Gregory Vuyani Macoma ob svetovnem dnevu plesa! S plesom poskušam dati svetu smisel!

Ob svetovnem dnevu plesa razmišlja južnoafriški plesalec in koreograf Gregory Vuyani.

Danes je poseben dan, mednarodni dan plesa!

Tukaj je. Ne glede na okoliščine 29. april mednarodni dan plesa, ki ga praznujemo vsi, ki smo na kakršenkoli način povezani s plesom. Zanj je zaslužen Slovenec, in sicer dr. Henrik Neubauer, ki je mednarodni gledališki inštitut pri Unescu pred štiridesetimi leti prepričal, da plesni ustvarjalci potrebujejo svoj dan.

Jean Georges Noverre

To je rojstni dan baletnega reformatorja Jeana Gerogesa Noverra, ki se je rodil na ta dan leta 1727. Dr. Henrik Neubauer je naša plesna, baletna, režiserska, koreografska legenda, avtor številnih knjig in člankov, ki vsako leto poskrbi tudi, da oddaja Parada plesa in naš portal pravočasno dobita poslanico, prevedeno v slovenski jezik.

Henrik Neubauer, baletni plesalec, koreograf, umetniški vodja, zdravnik, operni režiser, profesor operne igre za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, leta 2009 je dobil Zlati red za zasluge Republike Slovenije, spisal pa je tudi več kot 30 knjig in prek 500 strokovnih člankov s področja opere in baleta. (Foto: Jaka Gasar)

Kajti navada je, da ob tej priložnosti napiše nekaj svojih misli ena od mednarodnih plesnih zvezd in letos je ta čast pripadla južnoafriškemu koreografu in plesalcu Gregoryju Vuyaniju, ki je leta 1999 ustanovil svojo skupino Vuyani Dance Company in Vuyani Dance Theatre. Takole razmišlja: “Med nedavnim intervjujem sem začel razmišljati o plesu in kaj mi pomeni? V svojem odgovoru sem moral pogledati na svojo pot in ugotovil sem, da je glavno vprašanje plesa njegov namen ter da vsak dan predstavlja nov izziv, s katerim se je treba spopasti. S plesom poskušam dati svetu smisel. Živimo z nepredstavljivimi tragedijami, v času, ki bi ga lahko opisal kot post-človeška doba. Bolj kot kdajkoli prej moramo plesati z namenom, da spomnimo svet, da človeštvo še vedno obstaja. Prevladati morata odločnost in empatija. Leta in leta je nesporna virtualna pokrajina razpadanja pripeljala do katarze univerzalne žalosti. Trda resničnost še vedno prežema življenje, soočeno s smrtjo, zavračanjem in revščino.

Gregory Vuyani Maqoma

Naš ples mora bolj kot kdajkoli prej dajati močan signal svetovnim voditeljem in tistim, ki so zadolženi za zagotavljanje varnosti in izboljšanje življenjskih razmer ljudi. Mi smo vojska besnih mislecev, in eden naših ciljev je, da si prizadevamo spremeniti svet korak za korakom. Ples je svoboda, in zahvaljujoč svobodi, ki jo imamo, moramo druge osvoboditi pasti, s katerimi se srečujejo na različnih kotičkih sveta. Ples ni političen, ampak postane političen, ker neguje v sebi človeško noto in tako skuša v takih okoliščinah obnoviti človeško dostojanstvo. Ko plešemo, se z našimi telesi stapljamo v prostoru in medsebojnem prepletanju ter postajamo sila gibanja, ki kuje srca, se dotika duše in prinaša zdravljenje, ki je tako obupno potrebno. In cilj postane glava Hidre, nepremagljiv in nedeljiv ples. Zdaj nam je treba le več plesa!!!”

Igor Sviderski bo nekaj plesalcev odpeljal v plesno gibanje na Kongresni trg v Ljubljani ob 17.00.

Pred kratkim sem napovedala, da bomo lahko v živo vsi skupaj zaplesali po Sloveniji, a se je izkazalo, da je flash mob zavoljo znanih ukrepov organiziran samo za zaprto skupino na družbenem omrežju FB pod vodstvom Igorja Sviderskega in Nine Meško.

Janja Pušl, ena od šefic Bolera, začenja plesno akcijo na dan plesa ob 10.00!

Danes cel dan bodo v akciji pedagogi in plesalci Bolera in se jim lahko v živo priključite preko live streaminga https://www.facebook.com/events/3248951745124582/

Tudi Claudia Sovre, asistentka koreografa v ljubljanskem baletu bo imela baletni klas ob 11.00 https://www.facebook.com/claudia.sovre.

Zaplešete lahko tudi s Claudio Sovre online seveda. (Foto: Nina Cuznar)

Pravkar videla, da se je organizirala tudi Azra Selimanovič in z dvojčkoma EZtwins organizira brezplačni klas ob 20.00.https://www.facebook.com/liberodancefest/

Kakorkoli izkoristite to obdobje samoizolacije, ko ostajamo doma in je časa na pretek, tudi za ples. Danes še posebej, ker je dan s plesom odličen dan!