Luka Vodlan s spominsko blokado, Mitja Popovski pa zadovoljen z izkupičkom

Luka Vodlan za letošnjo Rieso pravi, da je imela sladko grenki priokus.

V Erdgas Areni v nemški Riesi se je končal še zadnji paket letošnjih tekmovanj v modernih tekmovalnih plesih. Tokrat se je se za naslove prvakov pomerilo 1400 plesalcev iz 24 držav in štirih kontinentov. Slovenski plesalci so predstavljali našo državo iz treh slovenskih klubov, ki gojijo step, in sicer Kazina, Bolero in Lukec.

Produkcija Toy Shop in množica slovenskih plesalcev, ki so na koncu zasedli četrto mesto med produkcijami.
Sedeminšestdeset plesalcev in plesalk je spremljala tudi Vesna Vučajnk, ki poroča za naš portal o naslednjih uvrstitvah naših parov: “Kot prvi so s tekmovanjem zaključili pionirji, kjer smo imeli le eno predstavnico, in sicer med solistkami je Sara Jurkas Omerzo (PK Lukec) zasedla 13. mesto. Naslednji dan so se pomerili mladinci. Solist Amadej Jankovič (PK Lukec) je zasedel 13. mesto, solistke pa so se razvrstile takole: Sara Živković (PK Bolero LJ) na 17. mesto, Tara Todič Curk (Društvo Kazina) na 21. mesto in Nuša Kancilja (PK Bolero LJ) na 27. mesto. Tekmovali so tudi trije pari, ki so si priplesali 18. – Sara Živković in Nuša Kancilja (PK Bolero LJ), 22. – Leda Krošelj in Brina Lukež (PK Lukec) ter 27. mesto – Lucija Koprivc in Katarina Kogej (PK Bolero LJ). Mala skupina Masquenada (Društvo Kazina) je tekmovanje zaključila na 13. mestu. Prve medalje pa smo se razveselili med trii, kjer so si Ajda, Tara in Arnika s koreografijo Sugar plum ferries (Društvo Kazina) priplesale bronaste medalje. Trio Waka waka (PK Lukec) in trio Stand by me (PK Bolero LJ) sta si razdelila 17. mesto. Mladinsko prvenstvo so zaključile formacije, kjer so plesalci formacije Pisalni stroj (Društvo Kazina) za las zgrešili najvišjo stopničko in si priplesali naslov podprvakov ter srebrne medalje. Zadnji dan je pripadel članom. Najprej smo stiskali pesti za solistke. Emanuela Senjor (Društvo Kazina) je osvojila 4. mesto in tako za las zgrešila stopničke, na odličnem 8. mestu je bila Ana Osojnik (Društvo Kazina), Klara Kancilja (PK Bolero LJ) pa je zaključila tekmovanje na 24. mestu. Solista sta si priplesala 10. – Luka Vodlan (PK Lukec) oz. 17. mesto – Matic Drakulič (PK Lukec). V finale sta se uvrstila tudi dva para. Brata Sebastijan in Luka Vodlan (PK Lukec) sta si priplesala 5. mesto, Emanuela Senjor in Maruša Avbelj (Društvo Kazina) 7. mesto, Eva Dajčman in Maša Horvat (PK Bolero LJ) pa 18. mesto. Med malimi skupinami smo navijali za dve skupini iz PK Bolero LJ: Slovenijo, ki je osvojila 11. mesto, in Kiss z osvojenim 14. mestom. V finalu osmih članskih formacij je stepala tudi formacija Bolera, ki si je s koreografijo Rubikova kocka priplesala 7. Mesto. Na svetovnem pokalu za produkcije se je predstavila tudi produkcija Toy shop, ki je osvojila 4. mesto.”
Emanuela Senjor je varovanka Mitje Popovskega in se je uvrstila na četro mesto med članskimi solistkami.
Zagotovo je bil največji poraženec prvenstva Luka Vodlan, ki je nastopil s številko 13 in mu je očitno prinesla nesrečo, saj je že v predtekmovanju naredil manjšo napako. Kaj se je zgodilo, pripoveduje športni direktor PK Lukec in Lukov oče Dušan Vodlan: "Da je šport včasih krut, je na lastni koži občutil Luka, ki je upravičeno z velikim pričakovanji odšel na letošnje svetovno prvenstvo. Na najpomembnejšem tekmovanju v letu se mu je pripetil dobesedni mrk, ki ga je težko popolnoma razumeti. Po vseh letošnjih več kot uspešnih tekmovanjih, ko je osvojil, vse kar je možno in celo navdušil strokovnjake na oni strani luže v Ameriki, se mu je pripetila napaka, ki ga je v tako močni konkurenci stala uvrstitve v finale. Na koncu se je moral s težkim srcem sprijazniti z 10. mestom. Seveda smo se vsi