Kjarine plesalke iz atlantisovega bazena na oder Cankarjevega doma

Kjarine plesalke je v objektiv ujel fotograf Aljoša Rebolj.

Kjara Starič je lani uspešno skreirala prvo samostojno predstavo za svojo skupino Kjara’s Dance Project. Odtisi so poželi val odobravanja tako med publiko kot med peščico plesnih kritikov, ki so si predstavo ogledali ali v Cankarjevem domu ali na odru ljubljanskih Križank. Čez dober mesec in pol pa skupino čaka premiera comPASSion, kot je Kjara nadela naziv novo nastali predstavi, za katero pravi, da  "je mnogo več kot estetsko dovršena, gibalno atraktivna in izrazno prepričljiva podoba modernega baleta, ki s Kjara’s Dance Project končno dopolnjuje podobo slovenske plesne umetnosti z utripom sodobnega New Yorka in drugih centrov plesne prihodnosti. Compassion je v prvi vrsti bivanjska zgodba vsakega od nas in odgovarja na temeljna človeška vprašanja o biti, o smislu in neustavljivi želji po sprejetosti, ki nas maliči do neprepoznavnosti. Compassion je vseživljenjska ljubezenska zgodba slehernika. Pretresljiva v svojih krhkosti in iskriva v upanju, ki ga nosi." Kjara Starič s svojo koreografijo in mladimi plesalkami ter plesalci najde odgovor v sočutju. Vendar ne v lažnem sočutju komercialne humanosti, ki polni lastni ego. V sočutju, ki izvira iz spoznanja o nujnosti preseči egocentrični individualizem sodobnosti. V sočutju, ki se rodi iz ljubezni do sebe in sveta kot edinega raja, ki je trenutno na voljo.

Aktualno plesno pripoved bo Kjara vizualizirala z dvanajstimi plesalkami in tremi plesalci. "Sama in plesalci trenutno uživamo v procesu ustvarjanja nove predstave Compassion, ki bo uprizorjena 3.in 4. marca v koprodukciji Cankarjevega doma. Vesela sem, da bo v predstavi kar 15 odličnih plesalcev Kjara’s Dance Project, od tega 12 plesalk (Katarina Čegovnik, Liza Šimenc, Simona Kočar, Ana Jenček, Emanuela Senjor, Maja Sonc, Mateja Železnik, Ajda Bergant, Anamaria Bagarič, Ana Germ, Sara Mlakar, Mae Piga) in prvič 3 plesalci (Jure Gostinčar, Drejc Derganc in Leo Ajdinović) Kjara’s Dance Project. Zanimivo je tudi, da je ena od plesalk Mae Piga Francozinja, ki se je iz želje plesati v KDP začasno preselila v Slovenijo. Težko opišem v kakšen užitek mi je ustvarjati z mojim plesalci, saj so neverjetno odprti, zreli, zagnani, profesionalni in radovedni. V ustvarjalnem procesu smo nekje na polovici, zaradi kompleksnosti in lepote teme o človeškosti in sočutju pa nam letos pri zgodbi in dramaturgiji pomaga pisatelj in scenarist Tomaž Letnar. Vsebina in sporočilo te predstave sta nekako moj pogled na svet, saj si sama želim pri sebi in ljudeh, ki me obkrožajo, najti človeškosti in sočutja. Sočutja kot čim več človeške neposrednosti, iskrenosti, spoštovanja in ljubezni."
Na Kjarino avdicijo za novo predstavo je prišlo okoli štirideset plesalcev, med katerimi je nato koreografinja izbrala petnajst mladih plesalcev in plesalk. Fotografije, ki so del promocijske kampanje predstave comPASSion, pa je v bazenu v ljubljanskem Atlantisu posnel Aljoša Rebolj, nad katerim je Kjara vedno znova navdušena. Kostume pa je posebej za fotografiranje skreirala Almina Durakovič.
View Gallery 4 Photos