Bilo je nekoč v času cesarja. Vabljeni na Sisi.

Na novinarski konferenci 23. avgusta na pergoli ljubljanskih Križank so že odštevali festivalske dneve do 12. septembra, ko se festival konča s še eno baletno predstavo, Up And Down Akademskega državnega baleta Borisa Eifmana, pred tem pa je na sporedu še Gusar, romantični balet v izvedbi mariborskega baleta (7. septembra).

Gusar
In letos, na 64. Ljubljana Festivalu je bilo kar veliko plesa. No, še pred septembrskim zaključkom festival na široko odpira vrata velikemu plesnemu dogodku iz cesarskih časov, iz dvorov takratne druge prestolnice avstro-ogrskega cesarstva, iz Budimpešte. Na spored prihaja izjemna predstava, Sisi – Bilo je nekoč v času cesarja, kot je bilo možno slišati na novinarski konferenci in prebrati kritike z minulih gostovanj po Nemčiji. Sisi, kot so klicali samosvojo vladarico, avstrijsko cesarico in madžarsko kraljico Elizabeto Bavarsko (1837–1898), je bila intelektualka, pesnica, je tudi odlično jahala, predvsem pa veliko potovala. Družila se je še posebej z madžarskim grofom Andrássyjem, ki je pozneje postal prvi madžarski ministrski predsednik. Plesna zgodba zaokroži njuno druženje v dvornih dvoranah, ljubezen, ki se vsebinsko in plesno zapleta ob lepi Ciganki in v dvornem siju ljubezenskega trikotnika.
Patonai Norbert kot grof Andrássy na tiskovki v Križankah …
Na tiskovno konferenco je prispela tudi skupina ustvarjalcev predstave iz Madžarske na čelu s Sándorjem Románom, z mednarodno prepoznavnim plesalcem in koreografom ter ustanoviteljem madžarskega plesnega ansambla ExperiDance Produkcion/Sándor Román Dance Company, v čigar produkciji je tudi vzniknila plesna Sisi. Režiser in producent predstave Tibor Vona je na pergoli predstavil koncept najnovejšega madžarskega baleta, kjer pleše 28 plesalcev in v živo igra 40-članski madžarski ciganski orkester. Dvorni plesi in temperament madžarske folklore se prepletajo na glasbo Madžarske rapsodije, čardaša in ob valovitih zvokih Na lepi plavi Donavi. Oktobra leta 2013 je bil premierno uprizorjen njihov balet Sisi, od takrat pa se govori o več kot dva tisoč predstavah in za našo Slovenijo nepojmljivem številu gledalcev, ki sledijo tej dvorni plesni radoživosti. Gostovali so praktično po vsej Evropi in še dlje čez meje celine. V originalni madžarski orkestralni postavitvi igra 100-članski orkester, za gostovanja in zavoljo potovanj so število znižali, v ospredje pa postavili najboljše glasbenike. Sij plesnih dvoran in mondenosti 19. stoletja, kot je možno videti iz posnetkov, odseva scensko razkošje, koreografija Romanova pa poleg vsebnosti dvornih plesov in baletne lirike postavlja v ospredje iskrivost madžarskega temperamenta, tudi njihove plesne značilnosti. 
Del tega razkošja ali kratki triminutni dogodek iz predstave je zaplesal temnolasi plesalec Patonai Norbert (grof Andrássy) na za to posebej pripravljenem plesnem podestu, provizoričnem odru na pergoli Križank. Temnolasi sloki mladenič ponosnega pogleda, ki zre tam daleč proti obzorju, je v tišini zavel korake plemiškega čardaša v škornjih in brokatni ornamentiki zlato sijočega kostuma. Topot pet, udarci nog po lesenih tleh, tlesk rok po telesu in petah škornjev so dajali ritem plesu ter priklenili poglede novinarjev. Vzneseno in nostalgično je bilo zreti v čase pred skoraj sto petdesetimi leti, ko se je še vzravnano hodilo in zrlo v daljavo (ne v svetleče zaslončke z upognjenimi glavami po cestah kot v času našega stoletja), tudi mogočno jezdilo, veselilo ob druženju v skupinskih plesnih rozetah in se med seboj spoštljivo priklanjalo; kaj je bilo za zidovi, pa so že dejanja drugih veseloiger in dvornih zbadljivk.
