Gibraltar v vseh odtenkih. Slovenski plesalci zlati, srebrni in bronasti

Plesalci show dancea so si poletje podaljšali na evropskem prvenstvu v Gibraltarju, ki je potekalo od 1. do 4.oktobra. Slovenska reprezentanca je bila tokrat ravno zaradi večje oddaljenosti tekmovanja in posledično večjih stroškov okrnjena ter je štela le 40 članov iz štirih ljubljanskih plesnih klubov. Tekmovanje je potekalo v dveh delih, v dopoldanskem in večernem, kjer so bili vsi finali obiskani do zadnjega kotička. Tako je urnik tekmovanja omogočal, da so plesalci poleg tekmovanja lahko raziskovali tudi lepote Gibraltarja. Nastanjeni v Španiji so z večkratnim dnevnim prehodom meje in sprehodom prek letalske steze lahko videli tako opice kot delfine, se sprehajali po elitni marini, odšli na izlet do najbolj južnega dela Evrope, občudovali jamski svet in se seveda tudi kopali v morju. A nihče ni pozabil, da je prvi in glavni namen obiska te majhne države tekmovanje, saj so slovenski plesalci kljub majhni številčnosti bili med najboljšimi. Tokratni izkupiček šteje enajst medalj – štiri zlate, šest srebrnih in ena bronasta. Vodja slovenske reprezentance je bil Mitja Popovski, slovenski sodnik pa Miha Lampič. Organizacija je potekala na visoki ravni s številnimi pomembnimi gosti, le prostor za pripravo na oder smo zelo pogrešali.

Sodniška IDO ekipa, nad katero je bdela naša Fiona Johnson Kocjančič.
Največ plesalcev je bilo iz plesnega kluba Bolero, kjer sem bil sam v vlogi trenerja in koreografa. Slavil smo tako v otroški, mladinski kot tudi v članski konkurenci. Evropski prvaki so postali Hana Nartnik in Karin Ramovš med otroki, mladinska formacija Mikado in članski solist Jan Ravnik. Evropski podprvaki so plesalci članske male skupine Injury. Z bronom pa so se okitile Čipke, mala mladinska skupina. Na šestem mestu so bili tokrat Luka Wernig med mladinci in Tian Čehič ter Matic Bizjak med člani.
Evropski prvaki 2015 – mladinska formacija Mikado iz plesnega kluba Bolero
Mala skupina Injury iz plesnega kluba Bolero si je priplesala naslov evropskih podprvakov 2015.
Evropski prvak med članskimi solisti Jan Ravnik iz plesnega kluba Bolero (spodaj levo), evropski podprvak Luka Ostrež (spodaj desno) iz plesnega društva Kazina, Tian Čehič in Matic Bizjak iz plesnega kluba Bolero pa sta si delila šesto mesto.
Manj številčni plesalci so bili iz športno-plesnega društva Pro dance studio pod vodstvom trenerja in koreografa Blaža Godca, ki so tekmovali med mladinskimi malimi skupinami s koreografijo Elastic Heart in si v finalu priplesali sedmo mesto.
Razigrana in simpatična mala skupina Elastic Heart iz Pro Dance studia.
Le posamezniki pa so tekmovali iz plesnega društva Kazina, pod vodstvom trenerja in koreografa Mitje Popovskega, ter plesnega kluba Urška, pod vodstvom Mimi Marčac Mirčete. Gre za plesalce, ki so res razred zase. Posebej izstopajo dekleta: Patricija Crnkovič (PD Kazina), evropska prvakinja med članicami, Staša Tušar (PK Urška), evropska podprvakinja med članicami, in Neja Horvat (PK Urška), evropska podprvakinja med mladinci. Tudi Neli Crnkovič (PD Kazina) je pokazala, da se odlično znajde v mladinski konkurenci, kjer je tekmovala prvič in pristala na odličnem četrtem mestu. V konkurenci med fanti sta tako Luka Ostrež (PD Kazina) kot Kany Michel Obenga (PK Urška) postala evropska podprvaka. Med mladinskimi pari pa sta se s srebrom okitila Neja Horvat in Kany Michel Obenga (PK Urška).
Evropska prvakinja Patricija Crnkovič iz plesnega društva Kazina.
 
Evropska podprvakinja Staša Tušar iz plesnega kluba Urška.
Evropska podprvakinja Neja Horvat iz plesnega kluba Urška.
Kako so tekmovanje spremljali naši najmlajši reprezentanti, sta mi zaupali evropski prvakinji Hana Nartnik in Karin Ramovš (PK Bolero) v koreografiji Žive Laterner in Neli Crnkovič (PD Kazina) v koreografiji Mirjam Podobnik. Hana in Karin za zapisali:  "Pred Evropskim prvenstvom sva si zelo želeli finala v paru, zato sva svojo točko kljub veliki tremi odplesali z močno željo in dali res vse od sebe. Prvo mesto in naslov evropskih prvakinj je bilo veliko presenečenje. Zelo veseli pa sva tudi prvega mesta s formacijo in tretjega z malo skupino. Ob tej priložnosti bi se tudi zahvalili trenerjema – Živi Laterner in Matevžu Česnu."
Evropski prvakinji Hana Nartnik in Karin Ramovš iz plesnega kluba Bolero.
Neli Crnkovič gre po stopinjah svoje sestre: "Kot prvo leto mladinka sem se te tekme izredno veselila. Cilj priti čez prvi krog je bil glavna smernica, iz kroga v krog pa je bila želja večja. Konkurenca je bila velika, vsa dekleta pa so večja od mene za glavo in pol, plesati z njimi v finalu in osvojiti četrto mesto pa neprecenljivo. Organizacije je bila čudovita tako kot sam Gibraltar. Navdušena sem bila nad odnosi, ki smo jih med seboj pokazali vsi slovenski plesalci in prav tako plesalci iz drugih držav. Upam, da se še kdaj vrnem v Gibraltar."
Neli Crnkovič iz plesnega društva Kazina.
Sam pa lahko le dodam, da je bila to moja najlepša tekma, odkar sem sploh prvič bil na mednarodnem tekmovanju kot plesalec, pa še dobro so jo zdaj začinili moji plesalci, na katere sem zelo, zelo ponosen. Hvala vsem staršem, da ste nam to omogočili!
 
Brez podpore staršev ne bi nihče postal evropski prvak.
View Gallery 12 Photos