Državno v kombinaciji. Vsi srečni in zadovoljni, zdaj pa na počitnice!

Zadnje državno prvenstvo je kombinacija. (Foto: Marko Mesec)

Ko boste prebirali članek, bo glavnina plesalcev latinskoameriških in standardnih plesov in njihovih trenerjev ter staršev že namakala noge v morju. Vsaj tako so zatrdili na minulem državnem prvenstvu v kombinaciji, ki se je odvijalo v sredo Medvodah. Že peto leto zapored je bila kombinacija del sklopa državnih prvenstev, ki traja cel teden pod skupnim nazivom Državc, opremljen z aktualno letnico. Reportaža z dogajanja je že zmontirana in tale zapis je povabilo k ogledu jutrišnje oddaje Parada plesa ob 21.15 na TV3. Po običaju napišem tudi svoja razmišljanja kot redna opazovalka in poročevalka z državnih prvenstev že mnogo let. Najprej vse čestitke Azri Selimanovič, ki je tekmo organizirala že pred dvema letoma, in kot mi je dejala pred kamero, "rada mučim sama sebe in organiziram državno (smeh); to je nekakšen test za prihajajoči festival, ki ga bom organizirala marca 2019 prav v tej dvorani".

Sodniki rokenrola z Azro Selimanovič (v zeleni obleki)

Njena ekipa je ‘pošlihtana’ in deluje kot ura. Urša Grm in Leja Messec, posebej hvala za pozornost moji ekipi. Pripomba pade edino na luč, ki je bila za celotno plesišče žal prešibka. Glede na to, da plesalci latina in standarda plešejo po dolgem in počez, modernisti, ki jim je namenjenih preostalih šest dni, pa seveda samo v središču dvorane, in ob robu je bila res tema. Boste videli na posnetku.

Triinštirideset parov se je potegovalo za osvojitev naslova državnega prvaka in dobili smo sedem novih prvakov. Če je lani trajalo prvenstvo skoraj 14 ur, je bilo letos nekoliko krajše, samo osem. Prve prve tri starostne kategorije so štartale ob 14.00 in že končale okoli 16.00. Državno v kombinaciji se je letos kombiniralo z državnim prvenstvom plesalcev na vozičkih in rokenrolom, in mnogim dokaj razvlečena prireditev ni ravno po godu. Sicer pa je tako, že odkar so kombinatorci združeni ali z orientalskimi stili ali s šovom, nikoli ni vsem po volji.

Med mlajšimi pionirji sta zmagala edina predstavnika te kategorije, aktualna državna prvaka v latinu in standardu Oskar Preložnik in Gabrijela Šarec iz PK Feniks. Pionirska prvaka sta postala Tim Stajan in Tanisa Potočnik Martič iz Sambe, mlajšemladinska prvaka pa Enej Eržen in Tara Por iz Diamanta pa sta dvema letošnjima naslovoma dodala tako še tretjega. 

… sodniki kombinacije in plesa na vozičkih …

Sodniško ekipo je sestavljala preverjena četica: Niko Basarič, Natalija Banovič, Barbara Nagode Ambrož, Karmen Intihar, Špela Kralj, Branko Bohak in pa Marko Vodnik, ki je zamenjal napovedanega Draga Šuleka in bil tudi v funkciji delegata Plesne zveze Slovenije. Karmen in Marko sta bila po koncu tekmovanja s pokazanim precej zadovoljna. Marko je celo napovedal, da z novo sezono prihajajo tudi nove plesne okrepitve, in sicer iz Kazine, kjer je pripravljena nova generacija mladih plesalcev in plesalk pod vodstvom Tjaše Vulič in Luce Bussoletija. To me seveda zelo veseli.

Jure Bergant in Milana Chekanova, članska zmagovalca

Preostale štiri kategorije mladinska, starejšemladinska, članska in seniorska so odplesale nekje do 23.00 ure zvečer, ko sta s častnim plesom končala tekmo članska državna prvaka Jure Bergant in Milana Chekanova iz PK Feniks. Jure in Milana sta bila z osvojitvijo naslova zadovoljna, sicer so vsi trije članski pari na stopničkah prišli iz Feniksa.

Iliya Dobrev in Ana Mesec v latinu in …
… standardu …

Drugouvrščena sta bila Iliya Dobrev in Ana Mesec. No, nekateri sodniki, ki prvenstva niso sodili, so po tekmi menili, da bi si zaslužila zmago. Iliya je čas do tekme preživel na testiranjih za sprejem na fakulteto za šport, in menda je bil uspešen ter se verjetno z novo sezono seli v Slovenijo. Ana pa je odlično reciklirala svoji dve obleki in ju skombinirala z rdečimi čevlji. 

