Mamma Mia še vedno zelo aktualna!

Muzikal Mamma Mia! je letošnjega 15. junija v slovenski verziji praznoval svoj prvi rojstni dan, ko je lanskega 15. junija doživel premierni uspeh in se pozneje napotil na turnejo po Sloveniji, torej tudi v veselje drugih krajanov, ne le Ljubljančanov. Tako je 15. junija na neregularni novinarski konferenci v Viteški dvorani Križank muzikal slavil svoj prvi rojstni dan, kjer se je globoko zarezalo tudi v veliko črno torto.

V tem enem letu je bil muzikal 64-krat uprizorjen v gledališčih, športnih dvoranah in na odprtih odrih po deželi Sloveniji. Svoje belo jadro je Elanov model ladje, s katero na koncu odplujeta Sophie in Sky po poti ljubezni, razvijal v 18 slovenskih mestih, kjer je nastopila več kot 45-članska ekipa in so prevozili 5700 km. V tem času pa doživeli veliko nepozabnih in lepih trenutkov, ko je tudi ekipa slavila tri rojstva ter eno poroko.
Zapisali so, da je publika ob koncu vsake predstave plesala z nastopajočimi ter jih nagradila z večminutnimi ovacijami. Igrali so na temperaturah od 9˚ do 28˚ C, in ocenili, da je bilo na predstavah več kot 65.000 gledalcev (v Križankah 25.000, v Hali Tivoli 10.000); če pa bi sešteli ure vseh 64 uprizoritev, bi lahko igrali osem dni brez prekinitve. Scena muzikala tehta več kot dve toni, za njeno postavitev pa je potrebno 15 ur, samo za eno scensko postavitev se porabi 250 metrov lepilnega traku, tehnična ekipa je v tem letu opravila kar 6000 delovnih ur. Da pa je muzikal bil nared za uprizoritve, je za vse plesne, pevske, dramske vaje in generalke bilo potrebnih 3174 ur, in več kot deset kilogramov cvetja je krasilo sceno vseh 64 predstav. 
V muzikalu nastopajoči preoblačijo 284 različnih kostumov. Ročno so sešiti svetleče beli ABBA kostumi, ki jih na koncu nosijo Dinamitke v pesmi Super Trouper, tudi tisti beli od očetov, kakor vsi kompleti kopalk za pesem Does Your Mother Kow.
Producent Jure Franko je potreboval šest let za pridobitev pravic za uprizoritev muzikala, k sodelovanju pa povabil režiserja Juga Radivojevića, Tomaža Domicelja, ki je poskrbel za prevode in priredbe pesmi v slovenščini, koreografinjo Mojco Horvat, scenografa  Aleksandra Denića, kostumografinjo Bojano Nikitović in Patrika Grebla kot glasbenega vodjo ter zborovodjo Tomaža Pirnata. Muzikal je v produkciji Jureta Franka ob koncu letošnjega junija doživel v beograjski verziji že 50. uprizoritev, in to v gledališču Terazije, kjer se tudi uprizarja, letošnjega maja pa je v zagrebškem gledališču Komedija stekla že stota uprizoritev hrvaške verzije.
Toliko da se spomnimo, da je muzikal  Mamma Mia! glasbeno romantična komedija, postavljena na glasbo kultne skupine ABBA, zajete na njihovi plošči istega naslova iz leta 1999, na avtorsko glasbo ter besedilo Bennyja Anderssona in Bjorna Uvaeusa, z dodatnimi pesmimi Stiga Andersona, in besedila Caherine Johnson.
V glavnih vlogah nastopajo: Donna / Simona Vodopivec Franko, Tonya / Damjana Golavšek, Rosie / Alenka Godec, Sophie / Lea Bartha, Sam / Uroš Smolej, Bill / Gojmir Lešnjak-Gojc, Harry / Marjan Bunič in Sky / Matjaž Kumelj.
Po lanski premieri muzikala Mamma Mia! sem zasledila še filmski posnetek iz leta 2008 v eni naših TV-oddaj. Težko je primerjati gledališko verzijo s filmsko, in to še s kopijo na TV-ekranu. Moram pa kljub temu priznati, da sem ob gledanju kar seštevala pluse premierne izvedbe muzikala v Križankah, še posebej na strani igralske ekipe in plesno pevskega mladostnega vrveža, tudi Leine Sophie, medtem ko je Meryl Streep v vlogi  Donne nedvomno še vedno enkratna in neponovljiva.
Po ponovnem doživetju muzikala po enem letu 17. junija 2016 v Križankah, ki so tokrat bile brez strešne konstrukcije in nam je na srečo vreme bilo naklonjeno, pa lahko tokrat  izrečem vsesplošno pohvalo, saj je uprizoritev doživela igralsko nadgradnjo, ko so vsi nastopajoči  sproščeno in doživeto uprizarjali svoje vloge, tudi glasba in songi so jasno zadoneli po prostoru. No, mikrofoni so tu in tam ponagajali pri govoru, tudi malce, skoraj neopazno dušili v glasovnih globinah. Plesalci pa so ubrano plesali in vidno nadgradili zahtevne izvedbe ter so tudi vsi nastopajoči ob koncu ter na poroki Donne in Sama živahno zaplesali, tudi izvajali gibke atrakcije, ki so bile ob koncu minulega stoletja kar še popularne na takratnih plesiščih.
Prepolna dvorana se je tudi tokrat postavila na noge in na vso moč ploskala, da pa so karte bile že razprodane, je ukazala dolga vrsta že pred začetkom uprizoritve, ki se je počasi premikala proti vhodu Križank in se kačasto vila po Trgu francoske revolucije, medtem ko so okenca blagajne samevala. Na koncu, ko songov in poklonov ni bilo več, so gospe v mimohodu vzdihovale, ena med njimi je še dejala, da bi šla takoj še enkrat na ogled predstave. Dva mladeniča mlajše generacije pa sta komentirala, zakaj slovenski prevodi, ko pa se songom lahko  sledi v angleškem originalu. Ja, različne generacije, različni okusi in želje, je pa dejstvo, da je angleščina osvojila svet mladih v 60. ravno z angleškimi songi in njih besedili.
Za ogled muzikala Mamma Mia! na 64. Ljubljana Festivalu sta načrtovana še dva termina v letošnjih Križankah, in to 21. in 22. avgusta. 

View Gallery 12 Photos