Gibčni sestri Tušar sta se v Ameriki pozlatili

Sestri Stušar, Ingrid in Staša, sta osvojili Ameriko s točko Kooza koregrafa Blaža Godca.

Brata Vodlan, Luka in Sebastijan (PK Lukec), z očetom Dušanom seveda, sta nadaljevala plesno osvajanje Amerike. Po New Yorku in Providencu sta se srečala še z ostalimi slovenskimi plesalci v Orlandu. Sestri Tušar, Staša in Ingrid (PK Urška), ter David Grajfoner (PK Kazina) in Klara Kancilija (PK Bolero) so bili že v polni pripravljenosti za svoje nastope na enem od velikih plesnih festivalov v modernih tekmovalnih plesih, ki se vsako leto odvija na različnih koncih Amerike. Tokrat je bilo  med 11. In 17. julijem prizorišče Orlando in hotel Caribe Royal, ki po svojem videzu spominja na tipični počitniški hotel na Floridi in v svoji zgradbi skriva odlične plesne dvorane, ki so nudile možnost tako nastopov kot pedagoških ur množici mladih plesalcev, ki so se predstavili v skupni številki, in sicer z okoli tri tisoč plesnimi točkami. Na festivalu ADA ( American Dance Award) pa izbirajo tudi plesalce, ki predstavljajo Ameriko na mednarodnih svetovnih tekmovanjih. Poleg festivala, ki se je odvijal paralelno v dveh dvoranah, so vsak dan potekale v sosednjih dveh dvoranah tudi plesne delavnice, ki so jih vodili najbolj priznani ameriški koreografi in so se jih udeležili tudi slovenski plesalci. Izvršna direktorica festivala Gloria Jean Cumming, festival vodi od leta 1999 in ima v lasti tri plesne studije v Connecticutu, njene plesalce pa boste zasledili v populranem jutranjem šovu Dobro jutro, Amerika. Nad fascinantno številko plesnih nastopov je bila navdušena kot prava Američanka seveda. Bila pa je vesela tudi slovenskih nastopajočih, ki jih je na tekmovanje prijavil koreograf Jadran Živkovič, in se tega festivala udeležuje vsako leto. Udeležbo na festivalu seveda krije vsak udeleženec sam. Edina srečneža med slovenskimi plesalci pa sta bila Staša Tušar in David Grajfoner, državna, evropska in svetovna prvaka v šov danceu v kategoriji pionirji solisti v plesni sezoni 2008/2009, ki sta si priplesala štipendijo ameriške plesne zveze (American Dance Association) letos marca na festivalu v Lignianu v Italiji (Troffeo Internazionale Regionale Friuli Venezia Giulia 2010).

Mojster stepa Jadran Živkovič že dolga leta organizira plesna potovanja naših plesalecev na vseameriški plesni festival ADA.
Ne glede na stroške, ki niso ravno majhni, če upoštevamo letalsko karto, hotel in prijavnine, je znesek okoli 1500 evrov na plesalca, pa doseženi rezultati odtehtajo vloženo investicijo. Sebastijan in Luka Vodlan ter Staša in Ingrid Tušar so si priplesali najvišje priznanje festivala, in sicer Ultimate Gold. Brata Vodlan s točko Vodlan Brother’s Bar v koreografiji Jadrana Živkoviča, sestri Tušar pa sta poleg Ultimate Gold priznanja prejeli še posebno nagrado za plesno tehniko. Staša Tušar, državna prvakinja v šov danceu v kategoriji mladink solistk v plesni sezoni 2009/2010 je osvojila najvišje priznanje festivala Ultimate Gold tudi kot solistka z dvema točkama v koreografiji Mimi Marčac Mirčeta.
Na festivalu sta sodelovala tudi David Grajfoner v kategoriji mlajših plesalcev, ki je dosegel priznanje Gold, koreografijo pa je prispevala Mirjam Podobnik, in Klara Kancilija v kategoriji člani, ki je dosegla priznanje High Silver, pod koreografijo pa se je podpisal Jadran Živkovič.
Sebastjan Vodlan, Klara Kancilija in Luka Vodlan so z odličnimi nastopi opravičili svoje potovanje v Orlando.
Solistka Staša Tušar je s točko Francoski slikar navdušila tudi Američane.
S tekmovanji bodo sestre Tušar in David Grajfoner za nekaj čas prekinili, saj so se odločili, da združijo koristno s prijetnim. Začenja se namreč brezskrbno družinsko potepanje po Floridi. Tako so se nagradili tudi starši omenjenih plesalcev za ves trud, ki ga vlagajo v plesno izobraževanje svojih otrok.
Sestri Tušar in David Grajfoner se bodo še malo potepali po Floridi in se spominjali plesnih uspehov letošnje sezone.
View Gallery 5 Photos