Baletni solist in koreograf evrovizijskega nastopa Raiven Lukas Zuschlag. Ohraniti hočem podobno estetiko in videz kot v videospotu in vključil bom tudi nekaj spektakularnih elementov, ki izhajajo iz klasičnega baleta!

Lukas Zuschlag v koreografski akciji (foto: Darja Štravs Tisu)

Baletni solist ljubljanskega baleta Lukas Zuschlag je koreograf letošnje predstavnice Slovenije na tekmovanju Eurosong, ki se bo odvijalo med 7. in 11. majem v Malmöju.

Lukas Zuschlag je prepoznavno ime slovenske baletne scene. Prihaja iz Celovca, kjer je končal gimnazijo in zasebno baletno šolo pri profesorju Marjanu Krulanoviću. Član ljubljanskega baleta je postal leta 2004. Z nazivom baletni solist pa se kiti od leta 2007. Odplesal je množico baletnih vlog, kmalu pa je v sebi začutil tudi željo po koreografiranju. Od oper do koncertov in baletnih tekmovanj do modnih dogodkov, vse to najdemo v njegovem življenjepisu.

Spot Veronika si je ogledalo že skoraj 460.000 ljudi

Ko je RTV SLO razglasila letošnjo predstavnico Eurosonga sem takoj pomislila, da bo scenski oziroma koreografski del pesmi Veronika prevzel prav Lukas saj sta s Saro Briški Cirman z umetniškim imenom Raiven, dobra prijatelja. Nastal je spot pod katerega se Lukas podpisuje tudi kot sorežiser s Tjašo Barbo. V njem plešejo člani ljubljanskega baleta, njegovi kolegi Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio in Matteo Moretto ter nekdanja članica ljubljanskega baleta sedaj plesalka na svobodi, kot popularno rečemo umetnikom, ki ne pripadajo nobeni instituciji, Mateja Železnik.

Hannah Mancini in plesna ekipa Anžeta Škrubeta nadgrajena z Lukasom Zuschlagom

Sicer pa ima Lukas že izkušnje s sodelovanjem v evrovizijskem spotu. Kot plesalec je namreč nastopil pri Hannah Mancini leta 2013 v komadu Straight Into Love. Koreograf je bil Anže Škrube, Lukas pa v Malmö ni odšel, zato bo sedaj priložnost, da okusi vse slasti evrovizijskega odra. Seveda ga še prej čakajo obveznosti v domači hiši. Že 15. februarja bo premiera baleta Renata Zanelle María de Buenos Aires. Kaj Lukas v njem počne pa izveste v intervjuju, ki sva naredila po e – pošti.

Lukas Zuschlag (foto: osebni arhiv)

Predvidevam, da je bila odločitev za skupno kreiranje spota kar logična, saj sta z Raiven dolgoletna sodelavca in prijatelja. No, to so moja predvidevanja, kako pa je potekal proces od ideje do realizacije?
Res je. Sara mi je že nekaj let nazaj rekla, da če bo kdaj šla na Evrovizijo, želi imeti mene za koreografa. Nedolgo nazaj me je poklicala in vprašala, kaj bom počel maja in sem nekako takoj vedel, za kaj gre. Ker je želela vizualno zgodbo neprekinjeno peljati skozi celoten proces je bilo precej hitro jasno, da bom tudi pri ustvarjanju videospota sodeloval.

Raiven v spotu Veronika (foto: David Lotrič Banović)

Nisi poskrbel samo za koreografijo in seveda plesalce ampak tudi za režijo in celotno kreativo spota. Kaj te je pri tem vodilo?
Mislim, da to ni pesem, ki bi v video spotu potrebovala jasno pripovedovanje zgodbe, gre bolj za skiciranje določenih čustev in situacij. Sara je izjemna izvajalka z edinstvenom glasom, lepoto in močjo in čeprav smo ves čas govorili, da želimo, da je video lep in estetsko privlačen, smo vedeli, da mora tudi vsebovati malo čudaštva in temačnosti, saj je tudi tematika taka. Marsikaj, kar lahko vidite v videospotu, se je med snemanjem zgodilo tudi spontano. Vedno rad pustim prostor za nenačrtovane stvari. Veliko lahko planiraš vnaprej, za nekatere stvari moraš biti v dejanski situaciji, da iz nje potegneš najboljše.

