Jubilejno 10. Plesno poletje v Šempetru pri Gorici bo še bolj vroče

Mašo Kagao Knez bo ljubiteljem afriških plesov približala tudi afriško kulturo …

Društvo Terpsihora Plesni center Šempeter-Vrtojba v sodelovanju z Umetniškim društvom M&N Dance Company in ob podpori Občine Šempeter-Vrtojba in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Nova Gorica že desetič zapovrstjo organizira mednarodni projekt Plesno poletje v Šempetru pri Gorici, ki bo potekal v dneh od 19. do 25. avgusta 2012. Gre za že uveljavljeno obliko dodatnega plesnega izpopolnjevanja pod vodstvom priznanih plesnih pedagogov iz Slovenije in tujine, ki ponuja pester in kakovosten plesno-izobraževalni program namenjen članom plesnih skupin, mentorjem, plesnim pedagogom, koreografom in vsem ljubiteljem plesne in gledališke umetnosti. Delavnice se bodo tudi letos odvijale v prostorih Biotehniške šole, osnovne šole Ivana Roba v Šempetru pri Gorici ter šempetrske Kulturne dvorane.

Tudi letos beležijo dober odziv udeležencev, ki prihajajo iz vse Slovenije in iz tujine (udeleženci tudi iz Italije, Francije in Bolgarije). Organizatorji si vsako leto prizadevajo ponujati le najboljše in zagotavljajo strokovnost na področju izbire izobraževalnega kadra, ki ga vedno označuje domača in mednarodna uveljavljenost, akademska strokovnost in  priljubljenost.
Plesno poletje bo deležno pomembne prisotnosti nekdanjega člana priznanega plesnega ansambla – Netherlands Dance Theatre – Zorana Markovića, sicer doma iz Beograda, a kot koreograf je prisoten na številnih svetovnih odrih. Beograjski plesalec in koreograf bo svoje izkušnje iz večletne plesne angažiranosti v svetovno uveljavljenem plesnem ansamblu NDT z dodano noto lastnega plesnega izraza približal mnogim udeležencem Plesnega poletja, ki so že izkazali dobršno mero zanimanja za vključevanje v plesno izpopolnjevanje na področju moderne plesne tehnike. Zoran v vlogi gostujočega koreografa tesno sodeluje tudi z ansamblom mariborskega baleta.
Posebno pozornost pa si vnovič zaslužita plesalca in koreografa – sicer domačina – Nastja Bremec in Michal Rynia (M&N Dance Company), ki sta v zadnjih časih na svojih skupnih delavnicah doma in v tujini pritegnila množično število udeležencev, saj ima stil, ki ga skupno razvijata, svojevrsten plesni izraz in združuje fuzijo hip-hopa in modernega ter sodobnega plesa. Velik uspeh pa beležita tudi z lastnimi avtorskimi projekti, med slednjimi ta trenutek izstopa njun zadnji celovečerni projekt Mit, ki je nastal v koprodukciji s Cankarjevim domom in De Gouvernestraat teatrom iz Rotterdama in bo 22. septembra vnovič zaživel na odru SNG Nova Gorica.
Dave Schwab, nizozemski dramaturg in umetniški vodja enega od rotterdamskih teatrov bo vodil gibalno-gledališko delavnico, ki je namenjena plesalcem in igralcem. Združiti moč besede in giba v skupni jezik preko ustvarjanja, ki neposredno vključuje posameznika in njegovo osebnost ter želje. Zanimiv ustvarjalni preplet giba in gledališke umetnosti v okviru te delavnice si bomo lahko ogledali 24. avgusta na odru pred Coroninijevim dvorcem.
Tanja Pavlič, sicer priznana koreografinja in profesorica baleta ter sodobnega plesa in repertoarja klasičnega baleta na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, bo s svojimi izkušnjami in znanjem, ki ga je med drugim pridobila tudi na Royal Academy of Dance v Londonu, bogatila plesalce baleta. Tanja sicer v vlogi koreografinje sodeluje tudi z ansamblom SNG Opera in balet iz Ljubljane.
 
