Branje je potovanje in tudi plesanje

Branje je potovanje (foto: Petra Hlebš)

Prvi javni šolski plesni nastop tega leta je pripravil Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, njihov oddelek za sodobni ples pod vodstvom, v režiji in zamisli Jane Kovač Valdés ter v realizaciji Jane K. V. in Tanje Pavlič. Branje je potovanje je bil naslov njihove šolske enourne plesno razigrane uprizoritve, ki je dvakrat zapolnila Linhartovo dvorano Cankarjevega doma Ljubljana: v nedeljski matineji, 11. marca, in večerni ponovitvi istega dne.  

Andale Bandale
V koreografijah Jane Kovač Valdes in Tanje Pavlič je zaplesalo okoli 140 mladih, plesnega uka željnih plesalcev, saj jih po 15 pleše na eni razredni stopnji, tudi povsem zapolni razredno uro. In kot smo lahko videli, so se veselo lotili branja, tudi veliko prebrali, na plesni oder je priletela kakšna pravljična skica, nasmejala humoreska, strašile grozljivke, so tudi pekli po receptu in še veliko tega razgibali, kar se skriva med platnicami knjig. Bralnih tem so se lotili celostno, jih tudi veselo zaokrožili v spomladansko kostumsko barvitost (kostumografija: Mojca Janželj Tomažič, Kontrastika), ki v odrski razsvetljavi barvito zasije, tudi dobro dene po dolgi zimski sivini ter mrzli letošnji belini. Njihova letošnja bralna tematika se izkaže tudi za izjemno aktualno in nadvse poučno, v današnjem času ob vseh možnih ekranskih animacijah tudi pereče dobrodošlo. Vse koreografije za pripravnice in nižje razrede sodobnega plesa (1.4.) je pripravila ter glasbo uredila in zmontirala Jana Kovač Valdés. V gledališkem listu so zapisali, da so iskali knjige, se spraševali o vsebinah, o tem, kako najdeš ta pravo knjigo, tisto, ki te zanima, kje jo  poiščeš in kaj knjiga komu pomeni. Odgovorov pa veliko, nekaj še takšnih: "Branje je dolgočasno in ne berem tako zelo dobro," več pa onih z navdušenjem: "Iz knjige se ogromno naučiš. Več knjig prebereš, večja ‘faca’ si!" Pred vsakim posameznim plesnim izhodom je v sprednjem stranskem delu odra našla svoj bralni mir zavzeta bralka, ga tudi zasedla s knjigo v roki, potem se priključila svoji skupini ali pa kar zaplesala izbrano branje.
Prvi izhod je bil zaupan najmlajšim, učenkam plesne pripravnice/PP 1B, ko je njihove utečene hitrosti krasil velik nasmeh široko odprtih oči, ko so tekle po odru, se lovile in razvrščale v igrivih povezavah ter sledile priljubljenim izštevankam čudnih vesoljnih besed, ki so jih zaokrožile v naslovu Andale Bandale, nato pa brž v veliki krog in v okrilje priljubljene igrice gnilo jajce.
Cimetove zvezdice
V plesni pripravnici 2B so vzeli v roke kuharsko knjigo, po prostoru so se vrstile plesne oblike mešanja, gnetenja, raztezanja, posebnih predpriprav in pripomočkov, da so lahko zapekli ples, poimenovan Cimetove zvezdice. Že cimetove zvezdice so navdahnile dišeče spomine, velika rdeča in sočna malina, ki jim je sledila, jih je še zakotalila vse do poletnih sadnih poželenj.
Malina
Plesna pripravnica 3B je v koreografiji Malina predstavila mala bitja, ki se sladkajo z malinami, si celo znajo priboriti malino v svojo slast, čeprav le za trenutek, kajti tudi med njimi se znajde kakšna plesna navihanka, ki jim skrije to rdeče poželenje. Plesi pripravnic so ljubko, otroško naravno in igrivo zastavljeni, pripomorejo pa k razvijanju otroške domišljije, tudi k spontanemu razgibavanju ter oblikovanju domiselnih gibalnih prispodob. Plesne zgodbe učencev razrednega pouka sodobnega plesa so se docela sistematično gradile na učnih korakih sodobne plesne tehnike, nadgrajevale in razvijale pa v mladostni domišljiji ter zabavnih domislicah vsake posamezne razredne skupine.  
Strah in pogum
Učenci 1. razreda sodobnega plesa so na oder vtisnili nočne more: Strah in Pogum, med njimi pa Zoja Florjan Lukan, ki je zaplesala svoj solo ples z lanskega Opusa 1 2017 (mentorstvo: Jana K. V.). Že na samem začetku se na odru ugleda prestrašeno dekle široko razprtih oči, ki se  prekriva z odejo in skriva po prostoru, tudi na vso moč preobrača pod svojim pregrinjalom. Ko pa v prostor vstopijo še njene grozljive sanje,  vsenaokrog strašijo podobe, ki se Zoje dotikajo in jo preskakujejo. Na odru torej zavlada velik strah, izkaže pa se, da je Zojin pogum še veliko večji, ko prebujena preprosto spodi te nočne strahove s tistim komaj slišnim, vendar učinkovitim, predvsem pa simpatičnim ‘piš, piš, piš’, ko še rahli vzgibi njenih neustrašnih rok postorijo svoje, nočni strahovi pa kar izginejo.
Drugačni … Zakaj?

