Koreografsko veličastje Edwarda Cluga ne popušča. Carmina Burana znova navdušila in zaplesala za mir v Ukrajini!

Carmina Burana za mir!

Včeraj se je, po dveh letih omejitev, velika dvorana SNG Maribor napolnila do zadnjega sedeža in navdušeno zaploskala Carmini Burani v koreografiji Edwarda Cluga!

Po skoraj dveh letih omejitev, zavoljo korone, se je včeraj ponovno napolnila velika dvorana mariborskega gledališča. Tako kot smo za mariborsko občinstvo navajeni so z navdušenjem in stoječimi aplavzi nagradili ekipo gledališča.

Carmina Burana (foto: Tiberiu Marta)

Mariborski baletniki, zbor, orkester in solisti so z neizmerno energijo odplesali, odigrali in odpeli Carmino Burano Carla Orffa v koreografiji Edwarda Cluga. Premiera enourne predstave je bila na sporedu lani maja, prirejena bolj ali manj za TV prenos in o predstavi se je naša recenzentka razpisala takole https://www.paradaplesa.si/na-spici/carmina-burana-koreografsko-velicastje-edwarda-cluga/

(foto: Tiberiu Marta)

Premiera je že takoj pozvročila kar nekaj hude krvi in težkih zapisov na družbenih omrežjih, predvsem s strani slovenske sodobne plesne scene, ki roko na srce, Cluga nikoli niso ravno cenili in mu priznavali kakovosti, kaj šele uspehe na mednarodni plesni in baletni sceni. Da se ne ponavljam,si lahko preberete zapisano tukaj https://www.paradaplesa.si/na-spici/brezkompromisno-rok-vevar-nad-carmino-burano-edwarda-cluga-in-danila-roskerja-oznacil-za-kolaboranta-vlade-in-ministrstva-za-kulturo/

Edward Clug na vaji za Mojstra in Margareto v Bolšoj gledališču (foto: Damir Yusupov)

Clug se seveda na te opazke ni oziral, uspešno je realiziral projekte v moskovskem Bolšoj gledališču, v leipziškem baletu, postavil Povodnega moža na Bledu in prav s Carmino Burano lani obeležil 30 let umetniškega ustvarjanja.

Mariborski balet po predstavi Carmine Burane v podporo Ukrajini

Včerajšnja predstava je bila posebna ne samo zavoljo polne dvorane, ampak tudi zaradi energije plesalcev in jasno zbora, orkestra ter solistov Petye Ivanove, Martina Sušnika in Domna Križaja. Plesna ekipa, ki diha kot eno, koreografija je izvedena do potankosti natančno, se je nekoliko zamenjala od zadnje predstave v septembru. Tako je recimo nov član ansambla Tamas Darai zamenjal Luko Ostreža v duetu z Evgenijo Koškino. Evgenija, ki prihaja iz Ukrajine, je nepričakovano poskrbela za čustven vrh predstave. Na skupnem poklonu se je odela v zastavo Ukrajine, v dvorani pa je bilo slišati vzklike v podporo ukrajinskemu narodu, ki bije bitko proti ruski agresiji.

Plesalka Evgenija Koškina na poklonu

Direktor gledališča Danilo Rošker mi je po predstavi odločno dejal, da je treba obsoditi nasilje in pozvati k miru za Ukrajino! Sicer se je kolektiv mariborskega teatra hitro organiziral in zbira humanitarno pomoč za Ukrajino. Vse podobnosti najdete tukaj https://www.sng-mb.si/novice/zbiranje-humanitarne-pomoci-za-ukrajino/

Carmina Burana (foto: Tiberiu Marta)

Mariborska ekipa prihaja v ponedeljek, 7. in v torek, 8. marca ob 20.00 na oder Gallusove dvorane Cankarjevega doma. Obe predstavi sta že skoraj razprodani. Če Cluga sodobna slovenska scena, kot že zapisano, ne ceni, pa ob njegovih predstavah nikakor ni ravnodušna ljubljanska publika. Ampak saj veste, o kakovosti se je najbolje prepričati na lastne oči in ušesa.