Kralja na svetovno namesto Vodičarja in Bičkove; recesija udarila plesalce

Matej in Špela Kralj sta v konkurenci treh parov zmagala.

Letošnje zadnje državno prvenstvo v športnih plesih je pripadlo plesalcem v kombinaciji standardnih in latinskoameriških plesov. Na tekmovanje v Medvodah je bilo prijavljenih petinštirideset parov, na plesišču pa so zaradi bolezni zaplesali trije manj, in tako je bil sobotni večer zaznamovan z najmanjšim številom parov na državnih prvenstvih do zdaj. Za osvežitev spomina. Lani je plesalo dvainpetdeset parov, predlani petinpetdeset, leta 2008 devetintrideset, leta 2007 pa oseminpetdeset.

Športna dvorana v Medvodah se je obnesla kot ena boljših dvoran v Sloveniji.
Prvič, od kar poročam o dogajanju na državnih prvenstvih, sem začutila resno zaskrbljenost nad drastičnim padanjem zanimanja za športni ples. Zaskrbljeni so bili trenerji, starši, plesalci in celo sodniki. Neke prave formule, kako zvišati interes za tekmovanja v tem lepem dvoranskem športu, pa ni. Večina mojih sobotnih sogovornikov je bila mnenja, da za situacijo na slovenski plesni tekmovalni sceni ni kriva samo Plesna zveza Slovenije, ampak tudi sami plesni klubi, in posledično tudi trenerji.
Predsednik Plesne zveze Slovenije Drago Šulek je odprl prvenstvo; v biltenu tekmovanja pa priznal, da se ne more veseliti rastočega števila tekmovalcev.
“Danes sem se zelo zamislil, predvsem nad sabo, sedaj ko sem trener. Potrebno bo veliko dela, nekajletnega, mogoče celo desetletnega, da bo slovenski ples ponovno prišel na vrh. Mislim, da imamo nekaj dobrih parov, ampak to je premalo za dosego svetovne kakovosti. Prvenstvo mi je res dalo misliti in je bilo spodbuda za delo v naprej,” je povedal nekdanji plesalec Matej Krajcer, ki že nekaj časa deluje kot samostojni trener.
Nekdanji plesalec in sedanji pedagog Matej Krajcer ni bil ravnodušen ob pogledu na malo število parov.
Na tekmovanju je spodbujal dva svoja varovanca oziroma plesna para; Žigo Tantegla in Nušo Črnko, ki sta na koncu pristala na drugem mestu med mladinci, in Mateja in Anjo Pritekelj, ki sta zmagala v kategoriji starejših mladincev. Zmaga v kombinaciji je dopolnila njuno zbirko posameznih naslovov najboljših v latinskoameriških in standardnih plesih, a požela sta kar nekaj nejevoljnih pogledov Naje Dolenc, ki je s soplesalcem Micheletom Albigesejem zasedla drugo mesto.
Matej in Anja Pritekelj sta dopolnila zbirko osvojenih letošnjih naslovov najboljših v državi med starejšimi mladinci.
Pričakovan načrt o osvojitvi naslova se ni izšel, čeprav Naja in Michele skorajda redno premagujeta brata in sestro Pritekelj na tekmah v tujini. A prednost domačega terena, tekmo je organiziral njun klub Mirandance, ki ga vodi njun oče Miran, je bila tokrat premočna. Najina izjava je bila kratka in odrezava: ”Ne dajem izjav, kar sodnike vprašajte!” Michele pa je poraz stoično prenesel in dejal, da “včasih izgubiš, drugič dobiš.”
Kategorija starejših mladincev je bila tudi edina sporna sodniška odločitev, je bil mnenja starosta slovenskega športnega plesa Franjo Kozar. “Meni se zdi, da bi moral zmagati par Albigese&Dolenc. Plesalec je neverjetno eleganten in mehak v svojem gibanju in s soplesalko kar lebdi na plesišču. Ta sodniška odločitev se mi ni zdela pravilna. Vem, da sta na tekmah v tujini vedno pred Pritekljema. Bom pogledal ocene in videl, zakaj takšna odločitev. Ostale kategorije pa so se mi zdele zelo realne. Bolj pa me skrbi število parov. Sem žalosten in ne vem, kaj bodo klubi naredili, da se število dvigne.”
Drugouvrščena Naja Dolenc (tretja z leve) ni mogla skriti razočaranja nad neosvojenim naslovom najboljše v državi. Desno od nje Michele Albigese, Urška Tivadar, Miha Gračner, Saša Ul in Tine Kranjc.
Tako sta v najmlajši kategoriji, to je mlajši pionirji, plesala samo dva para, in zmagal je tudi aktualni državni prvak tako v latinu kot v standardu Brin Hlade in Tosia Robar Žerak iz Plesnega kluba Samba. “Zdaj gremo na pijačo,” je bil vesel navihani Brin, ki dodaja, da sta trenirala vsak dan in imela še individualne ure.
Najmlajša in trikratna državna prvaka Brin Hlade in Tosia Robar Žerak.
Pri pionirjih sta slavila Domen Romih in Neli Čadej iz Plesnega kluba Pingi.
Domen Romih in Neli Čadej pionirska državna prvaka.

