Barbara Nagode Ambrož z evropskega v latinu. Slovenska para v zlati sredini.

Maša Kastelic, Akim Pekunov, Milana Chekanova in Jure Bergant v Parizu (foto: osebni arhiv BNA)

V Parizu, v dvorani, poimenovani po očetu olimpijskih iger, Stade Pierre De Coubertain, se je ta vikend odvijalo plesno tekmovanje Odprto prvenstvo Pariza. V polno zaseden francoski vikend pa so organizatorji vključili še dve evropski prvenstvi, in sicer v latinskoameriških plesih in akrobatskem rokenrolu. Na parket v latinu sta se podala dva naša para. V konkurenci 61 plesnih dvojic sta se državna podprvaka Akim Pekunov in Maša Kastelic znašla na 33. mestu. Njuno izjavo še čakam.

Slovensko-madžarska ekipa

Tretja z državnega prvenstva, Jure Bergant in Milana Chekanova, pa delita 38. do 40. mesto, kar je nekje podobna uvrstitev kot lanska, ko sta končala tekmovanje na 40. mestu. Jure in Milana sta za naš portal sporočila: "Tokratno izjavo bi rada začela z zahvalo Plesni zvezi Slovenije, da nam plesalcem omogoča nastope na tako pomembnih tekmah po celem svetu! Takšne tekme so zelo pomembne za razvoj plesalcev! Zahvalila bi se tudi vsem tistim, ki naju podpirajo skozi dobre in slabe trenutke in nama pomagajo pri razvoju najinega plesa! Poimensko ne bi želela vseh izpostavljati, ker sami vedo, na koga misliva! Glede rezultata pa bi povedala samo to … Največja imena slovenskega plesa ponavljajo eno skupno stvar, in to je ples potrebuje čas! Nihče še ni postal svetovni prvak z efekti, pozicijami in forami. Če želiš uspeti v trenutku, je to preprosta formula, če pa želiš postati najboljši, potrebuješ kvaliteto skozi razumevanje plesa v vseh njegovih aspektih, in seveda veliko treninga. Midva se v tem trenutku posvečava ravno temu … Globljemu razumevanju plesa in giba, kajti verjameva, da je to prava pot do uspeha, res pa je, da za to potrebuješ veliko časa!"

… z Barbaro Nagode Ambrož

Uradna spremljevalka obeh naših parov je bila Barbara Nagode Ambrož, ki pa je za naš portal komentirala vzdušje in nastop tik pred začetkom uradnega dela tekmovanja: "Smo pred uradno otvoritvijo večernega dela. Vzdušje v dvorani je prijetno. Oba naša para sta dobro odplesala in se uvrstila v zlato sredino. Akim in Maša na 33. mesto in Jure in Milana na 38.40. mesto."

Barbara Nagode Ambrož trenira Miho Žerjava in Lauro Karcagi od njunih skupnih začetkov, to je od leta 2017.

Barbara pa je imela še en par, ki ga je podpirala in ga trenira. Tudi mi smo lahko ponosni na Miho Žerjava, ki se je kot najboljši slovenski plesalec zavihtel na 23. mesto s soplesalko Lauro Karcag. Uvrstitev sta priplesala Madžarski, kamor se je leta 2017 preselil Miha po kratki trimesečni plesni avanturi z Irino Vasilevsko in skoraj petletni plesni zvezi z Valerijo Musino.

Že četrtič pa sta postala evropska prvaka Armen Tsaturyan in Svetlana Gudyno. Rusa sta bila najboljša v Evropi že lani in predlani ter leta 2015. V sodniški zasedbi niti tokrat ni bilo slovenskega sodnika.

Mirjam Kerpan Izak na podelitvi kolajn

Prav tako na evropskem prvenstvu v rokenrolu nismo imeli slovenskega predstavnika, je pa bila prisotna seveda predsednica mednarodne rokenrol zveze Mirjam Kerpan Izak, ki je podelila kolajni zmagovalnemu paru iz Rusije, Alekseju Kondrašinu in Darini Kozlovi. Rusi so imeli v finalu med sedmimi kar štiri pare in ruska himna se je odvrtela kar dvakrat. Na družbenem omrežju pa sem zasledila ogorčenje Alojzyja Nowaka iz plesnega kluba Sportowy Podwalewski iz Krakova, da "je bilo sramotno, da se je odvijalo finale okoli polnoči, pred prazno dvorano, izvedbo ruske himne pa sploh ne bi komentiral". In mi sporočil, "da je na podelitvi namesto ruske himne bila predvajana himna nekdanje Sovjetske zveze. Nedopustna napaka". K sreči se to pri nas še ni zgodilo, imamo pa podobne težave z obiskom in zapuščanjem dvorane tik pred odplesanim častnim plesom zmagovalnega para.

Daniela Škofic Novak obišče Blackpool kadar je le mogoče. Pred leti v objemu Melinde Škufca.

Sicer pa se v Blackpoolu te dni odvija veliko prvenstvo in stiskamo pesti za Klemna Prašnikarja in Aleksandro Averkijevo. Tam je Daniela Škofic Novak in v prihodnjih dneh boste lahko poleg recenzije finalne oddaje Zvezde plešejo prebrali vse o blackpoolskem dogajanju.

View Gallery 6 Photos