Gremo plesat latin! Končno bo državno prvenstvo v Ljubljani!

Bosta Maša Kastelic in Akim Pekunov obranila naslov državnih prvakov? (Foto: Marko Mesec)

V soboto se bo v Austria Trend hotelu v Ljubljani odvijalo državno prvenstvo v latinskoameriških plesih!

Kot kaže, se bo letošnje leto v tekmovalnem smislu vrnilo na stare tirnice, ki jih je zadnji dve leti preusmerila korona. Tako je bilo marca izpeljano v Zgornji Kungoti državno prvenstvo v standardnih plesih, v soboto pa čaka plesalce tekma v latinskoameriških plesih.

Ana Ekart in Vincenzo Chianese sta državna prvaka v standardu in lanska druga v latinu; jima bo uspel veliki met in premagati aktualna prvaka par Pekunov & Kastelic? (Foto: Marko Mesec)

Pogled na štartno listo je obetaven, saj naj bi se zbralo petdeset plesnih parov v desetih kategorijah. Največ tekmovalcev je v kategoriji mlajših mladincev, in sicer deset; verjetna favorita za zmago sta aktualna državna prvaka v standardu, Denis Nali in Julija Markovič Halik. Na štartni listi pa je tudi Sofia Clug, hčerka koreografa in umetniškega vodje mariborskega baleta Edwarda Cluga. Kako se bo odrezala z Vidom Jašovnikom, bo znano v soboto. Po osem parov je v mladinski kategoriji, kjer tekmujeta aktualna državna prvaka v standardu, Jaka Mihalič Rader in Maja Vočanec. Tudi v starejšemladinski in članski kategoriji je osem parov, zato se bodo plesali tudi polfinali. Med starejšimi mladinci sta se aktualna državna prvaka v latinu, Neža Colja in Stefan Chiari, preselila med člane, zato prvo mesto naskakujeta državna prvaka v standardu, Jaka Bračko in Nea Omerzu. Med člani bo seveda tudi pestro. Akim Pekunov in Maša Kastelic sta državna prvaka v latinu, a v standardu sta marca morala prepustiti naslov Ani Ekart in Vincenzu Chianeseju. Na parket se znova vračata prekaljena plesalca, Matej Pritekelj in Jasna Potočar, četrta z letošnjega državnega v standardu.

Neža Colja in Stefan Chiari sta prestopila iz starejšemladinske kategorije, kjer sta bila državna prvaka v vseh treh stilih, v člansko in sta tretja v standardu. (Foto: Marko Mesec)

Na programu sta tudi kategoriji seniorji 1 in 2 ter paraples 1 in 2. Spremljali bomo nastope posameznikov, ki še nimajo plesnega partnerja. Tekmovanje združeno organizirata Plesni klub Feniks in Kazina, v dopoldanskem času pa bo izveden še kvalifikacijski turnir.

Špela Kralj bo ena od sodnic. (Foto: Marko Mesec)

Sodniška zasedba je naslednja: Natalija Banovič, Niko Basarič, Karmen Intihar, Dejan Kolenc, Špela Kralj, Katarina Venturini in Šana Vodnik. Delegat bo Drago Šulek. Vabljeni na predtekmovanja, ki se bodo začela ob 16.00, in na finale ob 18.00, vstopnice so na voljo v Austria Trend hotelu, cena pa znaša 15 evrov.

Alex Belaj in Rubi Pocajt sta aktualna pionirska državna prvaka v standardu. (Foto: Marko Mesec)

Če se prireditve ne boste udeležili, vas prijazno vabim na ogled reportaže, ki jo bom pripravila in bo predvajana na praznik dela, 1. maja, ob 18.45 na TV3. Priznam, da sem novinarsko vznemirjena, saj se zadnje leto dni nisem udeležila nobenega državnega prvenstva v živo, saj je organizator Plesna zveza Slovenije termine spreminjal ‘iz dneva v dan’ in vsa tri državna prvenstva organiziral lani junija, kar pa seveda za organizacijo TV-reportaže povzroči tudi nam nekaj težav.

Iz športne dvorane se plesalci selijo v dvorano hotela. (Foto: Marko Mesec)

Sem radovedna tudi zato, ker bo tekma potekala v hotelski dvorani in bo pogled gotovo drugačen, kot je tisti v šolski telovadnici oziroma športni dvorani.