti. Opera bo odzvanjala z Verdijem (Aida) in Puccinijem (Turandot), gledališče pa nas bo zvabilo v Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića. Pogovore z zanimivimi Mariborčani pripravlja pisatelj in komediograf Tone Partljič, v okviru cikla Likovni kritiki pa se bosta z nami srečala fotograf Damjan Švarc in umetnostna zgodovinarka dr. Nataša Smolič." 

Kekec (foto: Tiberiu Marta)

Na svoj račun boste torej prišli vsi, ki ste zamudili njihove predstave, ker se vam je mogoče zdelo do Maribora res zelo daleč. To je izgovor, ki ga poslušam vsakič, ko se udeležim plesne predstave v štajerski prestolnici. Zdaj imate plesalce na pladnju od  19. in 20. januarja ob 17.00 z baletno pravljico Kekec po motivih pripovedk Josipa Vandota v koreografiji Edwarda Cluga. V soboto, 19. januarja, bo na sporedu ob 19.30 še Clugov Peer Gynt.

Peer Gynt (foto: Tiberiu Marta)

V torek, 22. januarja, ob 19.30 bo Gallusova dvorana drhtela v kreaciji Valentine Turcu in njene predstave Smrt v Benetkah.

Smrt v Benetkah (foto: Tiberiu Marta)

Vse podrobnosti programa pa najdete na spletni strani Cankarjevega doma.          

View Gallery 5 Photos