Delavnico priljubljenih orientalskih plesov bo vodila mednarodno uveljavljena plesalka in koreografinja Aziza iz Torina, ustanoviteljica centra za študij orientalskega plesa, glasbe in kulture v Torinu. Aziza in skupina njenih plesalk iz torinskega Centro Aziza bodo gostje na tradicionalnem Orient, Afro in Latino večeru na vrtu Restavracije Mark, dne 22. avgusta. Ob tej priložnosti bo Aziza podelila tudi nekaj t.i. štipendij za sodelovanje na enem izmed najodmevnejših orientalskih festivalov v Italiji – Stelle d’Oriente v Torinu, ki gosti številne svetovno uveljavljene plesalce in pedagoge orientalskega plesa.
Sodobno plesno tehniko bo vodila tržaška plesalka in koreografinja Daša Grgič, ki sicer že nekaj let  redno poučuje sodobni ples v društvu  Terpsihora in kot avtorica in plesalka sodeluje v različnih plesno-gledaliških projektih. Ravno na lanskoletnem Plesnem poletju smo z velikim veseljem premierno gostili njen avtorski projekt Val, ki je nastal v sodelovanju z igralko SSG Trst Niklo Petruška Panizon. 
Omeniti velja dolgoletno sodelovanje s  plesno terapevtko Katjo Bucik iz Nove Gorice, ki v okviru Plesnega poletja že šest let vodi plesno- gibalno terapijo. Pred dvema letoma  pa  je v sodelovanju s plesalci društva Terpsihora in M&N Dance Company predstavila in uresničila izredno uspešen plesni projekt Rdeči čeveljčki, v katerem nastopa kar 30 otrok in mladostnikov iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava. Katja bo poučevala tudi najmlajše plesne navdušence – v okviru predšolskega plesnega programa.
Projektu se bo pridružil tudi plesalec Domen Žugelj iz Maribora, ki bo navduševal hip hop začetnike. Domen poučuje hip hop v mariborski plesni šoli Zapleši.si, zelo uspešen pa je tudi na tekmovalnem področju.
Že osmo leto bosta sodelovala mariborska glasbenika Blaž Korez in Damir Mazrek s svojo bobnarsko delavnico, hkrati pa bosta s tolkali spremljala priznano plesalko in plesno pedagoginjo Mašo Kagao Knez pri poučevanju afriških plesov. Maša bo ljubiteljem te plesne zvrsti približala afriško kulturo in  v svoj gibalni izraz vključila tudi elemente sodobnega plesnega izraza. Vsi trije pa bodo nastopili tudi na vrtu Restavracije Mark na Orient, Afro in Latino večeru.
Za vse ljubitelje hip hopa, ki je med mladimi izjemno priljubljena plesna zvrst, pa bo norveški trio Quick Style prava poslastica. Skupino so leta 2007 ustanovili brata Suleman in Bilal Malik ter njun prijatelj Nasir Sirikhan. Skupaj plešejo od leta 2004 in v zelo kratkem času so postali ena izmed najuspešnejših hip hop plesnih skupin v Evropi. Osvojili so številna nacionalna, evropska in svetovna tekmovalna odličja in bili zmagovalci popularnega TV showa Norveška ima Talent v letu 2009. Fantje iz skupine Quick Style so s svojim impresivnim plesom gostje številnih odmevnih hip hop seminarjev po vsem svetu.
Poleg omenjenega tradicionalnega Orient, Afro in Latino plesnega večera na vrtu Restavracije Mark in predstavitve gibalno-gledališke delavnice pred Coroninijevim dvorcem tudi letos ne bo šlo brez atraktivne plesne parade po ulicah Šempetra. Dogodek, poimenovan Šempeter pleše se bo odvijal v četrtek, 23. avgusta, dva dni pred tem – 21. avgusta pa bo oder pred Coroninijevim dvorcem gostil Plesni polet – odprti oder za udeležence Plesnega poletja.
… Foto: Wiktor Bernatowicz
10. obletnico pa bodo posebej obeležili prvi večer s predstavitvijo letošnjih plesnih pedagogov in na sami zaključni prireditvi Odmev barvitih ritmov, ki bo tokrat  odmevala v barvitem ambientu amfiteatra ob kromberškem gradu.

View Gallery 16 Photos