Veronika v izvedbi Raiven in plesalcev pod vodstvom Lukasa Zuschlaga (foto: David Lotrič Banović)

Sodelovanje s Tjašo Barbo, ki je sorežirala s tabo in bila DOP pa je verjetno tudi posebno? Kako sta se dopolnjevala?
Tjaša je nadarjena fotografinja in ima veliko občutka za estetiko posnetkov, še posebej za žensko lepoto. Sem vesel, da je tudi ona zaupala moji viziji in menim, da je vsak iz ekipe s svojim znanjem in s svojo predanostjo soustvarjal končni rezultat.
Vsekakor je gib za kamero, popolnoma drugačen od giba v živo. Kaj meniš je pri video koreografiji najbolj pomembno?
Ustvarjanje videospota je precej drugačno od ustvarjanja nastopa v živo. Pri posnetku lahko večkrat poskušiš, koti in premiki kamere takoj dodajo gibanje, prav tako potem editing. Včasih se del posnetka morda ne zdi najbolj zanimiv, dokler ga ne povečaš ali pogledaš iz drugega kota, ga upočasniš ali daš na reverse. Tako da se veliko dela zgodi šele po dejanskem snemanju pri montaži. Zame je bil to zelo zanimiv proces, saj sem prvič režiral videospot.

(foto: David Lotrič Banović)

Zagotovo pa bo gib, koreografija na odru Eurosonga izgledala drugače, kajne? Kako drugače, ste že definirali scenski nastop, kostume…?
Smo v procesu ustvarjanja nastopa. Ohraniti hočemo podobno estetiko in videz kot v videospotu. Kar se tiče koreografskih delov, želim ostati v sodobnem slogu, vsekakor bi vključil tudi nekaj spektakularnih elementov, ki izhajajo iz klasičnega baleta in s tem v največji možni meri izkoristiti potencial plesalcev.

(foto: David Lotrič Banović)

Izbral si tudi ekipo plesalcev s katerimi tudi redno sodeluješ. Zakaj ravno Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Mateja Železnik? Kaj prinaša sodelovanje z njimi?
Točno iz tega razloga. So odlični plesalci in z vsemi sem že velikokrat kot koreograf sodeloval. Zelo dobro vem, kako funkcionirajo in oni takoj razumejo, kaj hočem od njih. Vsak od njih prinese nekaj posebnega, individualnega, zelo dobro pa delujejo tudi skupaj kot celota in kot podpora Sari. Ko sem slišal, da za nastop na Evroviziji imam lahko maksimalno dovoljeno stevilo plesalcev, sem takoj imel teh pet imen v mislih. Način kako so funkcionirali med snemanjem videospota in harmonijo ki so jo prinesli na set sta mi še dodatno pokazala, da je bila to zagotovo prava izbira.
Vsi razen Mateje, ste člani baleta SNG Opera in balet Ljubljana in prepričana sem, da imate vso podporo vašega umetniškega direktorja Renata Zanelle. Na programu vidim nimate v maju nobene baletne predstave torej se odsotnost z ljubljanskega baletnega odra ne bo poznala saj boste odsotni kar precej dni, kajne?
Z Renatom imava res lep odnos in dobro sodelujeva. Zelo cenim njegovo podporo in zaupanje v moje delo. Renato kot tudi naš generalni direktor Staš Ravter in celotna operna hiša popolnoma podpirajo sodelovanje na Evroviziji. Kar se tiče urnika, ki je zelo intenziven skozi celo leto, se je zgodilo, da ravno v tem obdobju nimamo nobenih predstav – kot da je bil nastop na Evroviziji ‘meant to be’.

(foto: Darja Štravs Tisu)

Brez dvoma se je tvoji plesni karieri pridružila tudi koreografska in aktivno koreografiraš ne samo doma ampak tudi v tujini. Kako vznemirljivo je kreirati in ne biti samo performer?
Res je, lani sem poleg naše hiše koreografiral tudi v opernih hišah v Italiji in na Češkem ter ustvarjal predstave v Avstriji. Že od nekdaj čutim željo po koreografiranju oziroma ustvarjanju nasploh. Tudi kot plesalec se najboljše počutim, ko lahko aktivno sodelujem pri ustvarjanju vloge. Zato seveda uživam v novih kreacijah – ampak tudi v že obstoječih predstavah vedno poskušam najti v vsaki vlogi nekaj, kar je moje. Odprt sem za nove stvari in si vedno želim postavljati izzive. V naši prihajajoči premieri María de Buenos Aires (premiera 15.2.) bom prevzel igralsko vlogo Duende, zelo sem užival tudi v svoji prvi televizijski vlogi v RTV seriji Življenja Tomaža Kajzerja. Naslednji veliki projekt po Evroviziji bo moja prva celovečerna predstava v operni hiši Mali princ, balet za otroke, ki bo premiero doživel septembra. Se pa tudi že pogovarjamo o veliki produkciji v Avstriji in v naši operni hiši. Res se veselim vseh teh izzivov, ki so pred mano.

(foto: Filippo Jorio)

Kaj pa je naslednja stopnička? Nekateri člani ljubljanskega baleta bi te radi videli, da naslediš um. direktorja, ko mu poteče mandat. Bi te zanimalo tudi to ali pač ne?
Lepo je slišati, da me ljudje vidijo tudi v tem položaju. Čas bo pokazal kam me bo vodila moja pot.