Uroš Lazič in Dedee Koželj v kreaciji Saše Pust

Eno lepših in zelo atraktivnih oblek, tako v latinu kot v standardu, je imela Dedee Koželj iz  PK Salsero. Dedee je nova partnerica Uroša Laziča, skupaj plešeta komaj tri mesece, trenirata pa ju ekipa v sestavi: Miha Vodičar, Fredi Novak in Daniela Škofic Novak. Očitno zelo uspešno, saj sta dosegla drugo mesto med starejšimi mladinci.

Jan Hafner in Pina Eržen sta državna prvaka v kombinaciji med starejšimi mladinci.

Zmaga je odšla v roke članoma kluba Diamant, in sicer Janu Hafnerju in Pini Eržen, ki sem ju napovedala kot favorita starejšemladinske kategorije. Zmage sta bila zelo vesela.

Matej Pritekelj z novo plesalko Sofie Elliott

Z novo plesalko je nastopil povratnik v kombinaciji Matej Pritekelj. Sofie Elliott prihaja iz Seattla, skupno kariero pa bosta z Matejem nadaljevala v Nemčiji, a bosta tekmovala za Slovenijo in domači klub Mirandance. Zasedla sta četrto mesto.

Žan in Ana Stajan sta mladinska zmagovalca.

Med mladinci sta zmagala brat in sestra Žan in Ana Stajan iz Sambe. Ani vedno postavim vprašanje: "Ja, kje si pa spet našla tole prikupno obleko?" In Ana vedno odgovori, da na netu. Njena obleka za standard je tokrat priromala v Slovenijo izpod rok neke ruske gospe, ki ji je obleko sešila čisto po njenih merah in zamisli. Tudi Jasna Potočar iz Plesnega kluba Novo mesto je padla v oči zavoljo obleke za standard. Nataša Ambrož, oblikovalka obleke, mi je potrdila, da je to češnjevo rdeča barva, saj je jaz nekako nisem znala določiti. Z Nalom Lakičem sta zasedla tretje mesto med starejšimi mladinci. Na parketu smo pogrešali članski par, Ivan Jarnec in Ana Ekart. Ivan si je namreč tik pred prvenstvom poškodoval nogo in okreva. Nekaj parov je tudi manjkalo, večinoma zaradi bolezni. Seniorja Igor in Mojca Razinger sta kot edina tekmovalca v tej kategoriji zmagala.

Roman Maček in Martina Smodiš, državna prvaka latin in standard, kombi kategorija 2

Plesni pari so se izmenjavali s plesalci kategorije ples na vozičkih, vsi tekmovalci so prišli iz Plesnega kluba Zebra, razen gostij iz Belgije.

Elien in Greet Bervoets sta bili gostji iz Belgije.

Elien in Greet Bervoets sta bili zelo temperamentni. Vsi zmagovalci so objavljeni na spletni strani Plesne zveze Slovenije. Doživela sem tudi nekaj atraktivnih nastopov sekcije za rokenrol.

Podpredsednica sekcije in predsednica Mednarodne R’N’R zveze Mirjam Kerpan Izak pa je bila z minulo sezono zelo zadovoljna in malo začudena, da je plesalcev latina in standarda po številu skoraj enako kot rokenrola. "Pa še vse zmagovalce sem uganila," mi je zaupala pred kamero. 

Znova sem se naposlušala pripomb glede termina državnega prvenstva v kombinaciji, ki se je, odkar je del tedna državnih prvenstev, iz oktobra preselil v junij. "Plesalci in trenerji smo že utrujeni. Oktober pa je ravno pravi mesec za ponovno motivacijo, pa čeprav začnemo s tekmami že v avgustu," so bile misli nekaterih. Ja, zakaj pa ne premaknete termina nazaj, vprašam. A odgovor je največkrat skomig z rameni in "ne odločam jaz.  Kakorkoli, plesna družba je že na ‘off’, mesec dni brez plesa bo hitro minil. Večina plesnih klubov je organizirala za uvod v novo sezono tudi tradicionalne poletne plesne priprave, na katerih bodo plesalci še lažje prišli v plesno formo. Fotografije najdete na fotogaleriji www.fotomesec.com in Marku Mescu se zahvaljujem za foto sodelovanje pri državnih prvenstvih.

Miha Vodičar bo eden od gostov reportaže. (foto: Marko Mesec)

V nedeljo se odvrti tudi zadnja aktualna Parada plesa v tej sezoni. Za mesec julij in avgust pa je naša ekipa pripravila poletni pregled reportaž in pogovorov, ki so zaznamovali minulo sezono. Čakamo vas vsako nedeljo okoli 21.30 na TV3. Septembra pa gremo v nove plesne zmage.

 

View Gallery 15 Photos