Tema 2. razreda poseže na polje drugačnosti: Drugačni … Zakaj?,  ko v skupini svetlih kostumov zapleše njihova sošolka v črnem. Sprva se   drugi ne menijo zanjo, potem se v ospredju znajdejo barvite vetrnice, ki kar prevetrijo in zrahljajo nastopajoče napetosti, tudi zavrtijo nove gibalne vzvode, tako da prav na koncu sledi še skupna postavitev njihovega novega plesnega sožitja. 
Virus super plus
Učenci 3. razreda so se v živo spopadli z malimi, nevidnimi, vendar sila napadalnimi virusi, ki se skupaj z njimi lahkotno širijo po prostoru, poskakujejo ter zabavajo v koreografiji Super virus plus, vendar jih tudi domiselno zadenejo ter pravočasno uspavajo, seveda z Lekadol… (plus).
Kurja polt; Pazi grozno …, beri, da ne bo prepozno! piše v podnaslovu plesnega nastopa in soustvarjanja učenk 4. razreda v koreografiji Jane Kovač Valdés.
Kurja polt
Tudi tokrat je koreografinja in pedagoginja domiselno spletla skupinsko koreografijo s solo plesom učenca 5. razreda Tadeja Raišića z lanskega Opusa 1, ki je tudi soustvarjal pod njenim mentorskim vodstvom. Ples deklet, dobro razgibanih in samozavestnih, se po prostoru širi ob ‘scary’ tonih, ko vneto lovijo še nevidno in skrito ter ko jih on, Tadej, preseneti s svojih prihodom, plesnim izzivom in nenadnim odhodom. Poleg Tadeja so bili na uprizoritvi opazni še trije fantje: Edi Šefic, PP 2B, Žak Neon, 2. razred in Filip Goričanec, 3. razred. Jana je za vse štiri sestavila duhovito koreografijo, ki jih popelje v kraljestvo stare majevske civilizacije, in to ob zvokih azteške glasbe, do izraza pa pridejo štiri  stopnje fantovskih višinskih dometov in akrobatskih veščin, v ritmično in gibalno dorečeni plesni kompoziciji, ko najmlajši tudi najviše poleti, seveda na rokah soplesalcev.
Grozodeja
Posebno plesno pozicijo si je s svojim avtorskim solo plesom Grozodeja z lanskega Opusa 1 prislužila Varja Gorogranc Vrhkar, učenka 1. razreda, ko je ob mentorskem vodstvu svoje plesne učiteljice Jane še enkrat lahko zaplesala svojo plesno stvaritev, se še enkrat vživela v sanjsko fantazijo in znova tudi navdušila; deklica v moji bližini pa dejala, da ji je bila Grozodeja najlepša.
Draga Kitty

Peti in šesti zaključni razred sodobnega plesa, po učnem program glasbenih šol, je za letošnji javni nastop pripravila baletna ter sodobna plesna pedagoginja in koreografinja Tanja Pavlič. Peti razred je v koreografiji Pavličeve Draga Kitty soustvarjal in zaplesal učne čase Ane Frank, dekleta njihovih let, ki je v svoj dnevnik zapisalo: "Ko pišem, se lahko otresem vsega; moja žalost izpuhti, moj pogum se rodi na novo." Resno so učenci v črnih šolskih uniformah Aninih dni pristopili k svoji bralni temi, tudi se med seboj prepletali v spremljavi poskočne tradicionalne judovske glasbe klezmer, prepoznavne po značilni melodiji, ki spominja celo na človeške glasove.
D.N. str. 37–64 (foto: Petra Hlebš)
Zadnja na programu je bila še ena koreografija Tanje Pavlič, nastajala je ob soustvarjanju njenih učenk 6. razreda, ko se na začetku predstavijo v značilnih položajih, sede, leže in še kako drugače, ko sproti listajo knjige in se lenobno razgibavajo. Da pa so knjige na vse možne načine lahko uporabne, so tudi slikovito in prostorsko zapredle v svojo plesno skico z naslovom: DN-str. 3764, v podnaslovu pa zapisali rek rimskega učenjaka in pisatelja Plinija: "Nobena knjiga ni tako slaba, da ne bi bila za kaj koristna." In so tudi docela nazorno ter v gibalnih domislicah prepletale svojo bralno simfonijo z danimi knjigami, ko so jih v manekenski drži nosile na glavi ali pa ob zaključku z njimi celo po odru tlakovale svojo novo (šolsko) pot vse do gledalcev, smeje pa vihrale svojim novim in zrelejšim šolskim dogodivščinam na proti, mogoče celo plesnim.
Tako kot dosedanji letni javni nastopi učencev za sodobni ples in plesnih pripravnic KGBL je tudi njihov tokratni plesno-bralni izziv nadvse navdušil prisotne gledalce tako z urejeno odrsko postavitvijo kot ustvarjalno domišljijo in dorečeno plesno izvedbo.
Medtem ko se učenci v sklopu svojih učnih plesnih programov pripravljajo še na zaključne izpite, so tudi že določeni datumi sprejemnih izpitov za vpis v šolsko leto 2018/2019 na Ižanski 12 v Ljubljani, in sicer za sodobni ples/balet 25. maja ob 16. uri ter 26. maja ob 9. uri. Vpis v plesno pripravnico bo potekal 25. maja ob 18. uri; možna starost za vpis je: 68 let.

View Gallery 11 Photos