Bayani certifikat za učiteljico orientalskega plesa. Želja po znanju na slovenskih tleh!

Nataša Kočar je ena vodilnih pedagoginj orientalskega plesa pri nas

Učiteljice orientalskega plesa nabiramo svoje znanje na različne načine. V Sloveniji je naše društvo KUOD Bayani v tem trenutku edino, ki ponuja celostno izobraževanje za bodoče učiteljice.

Konec leta 2023 je izobraževanje zaključila že tretja generacija. V svetu orientalskega plesa ni enotnega konsenza glede formalne izobrazbe. Različne učiteljice in učitelji ponujajo vsak svoj sistem izobraževanje. Tako si vsak izbere tistega, ki mu je v nekem trenutku najbližje. V tujini je tovrstnih izobraževanj kar precej, v Sloveniji, pa jih ni veliko.

Vesna Jevšenak, plesalka, koreografinja in pedagoginja je prva, ki je organizirala izobraževanje za področje orientalskega plesa.

Leta 2006 je prvo veliko izobraževanje organizirala Vesna Jevšenak iz društva Salam Ghazeea. V goste je povabila učiteljice dunajskega studia Chiftetetli pod vodstvom učiteljice Bahare. Tega izobraževanja sem se udeležila in ga zaključila tudi jaz. Bilo je eno prvih celostnih izobraževanj, ki je ponudilo vpogled v zakulisje didaktike, ritmov, glasbe, zgodovine in sploh vsega, kar naj bi učiteljica orientalskega plesa vedela.
Omenjeno izobraževanje mi je pomagalo postaviti strukturo pri delu učiteljice in kmalu sem sama začela razvijati svoje metode in didaktiko poučevanja orientalskega plesa. Znanje sem nadgrajevala na številnih predavanjih, seminarjih in delavnicah ter ga vedno znova preizkušala v praksi. Med poučevanjem sem večkrat naletela na vprašanja soplesalk, bodočih učiteljic, kje naj naberejo znanje o poučevanju, zgodovini, ritmih in podobno. Ker v Sloveniji po zgoraj omenjenem izobraževanju z dunajskimi učiteljicami tega ni bilo, sem se odločila, da sama organiziram nekaj podobnega.

Na izobraževanju Bayani Orient akademije

Leta 2017 sem znotraj našega društva KUOD Bayani prvič razpisala Bayani Orient Akademijo, ki je bila moj prvi strukturirani celoletni tečaj za učiteljice in napredne plesalke. Leta 2018 je šolanje zaključilo osem deklet. Potem sem se odločila, da vse to didaktično znanje o poučevanju gibov zapišem in posnamem. Tako je leta 2020 nastala tiskana in video knjiga 1001 gib orientalskega plesa. Izdaja knjige in nova znanja so bila povod za nov tečaj za učiteljice, ki sem ga izpeljala v obliki celoletnega tečaja z imenom Raks 400. To je bil tečaj, ki je, zaradi pandemije potekal delno preko spleta, delno v živo. Dokončale so ga 4 osebe.


Marca 2023 sem izvedla že tretje tovrstno izobraževanje. Celoten program sem oblikovala v 60 ur dela v živo in obvezno devetmesečno obiskovanje moje spletne učilnice, kjer so bodoče učiteljice znanje lahko nadgrajevale in utrjevale. 25. novembra 2023 je tretje izobraževanje, ki sem ga poimenovala Certifikat za učiteljico orientalskega plesa, končalo 7 plesalk. To zadnje izobraževanje je potekalo v obliki treh modulov. Prvi modul, ki je obsegal 24 ur v živo, je zajemal orientalski ples v celoti in sicer:didaktiko poučevanja osnovnih gibov orientalskega plesa,osnovna tehnika plesa s tančico,pretekla in moderna zgodovina, stili in rekviziti.
Drugi modul, je bil nekoliko krajši, dolg je bil 12 ur, v njem pa smo spoznale osnovne arabske ritme, glasbila, glasbenike in se spoznale z arabsko glasbo (stili, izrazi) in njeno zgodovino.

Zadnji modul je bil namenjen mestni in vaški folklori. Naš fokus je bil predvsem Egipt. Spoznale smo osnove egipčanskega Baladija, Shaabija, odrske in ne-odrske folklore, ter se na hitro spoznale z obrednimi in religioznimi rituali.
Plesalke, prejemnice Certifikata so po zadnjem predavanju, svoje izobraževanje zaključile z solo nastopom na prireditvi Arabeska, ki je potekala v klubu Doma kulture Kamnik, 25.11.2023.


Alenka Lapanja, Ana Hafner, Anita Sokolov, Anja Ofič, Brigita Žaler, Marjanca Sonc in Sonja Jež so lanskoletne diplomantke Bayani Orient Akademije. Večina njih že poučuje orientalski ples in so želele svoje znanje o plesu (praktično in teoretično) še nadgraditi. Udeleženke in prejemnice Certifikatov sem prosila, da mi na kratko odgovorijo na nekaj vprašanj o izobraževanju za ta članek in kratke povzetke njihovih odgovor, ter kakšen citat iz njihovih odgovorov bom delila z vami.
Na vprašanje kaj je bil razlog da so se odločila za to izobraževanje, je večina odgovorila, da jih je gnala želja po znanju. Vse so želele pridobiti nova spoznanja o gibih, stilih, nekaj njih pa je predvsem pritegnila plesna didaktika in predavanja o zgodovini, plesalkah in stilih orientalskega plesa. Marjanca je še dodala, da je tovrstnih izobraževanj v Sloveniji premalo in ga je zato zgrabila z obema rokama.
Zanimalo me je, kaj so od izobraževanja pričakovala in kaj so dobila. Dekleta so me presenetila z odgovori, da so dobila precej več, kot so pričakovala. Veseli me, da je večina njih uživala in delila moje navdušenje nad zgodovino orientalskega plesa. Nekatere so pričakovale, da bo to bolj suhoparno, a jih je potem vse skupaj prevzelo.

In kaj je bilo za njih novega? Večina plesalk mi je odgovorila da so spoznale veliko novih stvari. Za vse je bila nova poglobljena in strukturirana razlaga zgodovine orientalskega plesa. Večina je osvojila nove gibe, pristope k poučevanju, kombinacije, pobližje spoznala glasbo arabskega sveta in z njo povezane ritme. Nekaj izmed njih se je iskreno začudilo, da navkljub temu, da plešejo že več kot 10 ali celo več kot 15 let, obstaja toliko znanj znotraj orientalskega plesa, ki jih lahko še poglobijo in nadgradijo.

(foto: osebni arhiv Nataše Kočar)

Vse so bile složne v tem, da to izobraževanje priporočajo vsem, ne glede na to ali si želijo postati učiteljice ali ne, saj odpira nova obzorja. Alenka in Ana sta bili složni tudi v tem, da bi izobraževanje dobro služilo tudi tistim, ki že učijo in bi na ta način nadgradili svoje znanje. Ana je še dodala, da priporoča uporabo moje spletne učilnice, kjer je pridobila ogromno dodatnih informacij. Novo izobraževanje za učiteljico/učitelja orientalskega plesa se obeta v letu 2025. Pred tem pa lahko vse učiteljice in nadebudne plesalke, ki bi jih to izobraževanje utegnilo zanimati, spremljajo vsebine moje spletne učilnic na platformi Patreon. Povezava do učilnice se nahaja na moji spletni strani www.natasakocar.eu