Danes je dan za ples; Go Out&Dance

Na današnji dan je ples edino pametno komunikacijsko sredstvo, zato Go Out&Dance.

29. april je mednarodni dan plesa in na ta dan poskrbijo mnogi profesionalni plesni ustvarjalci, da se pleše. Ampak ne tako kot na odrih, temveč preprosto plešejo vsi.

Lani smo plesali vsi, dajmo še letos! (Foto:Bojan Okorn)
Tudi letos bo v Ljubljani posebna plesna fešta pod taktirko plesalca in koreografa Gorana Bogdanovskega, gledališča Ane Monroe, Fičo Baleta in Nomad Dance Academy, ki se je že lani zelo dobro obnesla, in dogajanje v centru prestolnice je bilo prava paša za oči. Go Out&Dance se torej nadaljuje.
Goran Bogdanovski bo z ekipo Ane Monroe, Fičo baletom in Nomad Dance Academy pripravil pester plesni program.
"V letu 2010 je Gledališče Ane Monroe, prav z zadnjo v vrsti, spomladansko Prešerno Ano, zaključilo svoj Letni krog delovanja. V sodelovanju z Nomad Dance Academy in številnimi plesnimi ustanovami, društvi in zavodi ter svobodnimi umetniki, ki v ospredje svojega izražanja postavljajo gib, se je aprila lani plesalo po vsem središču Ljubljane. Umetniški gib in družabna scena sta na ulici korakala z roko v roki, odziv občinstva je bil odličen in v letu 2011 tako le nadaljujemo dobro začrtano zgodbo: s starimi in nekaterimi novimi soustvarjalci, na že znanih lokacijah in za ovinkom, kjer plesnih korakov niste pričakovali – ne le v središču Ljubljane, na svetovni dan plesa, 29. aprila, se bo plesalo tudi na Živih dvoriščih Maribora ter na ulicah in trgih Nove Gorice," sporočajo organizatorji. Natančen program pa si oglejte na
http://www.anamonro.org/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=13&Itemid=173
Tudi tržnica se lahko spremeni v plesišče. (Foto:Bojan Okorn)
Seveda pa mednarodnega dneva plesa ne bi bilo, če ne bi pred enaintridesetimi leti slovenski ustvarjalec dr. Henrik Neubauer prepričal mednarodni gledališki inštitut pri Unescu, da bi rojstni dan baletnega reformatorja Jeana Gerogesa Noverra, ki se je rodil leta 1727, proglasil za mednarodni plesni dan. 
Brez dr. Henrika Neubauerja ne bi bilo mednarodnega dneva plesa.
Navada je tudi, da ob tej priložnosti napiše nekaj spodbudnih besed ali pa razmišljanj o plesni umetnosti velika mednarodna plesna ali baletna zvezda. V tridesetih letih se jih je zvrstilo kar nekaj; od koreografa Jurija Grigoroviča prek Matsa Eka do Jirija Kylijana, pa lanskega argentinskega plesalca Julia Bocce. Letos je ta čast pripadla belgijski koreografinji Anni Teresi De Keersmaeker.
Belgijska koreografinja Anne Terese De Keersmaeker je avtorica letošnje plesne poslanice.
Zvezda stalnica na mednarodnem sodobnoplesnem nebu je končala svoje šolanje na Bejartovi šoli MUDRA in na York Tisch School of the Arts v New Yorku. Leta 1980 je ustvarila prvo koreografijo Asch, dve leti pozneje pa Fase na glasbo Steva Reicha.
Leta 1983 je hkrati s predstavo Rosas danst Rosas ustanovila svojo skupino Rosas. Temelj njenega umetniškega ustvarjanja so odnosi med glasbo in plesom. Uporabljala je glasbo skladateljev iz različnih obdobij. V času delovanja skupine Rosas v gledališču La Monnaie (1992–1997) je režirala več oper. Njene zadnje predstave je zaznamovalo sodelovanje s kiparji. Leta 1995 je skupaj z La Monnaie ustanovila šolo plesa P.A.R.T.S., ki so jo končali tudi nekateri slovenski plesalci, kot na primer Aleš Čuček in Matej Kejžar. Matej je skupaj s Celjanom Boštjanom Antončičem član skupine Rosas.
Rosas je skupina karizmatičnih plesalcev in plesalk.
Belgijska dama je nedvomno vplivala na marsikaterega koreografa v devetdesetih letih, njena današnja poslanica plesnemu svetu pa je iskrena izpoved velike koreografinje. "Mislim, da je ples praznovanje tega, kar nas dela človeške. Ko plešemo, zelo naravno uporabljamo mehanizme svojega telesa in vse svoje čute za izražanje veselja, žalosti, vsega, kar nam je pri srcu. Ljudje so vedno plesali, da so praznovali ključne trenutke svojega življenja, in naša telesa se spominjajo vseh mogočih človeških izkušenj. Plešemo lahko sami ali skupaj. Lahko si delimo to, kar nas dela podobne drug drugemu, ali to, kar nas dela različne. Zame je ples način razmišljanja. Prek plesa lahko utelesimo najbolj abstraktne ideje in s tem razkrijemo tisto, česar ne moremo videti in ne moremo poimenovati. Ples je vez med ljudmi, ki povezuje nebo in zemljo. V naših telesih nosimo svet. Končno mislim, da je vsak ples del širše celote, ples, ki nima niti začetka niti konca."
Ne glede na vremenske obete, naj vas današnji dan popelje v svet plesa. Go Out&Dance, je danes edini pravi moto.

View Gallery 7 Photos