Glasujte za Lana Dana Kerštanja in mu pomagajte, da postane baletna zvezda

Mlad baletni umetnik Lan Dan Kerštanj zdaj že osem mesecev svoj talent razvija na Dunaju. Ko je kot otrok sam mamo prosil, naj ga vpiše v baletno šolo, ni nihče niti slutil, da ga bo ta pot ponesla tako daleč. Nad plesom se je navdušil, ko je uzrl baletno predstavo na televiziji. "Tako mi je bilo všeč, da sem jih poskušal posnemati," se danes smeji, ko se spomni teh začetkov.

Lan kot plesalec latinskoameriških plesov na državnem prvenstvu …
Začetkov, ki so zelo hitro postali zelo resni. "Že takrat sem si prizadeval, da bi bil najboljši," pripoveduje. "In raje sem šel na baletni trening, kot da bi se igral s prijatelji, saj me je to osrečevalo in me še danes. Pravijo, da sem miren in redkobeseden," razmišlja. "Morda pa s plesom nadomestim vse besede." Pozna se, da ima ples rad, pripoveduje tudi Darja Sebastian, njegova učiteljica s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki ga je obiskoval pred Dunajem. "Da je marljiv, priden, izjemno delaven, vztrajen."
Sebastianova pojasni tudi, kako velik uspeh je, da so Lana sprejeli v dunajsko baletno šolo. "Na njihovi avdiciji ni nikogar, ki bi bil podpovprečen. Vsi so izjemno sposobni, nadpovprečni, kot je Lan. In med vsemi temi talenti s celega sveta so v njem prepoznali neko perspektivo, nek izjemen talent, ki ga lahko razvijajo." "Takšen talent se ne rodi prav pogosto," doda. "Lan na Dunaju razvija potencial bodočega baletnega umetnika, kakršnega v slovenskem prostoru že dolgo ni bilo." A izobraževanje na tujem ni poceni in ravno zato mu pride prav kakršnakoli finančna pomoč.
… in na Dunaju med sošolci. Lan je šesti v zgornji vrsti od leve proti desni)
Šestnajstletnik sanja, da bi nekoč plesal na največjih dunajskih in londonskih odrih, a trezno takoj pripomni, da je konkurenca huda. Da bi mu uspelo, je v šoli tudi ob sobotah, vadi po štiri ure na dan, nato je po kosilu še v gimnaziji, zatem gre lahko samo še spat. Odkar je na Dunaju, je bil, ker ni prost niti čez vikend, doma le malokrat. Sicer pa tudi v prostem času razmišlja o baletu, poplesuje, s prijatelji gleda najboljše plesalce sveta in sanja, da bo nekoč tudi on med njimi. Njegova učiteljica ne dvomi, da ga bo nekoč kot solista občudovala v najvidnejših baletnih vlogah. Za Lana lahko glasujete do petka, 13.6., do 12.00, in sicer na spletni strani  http://www.mladi-upi.si/