EP v latinu. Državna podprvaka Zakharov & Fuchsova dvajseta, prvaka Bergant & Chekanova štirideseta

Vitalii Zakharov in Zala Fuchs v Debrecenu (foto: WDSF)

V soboto se ni odvijalo samo evropsko "prvenstvo v petju", Evrovizija, ampak tudi evropsko prvenstvo v latinskoameriških plesih na Madžarskem v Debrecenu.

Slovenska zastava in … (foto: Marko Vodnik)
Tekmovalo je 63 plesnih parov, Slovenijo sta zastopala dva para. Državna prvaka v latinu Jure Bergant in Milana Chekanova sta zasedla 40. mesto (lani sta si delila 47. do 48. mesto med 69 pari). Izjavo sta mi obljubila in sem jo prejela z zamudo: "Kot vedno je bila organizacija evropskega prvenstva na najvišjem  nivoju. Plesati na parketu z najboljšimi pari je bilo neverjetno. Na žalost nama to evropsko prvenstvo ni prineslo sreče, nama pa je prineslo novo izkušnjo in motivacijo za naslednje treninge. Po eni strani sva zadovoljna s prikazanim plesom vendar ni nikoli dovolj, želiva vedno naredi še več. Najlepša hvala najinem spremljevalcu Marku Vodniku za pomoč in navodila na tekmi. Velika zahvala pa gre tudi najinemu trenerju Sergeju Miliciji, za vse treninge in podporo!"
… slovenski plesalci Jure Bergant in Milana Chekanova ter Vitalii Zakharov in Zala Fuchs na mimohodu (foto: Marko Vodnik)
Državna podprvaka Vitalii Zakharov in Zala Fuchs pa sta se prebila na dvajseto mesto. Za naš portal sta zadovoljno komentirala: "Najprej bi se rada najlepše zahvalila g. Marku Vodniku, ki naju je spremljal na tem tekmovanju, nama dajal super napotke in nasvete ves čas tekmovanja in nama zelo pomagal do zadanega cilja. Tekma je bila odlično organizirana, vzdušje je bilo super, dvorana skoraj polna. Z nama je bila tudi ekipa iz ŠRKD Diamant in navijala za naju, zato je bilo vzdušje še boljše. Poskušala sva odplesati, kot najbolje trenutno lahko, dala sva vse od sebe kot vedno. Najin cilj je bil priti v četrtfinale, kar nama je tudi uspelo, tako da sva tudi z rezultatom več kot zadovoljna."
Vitalii in Zala z Markom Vodnikom (foto: osebni arhiv)
Uradni spremljevalec obeh parov je bil že omenjeni Marko Vodnik, ki me je o dogajanju na debrecenskem parketu sproti obveščal, saj neposredni prenos prek spletne strani WDSF ni bil ravno brezhiben: "Tekmovanje je potekalo v veliki športni hali Phoenix in je bilo lepo organizirano. Gledalcev je bilo veliko in vzdušje je bilo super. Otvoritvena slovesnost je bila dobro pripravljena, le preveč govorjenja je bilo s strani raznih funkcionarjev. 
Pari so se popolnoma ohladili, saj so več kot pol ure stali na parketu. 
Jure in Milana sta začela premalo agresivno, s premalo želje po nekaj več. Tako sta morala v ´redance´, kar ju je avtomatično stalo boljše uvrstitve. Drugo kolo sta odplesala mnogo bolje, a žal prepozno. Nista imela svojega dne.
 Vitalii in Zala pa sta šla v to tekmo zelo napadalno in z zmagovalno miselnostjo. Priznati moram tudi, da sta od državnega prvenstva v latinu močno napredovala. Super je bilo videti naš par v četrtfinalu, ki je bil popolnoma konkurenčen. Rezultat je super in vzpodbuda vsem plesalcem ter trenerjem, da se v mali Sloveniji dela dobro."
Armen Tsaturyan in Svetlana Gudyno (foto: WDSF)

Zmagala sta lanska evropska prvaka Armen Tsaturyan in Svetlana Gudyno iz Rusije, in to je njuna tretja zmaga po osvojitvi naslova v Aarhusu leta 2015 ter lanskem Cambrilsu. V sodniški ekipi ni bilo slovenskega predstavnika.
Miha Vodičar in Nadija Bičkova leta 2015 v Aarhusu
Naj še osvežim spomin, da sta lanska državna prvaka Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc, ki ne plešeta več skupaj, zasedla 36. mesto. Leta 2016 je kratko plesno druženje Mihe Vodičarja in Irine Vasilevske prineslo 26. mesto, še leto prej pa je Miha z Nadijo Bičkovo zasedel 15. mesto. Torej, Vitalii in Zala, srečno do novih uspehov!

View Gallery 6 Photos