Dinko Bogdanić med Twylo Tharp, Plesom z zvezdami in iPadom

Hrvaški koreograf v Ljubljani še posebej uživa; v beležnico zapisuje vse trenutne misli.

Prva baletna premiera ljubljanske ekipe v letošnji sezoni je poimenovana Pod zvezdami in sodi še  med programske ideje bivšega umetniškega vodje baleta Jaša Otrina. Kot koreografa se podpisujeta slovita Američanka Twyla Tharp in kontroverzni hrvaški koreograf  Dinko Bogdanić. Slednji je v polnem elementu in znan po svoji odločnosti, no, včasih tudi ne zna “šparati” z besedami pri balerinah in baletnikih, kadar ni vedno po njegovi volji. A tokrat se Dinko vrača na ljubljanski oder poln energije in zahteven kot vedno. “Gre za pripravljenost, ko smo vsi za to, da se postavi balet, tako kot se mora. Za ljubljanski balet se ne bojim, čeprav insistiram na stvareh, ki so mogoče njim malo neznane. Ravno smo šli skozi celo predstavo in je točno takšna, kot sem si jo zamislil. Zdaj pa gremo naprej na podrobnosti in finese. Za nekatere je precej težko, saj plešejo tudi v baletu Twyle Tharp. Prepričan sem, da so utrujeni, po drugi strani pa sem vesel, ker so res dali vse od sebe.”

Dinko Bogdanić in …
… Twyla Tharp sta koreografa novega baletnega večera Pod zvezdami.
Balet bo dolg petdeset minut, pripravljali so ga tri tedne, pleše pa sedemindvajset plesalcev, kar je tretjina ljubljanskega baletnega ansambla, in Dinko je navdušen še posebej nad njemu dragimi balerinami. Nad njegovo prvo slovensko Dulcineo Regino Križaj, pa Ano Klašnjo, Lukasom Zuschlagom in vsemi ostalimi. Prepričan je tudi, da angažmaja za koreografijo ni dobil kot refundacijo za izpadlo Bajadero, ko sta mu koreografijo obljubila tako ljubljanski vodja baleta Jaš Otrin kot mariborski Edward Clug, a sta pozneje besedo pojedla in namesto Dinka je "uletel" neznani Rafael Avnikjan. ”To situacijo kar pozabimo. Nisem tožil, čeprav sem bil takrat precej ogorčen nad tem dejanjem. No, s tem gospodom so dobili to, kar so naročili, to je pač bila njihova odločitev. Da bom delal del baletnega večera, pa je bila Jaševa odločitev že pred časom. To odločitev pa je potrdil tudi novi ravnatelj Mitja Bervar in nato še novi vodja baleta Irek Mukhamedov.”
Jaš Otrin (levo), na sredini balerina Bojana Nenadovič Otrin, je Dinku ponudil sodelovanje že pred nesrečnim zapletom z baletom Bajadera.
Je pa koreograf navdušen tudi nad “novo metlo” Irekom. “Irek je v Ljubljani tudi pedagog in vodi vaje. To je za plesalce pozitivno, ker vidijo svojega šefa vsak dan v baletnih dvorani. To pač daje možnost, da spoznaš ljudi, veš, kako dihajo, jasno ti je, kdo je za kaj sposoben, kdo lahko skoči višje, kdo lažje vrti obrate. Spoznaš material, s katerim boš delal naslednjih nekaj let. Njegova žena Maša, ki tudi vodi vaje, pa daje neko posebno virtuoznost in svobodo. Irek pa je seveda zelo šolan, in to je odlično še posebej za moške, ker je bil sam plesalec in točno ve, kam mora postaviti roko ali nogo. Lahko samo trkam na les. Plesalci so oživeli, videti so dobro in ni potreben moj glas, ki bi poveljeval: "Delajte to, delajte tisto" ali jim govoril, kako naj shujšajo … hahaha. Občuti se dober sistem, ki vodi k pozitivnemu delu in še bolj pozitivni energiji.” Inspiracija za novo koreografijo Čudoviti svet … je lahko/ What a wonderful world … can be je seveda ljubezen. Na glasbo Louisa Armstronga Satchma je prepletel "njegovo osebnost, predvsem pa izpovednost njegove glasbe, da je na oder postavil intimno zgodbo treh ljudi – ljubezenski trikotnik – in intenzivno ljubezensko zgodbo med belim parom in mladim temnopoltim glasbenikom. Skozi plesno koreografijo se ljubezen do glasbe – ki pa je ne nazadnje izhodišče tako dogajanja na odru kot vsebinske zasnove koreografove stvaritve – materializira v ljubezen do drugega," je zapisano v gledališkem listu.
Sicer pa se Dinko takoj po ljubljanski premieri, ki bo 28. oktobra ob 20.00 na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani, vrača v Zagreb, kjer bo čez dva dni stopil na čelo žirije zabavnoglasbene oddaje Ples z zvezdami. “To je moj peti angažma, a tokrat sem prvič predsednik žirije, končno sem prišel na svoje … hahaha in jaz odločam … hahaha. Sodelovanje me veseli, ker vem, da je oddaja ogromno pripomogla k popularizaciji plesa na Hrvaškem. Predvsem mladi so se navdušili nad standardnimi plesi.” Dinko 6. novembra praznuje tudi okrogli rojstni dan, in sicer šestdeseti. Za darilo mu bodo prijatelji podarili iPad. “Jao, meni, ta tehnika me ubija. No, saj znam rokovati z njo, a vseeno sem pristaš živega pogovora in še bolj žive slike.”
Kot predsedik žirije se veseli ponovnega sodelovanja na hrvaški nacionalni televiziji v oddaji Ples z zvezdami.
View Gallery 5 Photos