Državno v latinskoameriških plesih v Murski Soboti. A od tam nobenega plesnega para!

Bosta svetovna prvaka do 21 let Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc postala najboljša v latinu?

Nekako deset dni pred državnim prvenstvom v latinskoameriških plesih je Plesna zveza Slovenije (PZS), ki je tudi organizator prvenstva, končno objavila lokacijo dogodka. Murska Sobota, natančneje III. osnovna šola, bo v soboto, 4. marca, prizorišče enega od najatraktivnejših plesnih državnih prvenstev. Razlog, da se bo karavana 46 plesnih parov podala na sever naše države, se prav gotovo skriva v nizki najemnini dvorane. Drugega razloga verjetno ni, saj meni ni znano, da bi iz Murske ali okolice prihajal kakšen plesalec, plesalka ali celo par, da bi zanj navijale množice. Pa me, prosim, popravite, če sem zmotno zapisala.

Marko in Natja Orehek sta že državna prvaka za leto 2017. (Foto: Marko Mesec)
Glede na število prijavljenih parov se bodo odvijali tudi polfinali, in sicer v starejšemladinski kategoriji, kjer je za zdaj prijavljenih 13 parov, ter v članski, mladinski in mlajšemladinski kategoriji, kjer pleše po osem parov. Pionirjev bo pet, mlajši pionirji pa le trije. Znana pa sta že zmagovalca med seniorji 2, to sta Natja in Marko Orehek, saj sta še vedno edina predstavnika te kategorije.
Lanska sodniška zasedba (foto: Jernej Rihar)
PZS je vodstvo prvenstva zaupala Miranu Priteklju, glavni sodnik pa bo tokrat nekdanji predsednik zveze Drago Šulek. Sodniško ekipo sestavljajo: Natalija Banovič, Niko Basarič, Karmen Intihar, Barbara N. Ambrož, Špela Kralj (je nadomestila načrtovano Katarino Venturini), Marko Vodnik in Alenka Bohak.
Ugibanja, zakaj je Špela Kralj nadomestila Katarino Venturini, so vse glasnejša. Špela je namreč trenerka v Plesnem klubu Feniks in plesni krogi so prepričani, da bo navijala za svoje.
Se je pa na družbenem omrežju FB razvila debata na temo sodnikov letošnjega državnega prvenstva v latinu, in sicer med trenerjem Mišo Cigojem in trenerko ter sodnico Danielo Škofic Novak, nanaša pa se na dodelitev drugega mesta na lanskem državnem v kombinaciji, in sicer svetovnemu prvaku Vladislavu Kolesnikovu in Naji Dolenc. Nekako takole je potekala burna debata:
Miša Cigoj: Zanimivo bo videti rezultate dp-ja (državnega prvenstva, op. a.) in koliko drugih mest bosta dobila 🙂 sigurno se bo našel kakšen biser, ki ve eno več od enciklopedije! 🙂
Daniela Novak: Nespoštljivo, Miša.
Burna razprava na družbenem omrežju se je razvila med Danielo Škofic Novak in … (foto: Marko Mesec)
Miša Cigoj: Daniela, ne mislim, da je moj komentar nič bolj nespoštljiv od nespoštovanja naših najbolj uspešnih tekmovalcev. Ta par ni moj in nimam absolutno nobenega osebnega interesa. Moja provokativna opazka se bo žal skoraj 99-odstotno uresničila. Ne gre za napad na sodniško presojo ali razvrednotenje kvalitete preostalih plesalcev. Gre za nacionalni interes in poslovno diskretnost. Te pri nas na žalost primanjkuje in zato nimamo velikega števila parov kot nekoč. Lepo bi bilo, če bi ta par vsi skupno podprli in vsi bi od tega zelo veliko imeli. Ne glede na to, ali se strinjamo s plesno tehniko, s sistemom, preko katerega sta dosegla, kar sta. Vsi stojimo za enim grbom in eno zastavo.
… Mišo Cigojem, ki je na fotografiji z nekdanjo plesalko Niko Bagon. (Foto: Jernej Rihar)
Daniela Novak: Plesni sodnik sodi to, kar vidi na parketu. Pika. Kakšne veze ima nacionalni interes? V nacionalnem interesu je, da vsi pari na parketu vedo, da je rezultat odvisen od njihovega nastopa in nastopa njihovih konkurentov, do katerih čutijo spoštovanje, saj vedo, da tudi oni trdo delajo za napredek. Obračanje krivde za slabši rezultat od pričakovanega na sodnike je znak nezrelega razmišljanja. Taktiziranja pri sojenju ni, vsaj v moji knjigi ne. Naja in Vlad sta prekrasen mlad par in imata pred sabo prav gotovo zelo uspešno plesno kariero in njun fenomenalni uspeh na SP do 21 let ni nobeno presenečenje, prej bi rekla, da je bilo samo vprašanje časa. In če bosta dobila dvojke na državnem, to pomeni, da je tisti sodnik videl pri nekem drugem paru kvalitete, ki po njegovem tisti par uvrščajo višje. In tako tudi mora biti! Vedno in na vsakem tekmovanju! To zame pomeni stati za enim grbom in eno zastavo in pokazati spoštovanje do truda vseh tekmovalcev.
