Luka Luka: Igor Jelen Iggy premalo dela in preveč govori!

Mojca Majcen ali Dama s kamelijami je še ena uspešnica Plesnega teatra Igen, ki bo obšla svet.

Najnovejša predstava, pravzaprav solo za damo, batlerja in tri kurtizane, je premiero doživela že lani poleti v gledališču Tartini v Piranu. A ker je Plesni teater Igen zelo zelo bizi z eventi, je moral nov celjski paket ponovitev počakati do minulega tedna, ko so akterji odigrali in odplesali štiri predstave v Narodnem domu v Celju in s tem počastili mednarodni dan gledališča. Pod koreografijo “sodobne koreodrame”, kot je podnaslov predstave Dama s kamelijami, sta uspešno združila svoje moči šef Igna Igor Jelen Iggy in prva dama, kadar Iggyja ni v Celju, in to je mnogokrat, Mojca Majcen.
[caption id='attachment_72184' align='alignnone' width='404']Mojca Majcen na sceni Dame s kamelijami scenografa Toma M. Tomiča [/caption] Mojca sicer na prvi pogled deluje drobceno, nekoliko izgubljeno žensko bitje, a ko stopi v svet s parfumom, erotiko in strastjo prežetega Dumasovega romana Dama s kamelijami, je poželenja vredna dama. “Že pred nekaj časa se nama je utrnila ideja o solo predstavi in balet Dama s kamelijami sva si šla z Iggyjem pogledat kar v pariško opero. K sodelovanju sva povabila še dramaturginjo Mirjano Blaževič Lešič in še nekaj stalnih sodelavcev. Zdelo se nama je, da je čas za koreodramo. Iggyija sploh ne jemljem kot šefa, ker sodelujeva res že dolgo, od moje vrnitve v Celje leta 1998, ko sem v Ljubljani končala baletno šolo. Sva kot brat in sestra, se dopolnjujeva.  Imela sem tudi nekaj izkušenj in sem sodelovala z nekaterimi drugimi ustvarjalci in bila vedno razočarana. Pri njem vsak dogovor drži in vedno sem tako finančno kot duševno potešena. Priznam pa, da sva včasih tudi kot pes in mačka. Mene zanima samo ples, zanima me umetnost. S tabloidi se ne ukvarjam in to je del Iggyijevega življenja, ki mene ne interesirajo."
[caption id='attachment_72185' align='alignnone' width='404']Kar Iggy počne v privatnem življenju, me ne zanima, zanimata me samo ples in umetnost, pravi Mojca Majcen.[/caption] Tamara Divjak je v programskem listu predstave napisana kot baletna mojstrica. Njena naloga pa je bila in je še, saj si Tamara ogleda vse ponovitve, da trenira in tehnično pomaga Mojci Majcen. “Pomagam ji, da iz nje potegnem tudi emocionalna stanja, ki jih ima v sebi skrita. Ona je velika balerina, velika umetnica. Predstava je genialna, takšna kot je Iggy. V tej predstavi se je poklopilo mnogo stvari, zato ker je Iggy iskren, ker izhaja iz svojega življenja in tako lahko “rata” dobra predstava.”
Iggyjev nekdanji privatni partner Luka Mirjan Simšič, z umetniškim imenom Lula Luka, je poskrbel za frizure in masko vseh nastopajočih. Kot "one man band" porabi za ureditev štirih žensk in enega moškega dobre tri ure, z Ignom pa sodeluje osem let. “Z Iggyjem je fajn sodelovati, saj je vedno nekaj novega in predvsem je sodelovanje vedno nasmejano hahaha. Devetdeset procentov imam proste roke pri kreacijah, seveda imam prej v roki scenarij. Najbolj mu pa zamerim to, da premalo dela in preveč govori hahaha. Preveč je okupiran z organizacijo in izvedbo komercialnih dogodkov, predstav pa naredi premalo. Preveč je šel v medijsko sceno, zapušča pa kulturne umetniške zadeve, za katere mislim, da jih je veliko bolj sposoben ustvariti.”
[caption id='attachment_72186' align='alignnone' width='404']Luka Luka Iggyju zameri preveč komercialnega dela in premalo umetniških kreacij. A kljub temu rad sodeluje z njim.[/caption] [caption id='attachment_72187' align='alignnone' width='404']Iggy je rad obkrožen z "mucki", kot pravi pripadnikom moškega spola. Brez tračev pa si življenja sploh ne predstavlja.[/caption] Iskrena izjava Luke Luke je nasmejala vse akterje Dame s kamelijami. Iggy se je le hudomušno nasmejal in dodal: “Z eventi financiram plesne kreacije in vse, kar spada zraven. In tega ni malo. Od najema dvorane, tehnike, varnosti do city lightsov, ki jih imam zakupljene za celo sezono, pa programske liste in artikle, ki sodijo k predstavi po zgledu tujine – brisačke, majice … Brez tračev bi pa tudi zelo težko živel. Meni je to tako fajn ...” Dama s kamelijami pa že pakira kovčke. Tudi pri tem je Iggy zelo praktičen. Čim manj scene, da čim manj stane. A tokrat je tu natančno 33 stolov, na katerih sedijo gledalci, pa moški cilindri, pa šampanjec, ki ga dobi vsak obiskovalec predstave in z njim stopi v svet ljubezni, erotike, družbene razslojenosti in nenazadnje se pokloni Dami na grobu. Referenca, ki jo ima predstava, in sicer je bil del  predstave izbran v finale velikega mednarodnega tekmovanja koreografskih umetnosti v Lodzu na Poljskem, kjer je predsedoval baletni superzvezdnik Vladimir Malakhov, je Ignu odprla še dodatna vrata na odre sveta, kot sam vztrajno ponavlja. Sarajevo, Beograd, Praga, Čile, Nizozemska – Iggy in Mojca prihajata!
[caption id='attachment_72188' align='alignnone' width='404']Dama prihaja v Sarajevo, Beograd, Prago, Čile, na Nizozemsko ...[/caption]

View Gallery 6 Photos