Celovški baletnik Lukas Zuschlag premagal ukrajinsko plesalko Bičkovo

Lukas Zuschlag je številka ena med baletniki in mednarodnimi kulturnimi zvezdami pri nas.

Mesečnik The Slovenian Times in Radio Si sta včeraj že šestič zapored organizirala podelitev nagrad, ki so namenjene uspešnim posameznikom, ki prihajajo iz tujine in so Slovenijo izbrali za svoje delovno okolje, s svojo osebnostjo pa pripomorejo k razvoju ter odprtosti slovenske družbe, so zapisali prireditelji na vabilo. Izjemno simpatično prireditev, ki jo je režiral mojster eventov Igor Jelen Iggy, sta v perfektni angleščini in neformalno, kot se za tovrstne prireditve spodobi, vodila Andrea Effe in Igor E. Bergant. V vse bolj popularnem družabnem prostoru Kino Šiška, ki je že skorajda "must be", se je zbrala skromna diplomatsko gospodarska publika, kulturnikov in športnikov pa je bilo res samo za vzorec. Nekateri so pripomnili, da ljudi očitno spet bolj zanima Branko Đurić Đuro, ki nastopa v filmu Triaža in se je istočasno zavrtel v Koloseju.

Mojca Majcen in plesalke Plesnega teatra Igen so odlično izvedle ples na odru.
Pa se vrnimo v Šiško. Na prireditvi so bili razglašeni zmagovalci v štirih kategorijah, in sicer v športni, gospodarski, diplomatski in kulturni. V slednji je bila plesna konkurenca precej huda, in zmagovalec baletni plesalec Lukas Zuschlag je bil lani res medijsko zelo izpostavljen, a vseeno manj kot njegova konkurentka, plesalka latinskoameriških in standardnih plesov Nadija Bičkova. A bralci mesečnika in poslušalci Radia Si so odločili, da gre zmaga v roke solista ljubljanskega baleta, ki pa se podelitve žal ni mogel udeležiti. Bil je namreč na generalki za ponovitev baleta Romeo in Julija, nagrado pa je v njegovem imenu prevzel ravnatelj Mitja Bervar, ki je na prireditev prišel v spremstvu novega piarovca Opere Roberta Celestine.
Baletni solist Lukas Zuschlag je za rep ujel prireditev in se zahvalil Branetu Krajniku, uredniku mesečnika The Slovenian Times za izkazano pozornost.
Lukasu je Bervar nagrado predal kar na koncu generalke v Cankarjevem domu pred celotnim baletnim ansamblom, baletnik pa je ocenil, da bi se bilo vseeno lepo vsaj za nekaj trenutkov pokazati pri gostiteljih. Pridrvel je direktno z odra Canakarjeva doma v Šiško in za rep ujel prireditev, pravzaprav pogostitev, ter prejel še nekaj čestitk. "Vesel sem nagrade. To pomeni, da so me ljudje opazili, da vedo, da je balet še vedno prisoten. Vabim vse, da si pridejo pogledat predstavo Romeo in Julija ta petek in soboto. Se pa že veselim najnovejše premiere, ki jo bomo imeli maja. Koreografinji Kjara Starič in Sanja Neškovič Peršin že delata z nami in mi je zelo všeč, ker delam nekaj čisto drugačnega," je zadihan povedal Lukas.
Balet Romeo in Julija, v katerem plešeta Lukas Zuschlag in Ana Klašnja, bo doživel še dve ponovitvi.
Prizorišče najnovejše predstave z naslovom Urbanobalet bo ravno v Kinu Šiška, in sicer 5. maja, ko bo premiera. Trenutno še vedno umetniški vodja ljubljanskega baleta Jaš Otrin je predstavo uvrstil pod blagovno znamko ozirma ciklus mladi koreografi. Odlična ideja, ki pa mu seveda ne zagotavlja obstoja na vrhu Opere.
Kjara Starič in Sanja Neškovič Peršin sta koreografinji novo nastajajočega baleta Urbanobalet.
Nadija Bičkova je bila nominacije vesela in bila na odru ob predstavitvi zelo sproščena ter duhovita. Prišla je brez soplesalca in menda ne več življenjskega partnerja Mihe Vodičarja, po prireditvi pa je hitro odšla na trening v plesni klub Fredi.
Nadija Bičkova se je ves čas predstavitve prešerno smejala, skupaj z nominiranko Eriko Johnson Debeljak.
View Gallery 6 Photos