Miša Cigoj: Se strinjam s tabo, tak pristop bi bil športen in ‘fer’. S stališča sodnika je to jasno, da lahko mirno spiš in si znotraj sebe miren. Prav zato upam, da mi ne bo treba biti sodnik. S stališča tekmovalca pa je državno prvenstvo samo vstopnica za svetovno. Iz lastne izkušnje vem, da ima vsak lahko slab dan in da se težko motiviraš za dp, ko si enkrat svetovni prvak. Nepotreben stres pač. Druga stvar je občutek, da tekmuješ sam proti svetu. Nemci, Rusi, Danci stojijo združeni za svojimi top pari. Npr. 2005, ko sva z Anastazijo (Novožilovo, op. a.) branila naslov na Dunaju, je Nemec imel celo tribuno nemške trenerske in funkcionarske smetane za seboj. Tisti sodnik, ki bi v teh velesilah sodil na dp svetovnega prvaka na drugo mesto, bi bil izločen. Taka je praksa ne glede nato, ali je to moralno. Tretja stvar so finance: lepo bi bilo soditi talentirane plesalce na prva mesta, tudi če nimajo denarja. Ker pa vem, da par brez finančnega zaledja nima pogoja za polfinala na svetovnem, menim, da je odgovornost tistih, ki o tem odločajo, da podprejo tiste samoinvestitorje, ki med drugim kreditirajo Plesno zvezo. To je sramota in anomalija. Plesna zveza bi morala urediti sponzorstva, od uradnega sponzorja do manjših sponzorjev. Vsak državni prvak bi moral dobiti štipendijo v višini 1000 evrov mesečno na plesalca, vsak finalist na sp in ep 2500 evrov na plesalca, vsak svetovni prvak pa absolutno protekcijo in 5000 evrov mesečno. To so dokaj realne številke. Naša PZS nima niti uradnega sponzorja?! Miha (Vodičar, op. a.) in Nadija (Bičkova, op.a.) ne plešeta več, ker so jima ukinili podporo, nama z Niko (Bagon, op.a.) so ukinili potne stroške!!! Kaj naj rečem. Imamo nov rod – samoplačniški – hvala Robiju Dolencu (Robert Dolenc, oče Naje Dolenc, op. a.), ker je PZS sfinanciral svetovnega prvaka. Moja starša sta vložila vame za eno vilo denarja. Zakaj? Ker stvari finančno NE ŠTIMAJO. Ok, prav, financ ni. Zahtevam dostojen odnos do plesalcev, do staršev investitorjev in hkrati do trenerjev, ki nam prinašajo vrhunske rezultate. Normalno, etično in človeško bi bilo, da se na reprezentančne priprave vabi naš kader in ne nekih ‘kvazi’ trenerjev, ki jim je resnici na ljubo pretekel rok. Da ne bo pomote: jaz sem eden od tistih trenerjev, ki par lahko pripravi do polfinala na sp in ep (evropsko prvenstvo, op. a.), ker ne sledim trendom in nisem več v igri. Ampak trenerji, kot so: Luca Busoletti, Tjaša Vulič, Zoran Plohl, Tatjana Lahvinovič Galčun, Alexey Galčun … imajo vsi varovance, ki so svetovni prvaki. Ne razumem, zakaj jim nihče ne da priložnosti. Zaslužili so si jo. Prav tako, kot ste si vi, Danijela, zaslužili naše dosmrtno spoštovanje. Za kvalitetno platformo, ki ste nam jo pustili.
Daniela Novak: Če se ne motim, si član strokovnega odbora SLP sekcije. Tam je mesto za take diskusije.
Miša Cigoj: Takoj ko se izkristalizira moj tekmovalni status, se bom konstruktivno priključil ekipi. Vsi lahko naredimo delček za naše skupno dobro. Dela je za vse dovolj. Potrebujemo odprt in realen dialog. Hkrati spoštovanje do različnih pogledov. Uskladiti se v tistih točkah, ki so za vse nas najboljše. Upam, da se kmalu vidiva na urah. Moram se pripraviti za izpit iz tiste ta prave tehnike.
No, v soboto v finalu, ki se začne ob 18.00, bo jasno, kdo je imel prav in kdo bodo novi/stari državni prvaki v latinskoameriških plesih.

View Gallery 6 Photos