Danes je svetovni dan plesa

Sidi Larbi Cherkaoui nam vsem želi veliko plesa.

Devetindvajseti april je že tradicionalno dan posvečen plesu. Mednarodni dan plesa, za katerega j hvala bogu kriv Slovenec, ki je pred dvaintridesetimi leti prepričal mednarodni gledališki inštitut pri Unescu, da bi rojstni dan baletnega reformatorja Jeana Gerogesa Noverra, ki se je rodil na ta dan leta 1727, proglasil za mednarodni plesni dan. Dr. Henrik Neubauer je ta naša plesna, baletna, režiserska, koreografska legenda, ki vsako leto poskrbi tudi, da oddaja Parada plesa in naš portal pravočasno dobita poslanico prevedeno v slovenski jezik.

Dr. Henrik Neubauer je iniciator mednarodnega dneva plesa. Na fotografiji z baletnim plesalcem Juliom Bocco na proslavi v Parizu pred dvema letoma.
Ustaljena navada je, da ob tej priložnosti napiše nekaj spodbudnih besed ali pa razmišljanj o plesni umetnosti velika mednarodna plesna ali baletna zvezda. V tridesetih letih se jih je zvrstilo kar nekaj; začenši z našim Henrikom Neubauerjem pa Jurijem Grigorovičem, Matsom Ekom, Jirijem Kylijanom pa Julio Bocca in lani Anna Teresa De Keersmaeker. Letos pa se je razpisal maroško belgijski koreograf in plesalec Sidi Larbi Cherkaoui.
Plešite, da bi našli poštenost … Sidi Larbi Cherkaoui.
"Praznujte neskončno koreografijo življenja.
Tisto, kar je skozi čas in skozi stoletja večno, je večinoma umetnost. Zdi se, da je umetnost vse, kar človeštvo zapusti svojim naslednikom – bodisi prek zgradb bodisi prek knjig ali slik ali glasbe. Ali gibanja ali plesa. V tem pogledu razmišljam o plesu kot najaktualnejši, najsodobnejši učni uri zgodovine, saj je v stalnem odnosu s svojo bližnjo preteklostjo in se lahko dogaja le v sedanjosti.
Ples nekako tudi ne priznava meja na enak način kot številne druge umetnosti. Celo takrat, ko se nekateri slogi poskušajo samoomejevati ali delujejo v določenem okviru; gibanje življenja, njegova koreografija in njegova potreba po nenehni spremembi: vse to zelo hitro prevlada, kar določenim slogom dovoljuje, da se mešajo z drugimi. Vse se spontano povezuje med seboj, ples pa se ustali le v prostoru, v katerega spada – v nenehno spreminjajoči se sedanjosti.
Mislim, da je ples verjetno ena najpoštenejših izraznih oblik, ki jo moramo ceniti: ko ljudje plešejo, bodisi v baletni predstavi, v hip-hop bitki ali na alternativni sodobni predstavi, bodisi zgolj sproščeno v diskoteki, namreč skoraj nikoli ne uporabijo laži ali nosijo krink. Ljudje stalno odražajo drug drugega, ko pa plešejo, je tisto, kar verjetno najmočneje odražajo, trenutek poštenosti.
S tem, da se gibljemo kot drugi ljudje, se gibljemo z drugimi ljudmi in opazujemo, kako se gibljejo, lahko najbolje čutimo njihova čustva, razmišljamo o njihovih mislih in se povezujemo z njihovo energijo. Takrat jih morebiti lahko spoznamo in jasno razumemo.
Rad razmišljam o plesni predstavi kot praznovanju sobivanja, kot načinu, kako drug drugemu lahko ponudimo in zagotovimo prostor in čas. To pogosto pozabimo, vendar je osnovna lepota predstave prvenstveno v zbliževanju množice ljudi, ki sedijo drug ob drugem in si vsi delijo isti trenutek. V tem ni nič zasebnega; predstava je izjemno družabna izkušnja. Vsi smo zbrani za obred, ki je naša povezava s predstavo, naša povezava z isto sedanjostjo.
V letu 2012 tako vsakomur želim veliko plesa. Naj ne pozabijo vseh svojih težav iz leta 2011, temveč nasprotno, naj jih rešujejo ustvarjalno, naj plešejo okrog njih, naj najdejo pot, da bi se povezali drug z drugim in s svetom, da bi se povezali z življenjem kot del njegove neskončne koreografije. Naj plešejo, da bi našli poštenost ter jo posredovali, odražali in praznovali."

V sredo se je plesalo v LJubljani, Mariboru in Novi Gorici.
V Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici smo na open air praznovali že v sredo, pa naj bo zato današnja nedelja plešoča, kjerkoli že boste. Saj veste, da je že običajen dan brez plesa izgubljen dan, kaj pa šele na praznični dan. Let’s Dance!
Gledališče Ana Monro naj bi, kot glavni organizator dogodka Prešerna Ana, poskrbel za množični obisk, a v Ljubljani se je okoli 19.00, ko je fotografija nastala, zbralo le malo ljudi.
View Gallery 5 Photos