Klavdija Križ Potisk. ‘Mažoretkamo’ tudi v samoizolaciji!

Klavdija Križ Potisk (foto: Lea Slapar)

Kako in kje vrtijo palico v času korone kočevske mažoretke?

Kje te je ujela korona, kje si se nahajala in kaj vse ti je prekrižala?
Korona me je ujela kot vse. Nastopila sem dopoldansko službo v osnovni šoli kot pomoč učencem. Po dveh dneh so nam že sporočili, da se bo šola zaprla za vsaj dva tedna. No, od tega bo zdaj že sedem tednov. Drugače pa sem imela še eno vajo dan pred tem v popoldanskem času in je bilo že pol manj otrok prisotnih. Govorilo se je in šušljalo, da se nekaj časa ne bomo videli … Ja, nisem pa si predstavljala, da bomo za res tako dosti časa zaprli plesne dvorane. Vse priprave, ki smo jih imeli z raznimi koreografijami, smo dali v vakuum (upam, da jih ne pozabimo preveč). Državnega prvenstva NBTA Zveze društev mažoretne in twirling tehnike ne bo. Ravno tako se nekatere naše plesalke in plesalci seveda ne bodo udeležili kvalifikacij pri Plesni zvezi Slovenije. Ampak tako je povsod z javnimi in množičnimi prireditvami.

Še bodo tekmovanja …

Kako pa doživljaš tole samoizolacijo; me zanima stanje duha in telesa; si mirna, v strahu, radovedna, fizično aktivna, začudena, v dvomih …?
Najprej mi je tako kot verjetno večini prav ‘pasalo’ malo oddahniti od hitenja, voženj, lovljenja urnikov in družinskih obveznosti. V prvem tednu sem gledala in poslušala poročila toliko kot prej nikoli. Še za vreme nisem gledala v večernih novicah, kaj nam prinaša v naslednjem dnevu. Potem sem prevzela vlogo domače učiteljice, postavili smo si urnik dela za šolo. tega je bilo na začetku kar veliko, potem pa smo se unesli. Dobro, da imamo doma več tehnike, da sta oba fanta lahko nemoteno delala. ‘Zaletela’ sem se tudi v vrt in sem posadila res vse, ampak vse proste lonce rožic, jagod, začimb … tudi te dni bom dosti v vrtu. Strahu pa niti nisem toliko občutila, saj verjamem v skupinsko odgovornost in izvajanje predpisov. Začudena? Ja, kako smo se lahko tako hitro prilagodili na neželeni dopust. Poskušam ostati pozitivna, in pač kolikor se da, z obema fantoma tudi veliko hodimo v gozd, za domačo nalogo odkrivamo in raziskujemo rastline. Dosti tega se je nabralo v teh tednih. V stiku sem z mentoricami in našimi plesalkami. Na vrtu imamo tudi neredne vaje, kakor se pač spomnimo. Nič preveč po urniku, migamo pa. Na drugačen način, pa vendar. Palica ne počiva.
Si v navezi z mažoretami, delate kaj online?
‘Mažoretkamo’ tudi, saj so se nekatere od deklet samodejno pokontaktirale in so naredile svoj filmček vaj. Mentorice jih spodbujamo. Pošiljam jim aktualne vaje baleta, ki jih dobimo na spletu, da je tako bolj zanimivo. Nekatere od lažjih koreografij delajo same po glasbi zadnjih vaj, seveda pa najboljše od najboljšega, videi od Anette Lucero, najboljše twirlingarice po moje. Le-te jim redno pošiljam tako po malo za motivacijo. Ni pa to enako, kot če bi se videli v živo. Ko mladi pošiljajo svoje luštne in zagrete posnetke prek vseh možnih kontaktov, vidim, da smo do zdaj naredili dobre temelje, in ko bo vsega konec, se bomo ‘objeli’ in šli novim znanjem naproti. Vesela sem zanje in kar milo se ti stori. Ja, tudi veliko čustev moram predelati v tej samoizolaciji. Vsega je …

V času izolacije mažoretke tudi rišejo

Kakšen bo svet po koroni, se bomo iz tega kaj naučili?
Vizionar nisem, je pa dejstvo, ki se ga vsi zavedamo, tako, da vsaj fizičnih kontaktov nekaj časa ne bomo gojili. Bolj previdni bomo vsekakor v odnosih v javnosti. Pomlad je tu, optimizem veje iz nje, poletje prihaja … Ne omejujmo se in strah odvrzimo stran.Vse, kar potrebujemo, imamo doma. Ne delajmo si ograj … slabo pride in gre, krivulja gre lahko samo navzgor, kot palica. Ko jo vržem v zrak, mi vedno prileti nazaj. Dobro z dobrim. Optimizem z optimizmom. Želim si pa najbolj, da se vsi otroci in mladi vrnejo nazaj na treninge in jih izolacija ne odvrne od ponovnega plesanja.
Kaj bo prvo, kar boš naredila, ko bo konec izolacije?
Hm, kaj vem, morda se bomo dobili z družbo in ‘zažurali’. Morda bomo odšli čez vikend v Dalmacijo. Ne vem, za zdaj nimam neke posebne želje. Morda samo, da se vrnem nazaj na treninge, če bo do konca junija to sploh možno. Vsekakor pa bom vesela do vesolja in nazaj, ko bomo lahko svobodneje zadihali.
Hvala in ostani zdrava!

Klavdija je bila tudi gostja oddaje Parada plesa; pogovor si oglejte tukaj https://www.paradaplesa.si/parada-tv/parada-plesa-klavdija-kriz-potisksvebor-secakedward-clug/