Kakšen Edi Clug, Grk Zorba je zakon!

Nad Grkom Zorbo se bodo navduševali Osiječani na svojem poletnem festivalu.

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo zvečer na Trgu Sv. Trojstva v Osijeku na Hrvaškem v okviru prireditev Osiješkega kulturnega poletja odplesal balet Mikisa Theodorakisa Grk Zorba. V naslovni vlogi Grka Zorbe res enkratno pleše Sergiu Moga, njegov ameriški tekmec John je obvladovalec visokih skokov Anton Bogov. V ostalih glavnih vlogah pa plešejo še Sergiujeva žena Tanja Baronik v vlogi Marine, Marina Krasnova  kot Hortense in deček za vse vloge Matjaž Marin kot Yorgos.

Anton Bogov in Sergiu Moga sta vedno odlična, ko je treba zaplesati sirtaki.
V piar sporočilu mariborskega baleta piše, da je "10. Osiješko kulturno poletje največja kulturna prireditev na vzhodu Hrvaške, ki letos poteka od 29. junija do 21. julija. V dobrih treh tednih je na sporedu 39 gledaliških, glasbenih, filmskih, otroških, literarnih in likovnih prireditev. Letošnji program še posebej zaznamuje obisk umetnikov iz Pécsa, Ploiestija, Lozane, Tuzle in Maribora, prijateljskih mest Osijeka." Na festivalu, ki razpolaga z okoli 140.000 evri proračuna, bodo podelili tudi tri nagrade najboljšim predstavam. V plesni konkurenci lahko Mariborčani celo zmagajo, če bo za njih navijala publika, saj je poleg njih bolj sodobno usmerjena edino skupina Linga, ki prihaja iz Lozane. Grk Zorba je namreč publiki vedno všečna predstava, in če se mariborska ekipa odloči navdušiti, potem na oder pripelje predstavo, ki je premiero doživela leta 2004, in sicer štiriindvajset let po nastanku istoimenskega filma z nepozabnim Antonyjem Quinnom v naslovni vlogi. Koreograf Lorca Massine je zgodbo morja, sonca in ljubezni prenesel na baletne odre. In tisti sirtaki na koncu v velikem finalu vedno zažge.
Grk Zorba je predstava za široke ljudske množice, ki uživajo v preprosti zgodbi in ne preveč zakomplicirani koreografiji.
Zato je odločitev mariborskega vodstva, da med visoko plesno stvaritvijo zadnje premiere v letošnji baletni sezoni Watching Others, pod katero se podpisuje koreograf in vodja mariborskega baleta Edward Clug, in trivialnim Zorbo, izbere slednjo, edina možna. Watching Others bomo opazovali mi Ljubljančani na Festivalu v Ljubljani konec julija, Osiječani pa naj le uživajo.
Watching Others koreografa Edwarda Cluga je predstava, ki si je prislužila eno samo strokovno kritiko in neodobravanje občinstva.

View Gallery 4 Photos