spraševali, kako bo to vplivalo na večerni nastop Sebastijana in Luke v finalu med pari. Oba sta bila zelo razočarana in enostavno, kot da ne bi vedela, kje sta. Po prvem šoku sta le pogled usmerila v prihodnost in se zbrala, saj je bil pred njima še en velik dosežek, finalni nastop v parih. In res sta v finalu presegla sama sebe in pozabila na izgubljeno priložnost ter zaplesala maksimalno odlično. Njun komentar takoj po nastopu pove vse: "vse sem dal od sebe, več v tem trenutku ne morem, sedaj je vse odvisno od sodnikov pa naj bo kot tudi bo". Bil je ponovno izenačen finale, v katerem sta nastopala dva para iz Slovenije, dva para iz Anglije par iz Rusije, Hrvaške ter iz Švice. Pari so bili res izjemni z različnimi stili in zgodbami z dovršeno tehniko, tako da so bili sodniki kar malo zmedeni kaj je kaj. Na koncu sta Sebastijan in Luka končala na odličnem 5. mestu. Medalja, ki je bila tudi upravičeno pričakovana, je na žalost za dve oceni ostala neosvojena.”
Vodlan Brothers v svojem baru, ki jima je prinesel peto mesto med članskimi pari.
Luka pa svoj nastop komentira takole: ”S svetovnim prvenstvom sem po eni strani zadovoljen po drugi pa žal ne. Mogoče smo preveč pričakovali, ampak z rezultatom v paru sem povsem zadovoljen. Vem tudi, da sem v finalu dal vse od sebe in da boljše ne bi mogel odplesati. Žal pa vsako sodniško oko vidi po svoje in tako sva letos ostala brez medalje. Za solo pa sem malce razočaran sam nad sabo, saj je bil moj polfinalni nastop res slab. In že občutek, ko sem stopil z odra, mi je dal vedeti, da se ne bo dobro izšlo. Pričakoval sem vsaj finalni nastop, ampak taka konkurenca, ti ne oprosti nobene napake. To svetovno prvenstvo je imelo tako sladek kot grenak priokus.”
Lukov brat Sebastijan, ki je tudi trener in koreograf, je še dodal: ”Kot trener in koreograf sem z nastopi svojih tekmovalcev zelo zadovoljen. Nastopi so bili odraz dela in truda, ki smo ga vložili v pripravo na SP. Več ali manj so vsi pokazali svoj maksimum glede na vložen trud na treningih. Kar se pa tiče doseženih uvrstitev, pa sem mnenja, da so si vsi zaslužili kakšno mesto več, predvsem Sara in mladinski par Brina in Leda. Kot tekmovalec v kategoriji step pari člani pa sem prav tako s svojim nastopom izredno zadovoljen, saj sva skupaj z Luko v finalu odlično zaplesala in mislim, da sva si zaslužila tudi kakšno mesto višje. Kakorkoli je 5. mesto in nasploh uvrstitev v finale izjemen dosežek. Ko si enkrat v finalu, v katerem so razlike med tekmovalci tako male, je možno prav vse. Lahko zmagaš, lahko si zadnji ali pa si nekje na sredini. Letos nama je žal medalja ušla, vendar nama ni vzela energije in volje, da jo naslednje leto dobiva nazaj.”
Kazinski Pisalni stroj si je priplesal srebrno kolajno med mladinskimi formacijami.
Med prejemniki kolajn pa je bil kazinski koreograf Mitja Popovski, ki je v Riesi kar dvakrat bodril svojo ekipo: “Moji vtisi z obeh svetovnih prvenstev v Riesi so zelo pozitivni. Odziv na moje delo je bil zelo pozitiven s strani tujih strokovnjakov in sodnikov. Prvič sem zelo zadovoljen z odzivom tujih sodnikov na step tekmovanju, ki so me prejšnja leta tradicionalno sodili slabo, zato pa je domača podpora rahlo šepala, a sem vseeno odprt za različna mnenja. Krona je bila seveda ponovna osvojitev naslova prvakinje v šov solo članicah. Tokrat Klara Lainšček namesto Petre Zupančič. V stepu sta bili mladinska trojica in formacija ves čas kandidatki za zlato (tako kot na evropskem prvenstvu), na koncu je bilo malo nesreče pri ocenah in srebro formacije ter bron trojice, kar pa je vseeno fantastičen rezultat. Lahko rečem, da sem šel na prvenstvi z minimalno ekipo in napravil maksimalen izkupiček.“
Trojica iz Kazine v koreografiji Sugar Plum Ferries in bronasta kolajna med mladinci.
View Gallery 6 Photos