Samozavest: 10 načinov, kako jo pokazati z govorico telesa

Kakšne informacije lahko ljudje dobijo o tebi, še preden sploh spregovoriš kakšno besedo? Si sploh kdaj pomislil na to?
Začni se opazovati in uporabljati 10 nasvetov, ki ti jih razkrivamo v nadaljevanju. Tvoje telo bo začelo izžarevati naravno samozavest.

1. Roke iz žepov
Kadar smo nervozni, želimo instinktivno skriti dlani. Dlani, ki jih sproščeno držimo ob telesu pa izražajo samozavest in to, da nimamo nič skrivati. Tiščanje dlani v žepe povzroči tudi, da se začnemo držati sključeno, kar prav tako ni dobro.
Poskusi kot alternativo temu dlani položiti na boke – to je videti veliko bolj samozavestno.

2. Brez tresenja
Človek, ki ne more biti pri miru, je zaskrbljen, napet in niti najmanj samozavesten. Najhujši sovražnik so tvoje dlani – potrudi se, da jih obdržiš pri miru.
Seveda ko razlagaš določeno stvar, lahko uporabiš dlani, vendar naj bodo tvoje gestikulacijske kretnje mirne in kontrolirane. Ko sediš, se izogibaj nemirnemu tresenju stopal oz. nog.

3. Usmeri pogled naprej
Kadar se sprehajamo sami, pogosto popolnoma naravno nekoliko sklonimo glavo in gledamo kod hodimo. Ta poza sporoča, da se nočemo zapletati v pogovor ali se družiti z ljudmi, čeprav morda to sploh ni res. Tudi kadar sam hodiš po ulici, privzdigni glavo in usmeri pogled naprej.

4. Stoj vzravnano
To zna biti pravi izziv, če si se celo življenje držal sključeno – pa vendar – poskusi. Skoncentriraj se na to, da med hojo ali kadar stojiš, potisneš ramena rahlo nazaj. Ta mali popravek čudežno deluje na tvojo držo. Poskusi pred ogledalom – presenečen boš, koliko bolj samozavesten boš videti tako.

5. Hoja z dolgimi koraki
Samozavestnega moža ne bodo nikoli opisovali, kot da se »vlači kot megla«, zato bodi pozoren tudi na način, kako hodiš. Če želiš dajati samozavesten vtis, hodi z daljšimi koraki. S tem boš videti kot nekdo, ki ve, kam gre. To nakazuje tudi na osebno karizmo ter posledično tvojo samozavest.

6. Stisk dlani
Le malokaj je bolj grozljivega, kot to, da ti nekdo seže v roko, tebi pa se zdi, kot da v rokah držiš mrtvo ribo. Upamo, da nisi med ribami.
Rokuj se krepko in samozavestno. Pri stisku ne pretiravaj in ne drži sogovornikove roke predolgo.

7. Urejenost
Predstavljaj si, da prideš na sestanek neobrit, z mastnimi lasmi, pomečkan in morda še z mačkom kot posledico prekrokane noči. Kaj s tem sporočaš kolegom?
Tvoj cilj naj bo, da bodo v tvoj prid delali tako tvoji lasje kot tvoj obraz in vonj. Naj te ne bo strah poskusiti novih kozmetičnih proizvodov in poiskati tistega, ki ti najbolj ustreza.

8. Nasmej se
Samozavestni ljudje se smehljajo, ker ni ničesar, kar bi jih skrbelo. Poskusi z naslednjim: nasmehni se nekomu, ki gre mimo po ulici ali v pisarni. Zelo verjetno je, da bo nasmeh vrnjen. Bi ti bilo všeč, če bi imel ves čas takšen vpliv na ljudi?

9. Odkrižaj roke
Roke prekrižamo, kadar nas zebe, smo nervozni ali pa se želimo pred nečim zavarovati. Pomisli na orjake, ki s prekrižanimi rokami stojijo pred nočnimi klubi. Se ti zdijo to fantje, s katerimi bi se rad pošalil? Tvoja naloga je, da si videti dostopen in samozavesten. Sprosti se in obdrži roke neprekrižane.

10. Uporabi dotik
Gesta, da nekoga v znak odobravanja potrepljaš po ramenu, je že skoraj izumrla. Naj te ne bo strah potrepljati kolega, ko je naredil nekaj, za tvoje pojme, izredno dobrega. S tem se bo počutil še bolj cenjen in spoštovan kot običajno.
vir:www.dormeo.net