EP v jazzu in modernu. Čudovito! Slovenci spet blesteli!

Še zadnje mednarodno tekmovanje je potekalo na mrzlem severu Poljske, v poletnem letovišču Mikolajki, kjer pozimi skoraj vse spi, razen plesalcev, ki so se tokrat borili na evropskem prvenstvu v jazzu, modernu in tudi baletu, v katerem sicer pod okriljem Plesne zveze Slovenije ne tekmujejo. Kljub nekoliko nižjemu številu prijav je organizator tekmo preveč razvlekel skozi cel teden. Tudi same organizacije v hotelu Golebiewski, kjer se je že šestnajstič zapored odvijalo tekmovanje, smo bili v preteklosti vajeni na nekoliko višji ravni, a je kljub temu vse potekalo brez večjih zapletov. Tekmovalo je tisoč plesalcev iz 18 evropskih držav. Najštevilčnejša je bila srbska reprezentanca, ki je bila tudi najuspešnejša, predvsem v otroški in mladinski kategoriji. Med najboljše so se uvrščali še Norvežani, Poljaki in Slovenci. Slovenska sodnica je bila Žužana Bartha, vodenje slovenske reprezentance pa sva se s Katjo Glažar trudila čim bolje izpeljati. Zdaj lahko zapišem na podlagi lastnih izkušenj, da kakovostno voditi reprezentanco res ni mačji kašelj, predvsem če Slovenija dobi v eni uri pet opozoril in skoraj še diskvalifikacijo, a smo na koncu vse rešili, tako da so bili slovenski plesalci, čeprav kar nekaj trenerjev ni bilo na tekmovanju, zadovoljni in uspešni. Slovenci smo štirikrat stali na najvišji stopnički, petkrat postali evropski podprvaki in se petkrat okitili z bronom.

Evropska podprvakinja v jazzu in modernu Neja Horvat
V disciplini med otroki smo imeli le eno predstavnico, in sicer Lio Končan iz Plesnega kluba Urška/ Plesni center Mimi, ki si je med jazz solistkami priplesala 9. mesto. Smo pa imeli med mladinci in člani kar nekaj odličnih jazz ter moderen finalnih uvrstitev; tako v jazzu kot modernu med mladinci sta Neja Horvat iz Plesnega kluba Urška/Plesni center Mimi, ki je postala evropska podprvakinja v jazzu in modernu, ter Kany Michel Obenga iz Športno plesnega društva Pro dance Studio, ki je osvojil naslov evropskega prvaka v jazzu in v modernu, znova dokazala, da spadata v sam vrh. Tudi med mladinskimi jazz pari je slavila Neja Horvat skupaj z Injo Orel iz Plesnega kluba Urška/Plesni center Mimi, s katero sta postali evropski prvakinji.
Evropski prvak v jazzu in modernu, Kany Michel Obenga
Evropski prvakinji Neja Horvat in Inja Orel
V članski jazz konkurenci je sta bili najboljša: Matej Voušek iz Plesnega društva Kazina, ki je bil tokrat drugi, in Tian Čehič iz Plesnega kluba Bolero, ki je bil tokrat četrti. Matej je postal tudi prvak v tekmovanju študentov EUSA – Športna zveza univerz, kjer plesalci lahko dobijo dodatne kreditne točke pri izbirnih predmetih in vsebinah.
Evropski podprvak Matej Voušek
V jazz parih sta se bronasto obarvala Matej Voušek in Tina Turk iz Plesnega društva Kazina. Slovenci imamo tudi najboljši ženski par v Evropi, to sta Petra Ravbar in Anja Jeršan iz Plesnega kluba Bolero, ki sta se v mešani konkurenci parov uvrstili na peto mesto.
Bronasta Matej Voušek in Tina Turk
Najboljši jazz ženski par v Evropi, Petra Ravbar in Anja Jeršan
Med jazz malimi skupinami so postale evropske prvakinje plesalke Plesnega kluba Miki, takoj za njimi vice evropski prvaki plesalci iz Plesnega kluba Bolero, na četrtem mestu pa so bili plesalci iz Športno plesnega društva Pro dance Studio.
Evropske prvakinje iz plesnega kluba Miki z jazz člansko malo skupino Bring on the man
Vice evropski prvaki iz Plesnega kluba Bolero z jazz člansko malo skupino First and last dance
V modernu med mladinci so si finale priborili: Miha Florjanc Lukan iz Plesnega kluba Kazina, ki je bil tretji, mala skupina Untilted iz Športno plesnega društva Pro dance Studio je bila četrta, medtem ko se je mala skupina What If … iz Plesnega kluba Bolero obarvala bronasto. Bolerovci so s formacijo Copy paste postali tudi vice evropskih prvaki.
Bronasti Miha Florjanc Lukan
Bronasta mala skupina What if … iz Plesnega kluba Bolero
Evropski podprvaki, formacija Copy paste iz Plesnega kluba Bolero
Pri članih v kategoriji modern sta bila najboljša Lana Smolnikar iz Plesnega kluba Miki in Tian Čehič iz Plesnega kluba Bolero, ki sta ponosno stala na tretji stopnički. Katja Pislak in Jerca Žvanut iz Plesnega društva Libero sta bili med pari četrti.
Bronasta Lana Smolnikar
Bronasti Tian Čehič
Tako se zaključuje tekmovalna plesna sezona 2016. Zame sedma zapored, res pravljična. Čestitke vsem plesalcem in trenerjem modernih tekmovalnih plesov, ki smo skoraj v vseh disciplinah znova dokazali, da sodimo v sam svetovni vrh.

View Gallery 14 Photos