… Sisi …
Plesna predstava Sisi bo v ljubljanskih poletnih Križankah na sporedu od 29. do 31. avgusta. Gospod Vona je prisrčno dejal, da upa, da bo vreme te tri večere v tej lepi Ljubljani, ki jo po enem letu znova in znova doživlja, lepo. Da jim bodo tisti zgoraj, ki uravnavajo vreme, končno naklonjeni, kajti njih dež ´pere´ že skoraj celo poletje, tudi na gostovanjih, celo na poti do Ljubljane jih je.
Častna pokroviteljica  plesne predstave Sisi – Bilo je nekoč v času cesarja je veleposlanica Madžarske, gospa Edit Szilágyiné Bátorfi. Na novinarski konferenci je bila tudi direktorica Madžarskega kulturnega centra, Balassijev inštitut, gospa Bibavka Molnar-Gabor, ki je poudarila, kako so kulturne povezave med obema državama dobile novi zagon, odkar je letos aprila uradno začel delovati njihov kulturni center, ki je tudi prispeval h gostovanju baleta Sisi na Ljubljana Festivalu.
Plesna predstava Sisi je na našem plesnem prizorišču imela še en svetli odsev, ki se bo uprizoril na odru poletnih Križank v soboto, 27. avgusta, ob 17. uri, in nosi naslov Predani korakom. To je plesno-gledališka predstava otrok v starosti od 9 do 15 let, ki se je porajala navdihnjena z življenjsko zgodbo o Sisi, ob njenih potovanjih in njeni drugačnosti, nastajala pa na otroških poletnih delavnicah v sodelovanju z URI Soča, Festivalom Ljubljana in Zavarovalnico Tilia. Zavarovalnica Tilia več let sponzorira ljubljanski tekaški maraton in vsako leto prispeva 15.000 evrov v dober namen. Letos pa se je Tilia združila tudi s Festivalom Ljubljana in njegovim kulturnim področjem ter tako dobrodelno pomoč dodelila ambasadorjem projekta Predani korakom za kulturno ustvarjalnost. Projekt Predani korakom, ki ga vodi  ambasador, dramski igralec Jernej Šugman, je bil ustanovljen leta 2013, v teh dveh minulih letih so se posvečali največ tekaškim, športnim korakom, letos pa še kulturnim korakom. Biti predan korakom pomeni, da  vsak korak, ki ga v življenju naredimo, namenimo harmoniji življenja, duhovnemu in telesnemu zdravju.
Še ena vedra plesna novica za možne bodoče rodove je bila posredovana na tej novinarski konferenci, in to ob predstavitvi Evropskega kariernega centra za mlade Triple Bridge, ki je nastal v sodelovanju z Akademijo Branimirja Slokarja in s številnimi znanimi sorodnimi evropskimi institucijami. Akademija Branimirja Slokarja deluje na naših tleh že pet let in je že prepoznavna kot ugledni izobraževalni mednarodni center, do danes je v njej sodelovalo in se izobraževalo že okoli 700 glasbenikov iz 47držav, deluje pa pod umetniškim vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh, ki je bila tudi pobudnica projekta Triple Bridge, ki je dobil ime po Plečnikovem  znamenitem ljubljanskem Tromostovju. Živa Ploj Peršuh je ob predstavitvi impozantnega programa, namenjenega mladim glasbenikom, med drugim dejala, da glede na uspehe Akademije BS na mednarodnem glasbenem akademskem področju načrtujejo v prihodnosti njeno širjenje še na gledališko in plesno področje, vsekakor pa ostanejo še naprej na domačih tleh.
Prihodnost je še pred nami, tu in zdaj pa je na sporedu 64. Ljubljana Festivala zanimiva otroška pesno gledališka predstava Predani korakom – Sisi: 27. avgusta ob 17. uri . In že v ponedeljek, 29. avgusta, pa madžarska plesna in glasbena uspešnica Sisi-Bilo je nekoč v času cesarja, ki nikogar ne pusti ravnodušnega, kot pravijo njeni ustvarjalci, na ogled bo še 30. in 31. avgusta v poletnih  festivalskih Križankah, v primeru dežja pa nanjo pripravljeno čaka Gallusova dvorana CD Ljubljana.
… (Foto: Ljubljana Festival)
View Gallery 9 Photos