Juriju Batagelju počil film, sodnika poslal v tri krasne

Bo par Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj žrtev lastne napake ali zarote mednarodne plesne zveze?

Zadnje evropsko prvenstvo v latinskoameriških plesih, ki se je odvijalo 19. junija v Ostravi na Češkem, je bilo mogoče usodno za nadaljnjo kariero plesalca Jurija Batagelja. Četrto mesto, ki sta ga dosegla s soplesalko Jagodo Štrukelj, ga je tako razočaralo, da je na razglasitvi rezultatov novemu športnemu direktorju IDSF (Mednarodna plesna zveza) Marcu Sietasu zabrusil "Fuck IDSF".  Zavoljo tega dejanja ga je Sietas takoj prijavil najprej na disciplinsko komisijo mednarodne plesne zveze, ki je nato poslala zahtevo za prepoved plesanja za pol leta oziroma suspendiranju Jurija Batagelja za šest mesecev še naši plesni zvezi. Da se je incident res zgodil, smo preverili najprej pri bivšem predsedniku Mednarodne plesne zveza Heinzu Spaekerju, ki nam je dejanje potrdil. Tudi predsednik disciplinske komisije pri IDSF Erich Staeldi je za naš portal izjavil, da je “proces v teku in da ne more komentirati dogajanja, vse pa bo objavljeno na internetni strani mednarodne plesne zveze”. Seveda smo za komentar prosili tudi involviranega Jurija Batagelja, a nam je napisal kratek SMS “za vse uradne izjave se obrni na PZS. Lp, J&J”.

Jurij Batagelj je na lanskem svetovnem prvenstvu v imenu tekmovalcev svečano zaprisegel in obljubil športno vedenje, na evropskem pa je bila teža četrtega mesta prehuda.
Jasno, da smo to storili že takoj, ko smo prejeli informacijo od Heinza Spaekerja, a je bila Plesna zveza Slovenije po običaju zmedena z odgovori. No, najprej seveda s prelaganjem odgovornosti z enega na drugega. Herman Tomažič, predsednik izvornega odbora sekcije za standardne in latinskoameriške plese nas je “zavolj težkega primera” napotil na predsednika Plesne zveza Draga Šuleka. Drago  nam je samo komentiral, da “bo poskrbel za korektnost poteka postopka.” Predsednica disciplinske komisije Suzana Majer pa je bila v telefonskem pogovoru najprej zelo zgovorna. Dopis mednarodne plesne zveze je razumela kot že določeno sankcijo  "pol leta prepovedi tekmovanj, ki jih organizira IDSF, ki začne teči od dneva prejetega dopisa". Vsekakor pa se s tem ni strinjala, saj meni, da bi se moral po vseh pravilnikih voditi disciplinski postopek. Na vprašanje, ali po naših ali po mednarodnih, pa ni bila prepričana. Pozneje, ko smo ji poslali konkretna pisna vprašanja, da bi lahko čim bolj natančno pojasnili dogajanje, pa nam je napisala: “Kot predsednica disciplinske komisije sem bila s strani PZS seznanjena s tem, da je Juriju Batagelju očitana kršitev pravil mednarodne plesne zveze IDSF na letošnjem EP v LA plesih v Ostravi. Ker je iz prijave razvidno, da je Jurij Batagelj domnevno kršil tudi Disciplinski pravilnik PZS bom kot predsednica disciplinske komisije uvedla disciplinski postopek v skladu s Disciplinskim pravilnikom PZS, katerega vsebina se nahaja na spletni strani PZS. Do zaključka disciplinskega postopka pa razumljivo zadeve ne želim prejudicirati, saj se postopek zoper Jurija Batagelja uradno še ni začel in bi bilo kakršnokoli komentiranje zadeve z moje strani neprofesionalno, zlasti pa nestrokovno. Lep pozdrav, Suzana Majer.”  Na PZS smo poslali dopis s prošnjo, da nam pošljejo uradni dopis IDSF, a odgovor še čakamo.
Predsednica disciplinske komisije in pedagoginja v PŠ Pingi dogodka z Jurijem ne želi prejudicirati.
Še najbolj zgovoren in nič “muten” pa je bil v svojih izjavah Marko Vodnik, trenutni v.d. športnega direktorja, ki pa je dopis IDSF razumel drugače kot Suzana Majer. ”Jaz bom vedno na strani tekmovalcev. Dopis, ki sem ga videl, je samo pisna prijava dogodka, ki se je zgodila v Ostravi. Sedaj je treba peljati korektni in ustrezni postopek v najkrajšem možnem roku. Bi pa morala IDSF ukrepati že večkrat, ne samo v Jurijevem primeru. Kot trener in sodnik menim, da se vrhunski športnik ne sme tako obnašati. Jurijeva izjava je bila izjava v afektu. V tem stanju pa marsikdo kaj naredi. Trening že dolgo ni samo fizična priprava na tekmo, ampak tudi psihološka. Spomnim se, da je bil športni psiholog Matej Tušak reden gost slovenskih parov, sedaj pa ne vem, če je temu še tako. Če trener ne obvlada teh psiholoških prijemov, potem mora najeti nekoga, ki to zna.”
Marko Vodnik, levo Jurij Batagelj, meni, da se vrhunski športniki ne smejo obnašati nešportno.
Za komentar smo prosili tudi Fredija Novaka, ki trenira Jurija Batagelja, a odgovora nismo dočakali.
Jagoda in Jurij s trenerko Danielo Škofic Novak v času, ko so jim dobre uvrstitve risale nasmeh na obrazu.
V plesnih krogih blizu para Batagelj&Štrukelj pa se že govori, da bo par prestopil med profesionalce, saj pri tridesetih letih, kolikor sta Jurij in Jagoda stara, ne moreta več konkurirati vse mlajšim in bolj agresivnim amaterskim plesnim parom, še posebej iz ruskih in italijanskih vrst. Namigovanja, da "se je IDSF spravila na Jurija samo zato, da eliminira slovenska tekmeca," tudi niso iz trte zvita. Vse bolj očitna lobiranja in bojkotiranja iz vrst že omenjenih ruskih in italijanskih plesnih klanov so tudi vse bolj prisotna. Dokazi so seveda samo posredni, skozi rezultate.
Sicer pa se Jurij in Jagoda  v soboto, 10. julija, poročita na dvorcu Zemono v Ajdovščini, in upajmo, da za eno od poročnih daril ne dobita dopis s prepovedjo plesanja.   

View Gallery 5 Photos