Nino Kleindienst
in Urška Bencak, ki plešeta za PK Urška Murska Sobota, sta aktualnemu naslovu državnih prvakov v latinskoameriških plesih dodala še kombinacijo, in bila zelo zelo vesela.
Zelo zelo zelo sta bila vesela naslova mladinska prvaka Nino Kleindienst in Urška Bencak.
Najštevilčnejša kategorija so bili mladinci, šestnajst parov je plesalo, in zato tudi huda konkurenca. Marcel Vodenik in Giovanna Gabriela Klarič, ki je plesala v dveh prekrasnih oblekah izpod mojstrskih rok svoje mame, sta zasedla prvo mesto. Še en naslov je šel k Pingiju.
Giovana Gabriela Klarič in Marcel Vodenik, mladinska državna prvaka.
Med mladinci sta prvič zaplesala tudi novo nastali par, in sicer Miha Turk, ki se ga spomnimo po škandalu s podpisovanjem peticije proti njegovemu nastopu na enem od prejšnjih prvenstev, in Lana Zagorac, ki je minulo sezono nehala plesati z Galom Mlakerjem. "Super je; vse štima," je bil vesel Lanin oče, nekdanji poslanec Boštjan Zagorac, ko je izvedel, da sta zasedla peto mesto.
Prvič skupaj na državnem prvenstvu Miha Turk in Lana Zagorac.
Lana in tudi ostale plesalke so plesale v dih jemajočih oblekah. Delovalo je, kot da recesija ni prizadela denarnic staršev, ki so pripravljeni odšteti za novo plesno kreacijo med 800 in 1500 evri, seveda odvisno od števila kamenčkov Swarovski, perja in ostalega, kar sodi k latinski oziroma standardni obleki. Največkrat omenjene kreatorke in kreatorji pa so bili Nataša Ambrož, Matevž Ogorelec, Tamara Lahvinovič, Gigadance in Saša Pust.
Precej bolj racionalna z oblekami je bila zmagovalka v članski kategoriji Špela Kralj, ki je nastopila v že videni tako standardni kot latinski obleki. Z bratom Matejem sta v konkurenci treh parov stopila na zmagovalno stopničko. Seveda se je že nekaj dni pred prvenstvom veliko govorilo o njuni prepričljivi zmagi, saj se tekme nista udeležila favorita Miha Vodičar in Nadija Bičkova, ki sta se Plesni zvezi nekaj dni pred tem opravičila in pojasnila, zakaj sta se odločila, da se udeležita dobro plačane tekme na Tajvanu. Celotno opravičilo in pojasnilo si lahko preberete v naši rubriki Ritem izjav.
Članska državna prvaka Matej in Špela Kralj se bosta odločno borila za nastop na svetovnem prvenstvu v Šanghaju.
Njuna neudeležba na državnem prvenstvu pa med plesalci in trenerji ni naletela na odobravanje. Aktualni svetovni prvak v kombinaciji desetih plesov v profesionalni kategoriji Luca Bussoleti, ki je s Tjašo Vulič predstavil noviteto v dunajskem valčku, je bil ogorčen. “To se mi zdi sramota. Državno prvenstvo je najvišja tekma na domačem terenu in nobeno tekmovanje v tujini ni tako pomembno. Midva s Tjašo živiva v Italiji, a ko sva bila še amaterja, sva vedno prišla na državna prvenstva ne glede na obveznosti, ki sva jih imela. Kombinacija pa je tudi njuna paradna disciplina. Upam, da bo plesna zveza ukrepala.”
Profesionalca in svetovna prvaka v kombinaciji desetih plesov Luca Bussoleti in Tjaša Vulič sta demonstrirala nove figure dunajskega valčka in navdušila.
Ali bo in kako bo zveza ukrepala, še ne vemo, saj čakamo njihov odgovor na zastavljena novinarska vprašanja. Izjava, ki mi jo je dal tik pred odhodom na Tajvan, Miha da gresta kot lanska zmagovalca na svetovno prvenstvo v kombinaciji, ki bo konec novembra v Singapurju, onadva, pa pri Kraljih ni naletela ravno na aplavz. Matej in Špela Kralj sta namreč prepričana, da njima pripada pravica do nastopa med svetovno elito. “Midva sva aktualna prvaka in pričakujeva pisno nominacijo do sredine oktobra, ko je rok prijave za svetovno prvenstvo. Seveda bova vztrajala, da greva midva.” Odločitev, če sploh kakšna, bo v rokah Fredija Novaka, selektorja in trenerja obeh involviranih parov.
Miran Pritekelj bo moral prenesti očitke, da sta njegova otroka zmagala zaradi prednosti domačega terena. (Foto: Marko Mesec)
“Ne bi bil rad v Fredijevi koži,” je zaključil misel Miran Pritekelj, ki mu gre pohvala, da je na tribune medvoške športne dvorane pripeljal kar nekaj gledalcev ter poskrbel za precej mirno in uglajeno državno prvenstvo, pa čeprav z malo pari. Moral pa bo prenesti tudi očitke, da sta njegova otroka zmagala tudi s pomočjo domačega terena.
Vse rezultate si oglejte na http://rezultati.plesna-zveza.si/
Fotogalerija na www.fotomesec.com

View Gallery 14 Photos