Hugo Mbeng. Naj plesalec 2018. Poskušal bom ostati kreativen!

Hugo Mbeng v Kompoziciji (foto: Darja Štravs Tisu)
Hugo, pozdravljen. Čestitam za osvojeni naslov naj plesalca minulega leta, za katerega so te izglasovali bralci in bralke mojega portala. Kaj ti pomeni ta naziv, kako si ga sprejel?
Hvala za čestitke. Zelo sem vesel, da sem bil izbran za najboljšega plesalca 2018. Parada plesa je zelo poznan internetni portal v Sloveniji. Poznajo ga celo neki moji prijatelji, ki nimajo nikakršne povezave z baletom. To, da so me bralci tega portala izbrali pa plesalca 2018, pomeni zame veliko priznanje, saj sem vložil velik del sebe v koreografijo Kompozicija Sanje Nešković Peršin, s katero sva med ustvarjalnim procesom delala veliko na improvizaciji. To sem sicer že počel, ko sem bil študent na baletnem konservatoriju, vendar je od tega minilo že precej časa, zdi se mi, da celih 18 let. S Sanjo sva delala na njenem projektu cele tri mesece. Poslušala sva glasbo in se pogovarjala o tem, kaj me inspirira v njej. Od tam naprej sem poskušal poiskati svojo pot. Na začetku ni bilo preprosto, saj sem baletni plesalec, zato imam rad, da je vse že določeno, da natančno vem, kaj moram narediti. Vendar sem spoznal, da je bil ta proces zame koristen, da sem začel raziskovati nekaj novega v svojem plesu.
 
Hugo Mbeng (foto: Darja Štravs Tisu)

Torej leto 2018 je bilo zate odlično in kakšne načrte imaš za letošnje?

Morda … Ne vem. Prvič po dolgem času smo imeli več gostovanj izven Slovenije (Mehika, Kolumbija, Kazahstan, Avstrija in druga). Nisem imel nekih večji poškodb, kar je dobra novica, če se spomnim nekaterih prejšnjih sezon (smeh). Pričakujem leto 2019, da vidim, kako se bo razvilo. Morda prihajajo neke spremembe? Jaz osebno mislim nadaljevati svoje dosedanje delo. Poskušal bom ostati kreativen. Trenutno že štiri mesece delam na nekem pomembnem video projektu, jasno, gre za Michaela Jacksona. Bomo videli, kako se bo vse skupaj končalo, če ga bom uspešno zaključil, bo 2019 zame zelo dobro leto (smeh).
 
 
Ni dvoma, da si občudovalec Michaela Jacksona, saj nenehno plešeš, koreografiraš, delaš videe na njegovo glasbo, plešeš njegove korake. Zakaj to navdušenje z njim?
Zdi se mi, da je bila moja generacija rojena v času, ko je bil Michael Jackson verjetno največja svetovna zvezda. Popolnoma je spremenil slog glasbe, ples in video industrijo in jih povzdignil na višjo raven. Meni je njegov plesni slog ponudil način plesa, ki je bil drugačen od baleta. Zato sem se začel učiti njegove korake. Bil je zelo dober vzgled, ki mu je bilo lepo slediti. Njegova osebnost je bila zelo zanimiva. V javnosti se ni rad izpostavljal, ni rad veliko govoril. Ko pa je bil na odru, si lahko začutil njegovo energijo.
 
Pravkar si dal na videlo še en video, in sicer svoj solo iz predstave Kompozicija koreografinje Sanje Neškovič Peršin. Zakaj je nastal ta video?
Pravzaprav ne vem, zakaj sem naredil ta video. Pred nekaj dnevi me je nekdo vprašal enako: ”Zakaj ustvarjam videe?” Edini odgovor, ki ga lahko najdem, je, da mi je to všeč. Nekdo rad fotografira, drugi počne rad nekaj drugega. Gotovo me je navdihnil Michael Jackson. Mešanica plesa, glasbe in videa res paše skupaj. Poskuša očarati opazovalca skozi ritem in vizualne aspekte plesa. Kompozicija ni moj prvi video. Ker pa je bil to tudi moj osebni projekt, sem si ga resnično želel narediti dobro: začetek in konec. Navsezadnje nisem profesionalec v tem, zato nisem popoln.
 
… (foto: Darja Štravs Tisu)
 
Že omenjena vaša umetniška vodja Sanja Nešković Peršin se menda poslavlja od svoje funkcije. Je bil to nekakšen poklon njenemu delu? In kaj pričakuješ od novega vodje baleta?
Da, verjetno odhaja, vendar tega ne vem gotovo. Nisem v poziciji, da bi o tem govoril, saj sem samo plesalec. Ne vem, kaj se dogaja v pisarnah v zgornjem nadstropju. Čeprav tega videa resnično nisem načrtoval kot darila Sanji, se morda v trenutnih razmerah dozdeva, da je temu tako. Upam, da se bo vse dobro končalo. Želim vso srečo morebitnemu novemu umetniškemu vodji baleta. To ni lahka funkcija. Ker ljudje mislimo, da lahko delamo, kar želimo, vendar vedno obstaja nekdo, ki je na višjem in močnejšem položaju od nas. Ni preprosto prevzeti tega mesta, če si bil prej plesalec v istem ansamblu. Tvoji sodelavci in prijatelji postanejo tvoji uslužbenci. Novi umetniški vodja bo moral več razmišljati o tem. Ker se mu dogodilo isto, kot se je Sanji, ki je bila plesalka v tem ansamblu, da bo moral poslušati pripombe egoističnih plesalcev zaradi nezadovoljstva z vlogami, ki so jim dodeljene, in podobnih zadev. Novem umetniškem vodji želim ‘toi, toi, toi’ (srečno, op. p.).
 
 
V Slovenijo si prišel leta 2014, zanima me, če je Ljubljana že postala tvoj dom, nad čim si navdušen in nad čim malo manj?

Ko sem prvič prišel v Slovenijo, sem bil presenečen, kako lepa je ta dežela. Toliko različnih stvari v različnih delih Slovenije. Lahko smučaš, plezaš, pohajkuješ itd. Gore so blizu. Želiš na morje? Ni problema, čez dobro uro ga že lahko zagledaš. Počutim se zelo dobro, vendar žal ne znam govoriti slovensko, zato ne morem trditi, da čutim Slovenijo kot svoj dom. Vendar delam na tem, imam prijatelje, ki mi zelo pomagajo.
Hvala in vse dobro želim!
View Gallery 4 Photos