Edward Clug napol gol, Valentina Turcu v kombineži; to je legendarni Tango

Valentina Turcu in Edward Clug sta glavna krivca za uspešnost Tanga.

V soboto se je iskala karta več za predstavo Tango, ki sta jo pred trinajstimi leti ustvarila mariborska kreativca Edward Clug in Valentina Turcu. Takrat so bili to prvi začetki neke nove ustvarjalne dobe mariborskega baletnega ansambla, in Tango je na premieri leta 1998 doživel huronski aplavz pri občinstvu, kritiki so predstavi pripisovali same superlative.

Predstava Tango je s časovno distanco trinajstih let samo še pridobila na zrelosti interpretacije; Edward Clug pa vzdržuje plesno kondicijo in njegovo pol golo telo še vedno vzburja domišljijo.
"V skoraj enournem dramatičnem prepletanju, poleg virtuozne izvedbe mariborskih plesalcev, fascinira melodično zlitje plesa in glasbe, saj gibi plešejo z akordi. Predstava je v celoti izvrstno izoblikovana, da bi se je razveselil vsak oder," je takrat zapisala kritičarka Daliborka Podboj za časnik Večer.
Ekipa se skoraj ni spremenila od tiste začetne.
Nazadnje so plesalci odplesali Tango pred tremi leti, a s časovno distanco je predstava samo še pridobila. Večina akterjev v predstavi ostaja, le nekaj plesalcev je zamenjalo prejšnje. Branka Popovici in Evgenija Koškina sta postali del ženske ekip, medtem ko se moška ni spremenila. Še posebej Sergiu Moga in Tiberiu Marta sta brezkompromisno odplesala svoji vlogi.
Valentina Turcu je v zadnjem času bolj koreografirala kot pa plesala, a s Tangom ji je uspel veliki plesni come back.
Poseben fenomen pa je zagotovo Valentina Turcu. Kot nekdanja Clugova asistentka je njena koreografska moč na trenutke že kar dih jemajoča. Njeni ženski gibi mehčajo Clugove odsekane kombinacije, ki jih je Edward prenesel v svoje avtorske predstav Radio and Juliet, Arhitektura tišine, Watching Others…kot koreografski izraz. Še bolj pa je Valentina presenetila s svojo plesno interpretacijo. Po skoraj dobrih dveh letih se je namreč na plesni oder vrnila v vsem svojem sijaju. Niti sledu o kakršnikoli ramenski poškodbi, ki jo je pestila ves ta čas. Valentina na odru pleše, čustvuje, je zaljubljena, je ranjena, je maščevalna, je nežna … skratka  živi tango za Tango. Pa tudi kostumi Lea Kulaša sploh niso bili nič predelani in seksi obleke, ki na trenutke delujejo kot kombineža, dajejo poseben erotični naboj.
Direktor SNG Maribor Danilo Roškar je bil navdušen nad aktualno izvedbo Tanga in čestital Valentini Turcu za njen tako koreografski kot plesni del.
Predstava bo ponovljena še enkrat, in sicer 28. maja na odprtem odru pred SNG Maribor na prireditvi Noč drame, opere in baleta, saj je množica obiskovalcev mariborskega baleta včeraj ostala pred vrati gledališča. Še en dokaz, da dobre stvari v življenju pač trajajo.

View Gallery 5 Photos