Aljaž Škorjanec je ‘out’. Šesta oddaja usodna za našega plesalca v britanskem originalu šova Zvezde plešejo!

Clara Amfo in Aljaž Škorjanec sta zapustila šov v šesti oddaji (foto: BBC One)

Osemnajsta serija izredno dobro gledane oddaje Strictly Come Dancing na britanski BBC One se po zapoznelem začetku zaradi strogih korona ukrepov približuje svojemu zaključku. Do finalne oddaje, ki bo na sporedu 19. decembra, nas ločita le še dve epizodi.

Dvanajst tekmovalcev je s svojimi profesionalnimi plesnimi partnerji držalo pred TV- sprejemniki več kot deset milijonov gledalcev vsako soboto zvečer od 18.oktobra naprej. Vsako nedeljo zvečer so v posebni oddaji Results gledalci videli, katera dva plesna para sta po seštetju sodniških ocen in številu njihovih glasov pristala na dnu lestvice. Kot vedno do zdaj imajo zadnjo besedo sodniki, ki izberejo par, ki ga želijo rešiti eliminacije.
Serija kljub mnogim težavam in prilagoditvam zaradi pandemije ne deluje okrnjeno. Kljub temu da so se morali popolnoma odpovedati gledalcem in da so pari ves čas primorani ohranjati svoje ‘mehurčke’, zaradi česar so izolirani celo od svojih najbližjih, se jim je zgodilo nekaj neprijetnosti. Plesalka Katya Jones, ki je bila partnerka olimpijski boksarki Nicoli Adams v prvem istospolnem plesnem partnerstvu na SCD, je bila na testu za korona virus pozitivna, zato sta bili 12. novembra iz tekmovanja odstranjeni. Kljub temu so se producenti odločili izločiti še en plesni par.

Nicola in Katya sta se poslovili iz šova zaradi okužbe s korona virusom

Sodnici Motsi Mabuse pa so vdrli v plesni studio v Nemčiji, zaradi česar je morala nujno zapustiti Anglijo, ob vrnitvi pa se za 14 dni samoizolirati. V studiu jo je v tem času zamenjal Anton du Beke, najstarejši plesalec v šovu, ki nikoli ni skrival želje po tej poziciji. Obe neprijetnosti so torej producenti odpravili brez izgube ritma in oddaja teče naprej po načrtu.

Aljaž in Clara sta bila v zaodrju še sproščena (foto: BBC One)

V šesti epizodi minuli vikend sta žal izpadla Aljaž Škorjanec in Clara Amfo. Njune ocene so se od prve oddaje naprej vrtele okrog šestic. Prvič je Clara opozorila nase v filmskem tednu, ko sta z Aljažem zaplesala tango na Lady Marmalade iz Moulin Rouga in prejela ocene 7, 6, 7. V prihodnjem tednu pa sta s charlestonom pristala celo na vrhu lestvice sodniških ocen z 9, 10 in 10.

Trenutki odločitve …

Clara, simpatična temnopolta osemintridesetletnica z nalezljivim nasmehom in pozitivno energijo, je na vaje prihajala po opravljenem delu na Radiu 1, kjer je DJ. Kljub temu da je imela v primerjavi z večino ostalih tekmovalcev za trening mnogo manj časa, je naredila vse, da bi se za vsak nastop posebej maksimalno dobro pripravila. Po uspešnem tangu in potem še bolj uspešnem charlestonu je prišel peti teden, ko sta z Aljažem pristala na dnu lestvice z enakimi ocenami, kot sta jih prejela v prvi epizodi, 5, 6 in 7. Ples, ki sodnikov ni navdušil, je bila samba. Clara je naredila nekaj ritmičnih napak, ki so kljub njenemu izjemnemu občutku za ritem botrovali slabšemu seštevku ocen, 18. Preostali pari so imeli seštevke od 25 do 29. Gotovo pa gledalci niso želeli, da bi Clara in Aljaž izpadla zaradi majčkene napake v korakih in so ju z glasovi rešili dvoboja za obstanek v igri.

Jive Clare in Aljaža

Potem pa je prišel šesti teden in jive na River Deep, Mountain High od Ikea in Tine Turner. Super hitra koreografija, popestrena z ikoničnimi gibi Tine Turner je Clari ustrezala, tako po karakterju kot videzu. Žal se ji nastop ni posrečil. Naredila je kar nekaj vidnih napak in znova sta pristala na dnu lestvice z ocenami 6, 6 in 7.
Tokrat se nista mogla izogniti dvoboju. Njuna konkurenta sta bila Jamie Laing in Karen Hauser s tangom na čudovito glasbo Sexteto Mayor, Tanguera. Jamie in Karen sta bila v prvem plesnem dvoboju, nakar se je Jamie tako dobro pobral, da sta enkrat celo vodila na lestvici ocen. Kljub temu da je vsakemu paru močno pristati v plesnem dvoboju, je Clara vsaj dobila še eno priložnost zaplesati točko, ki se ji je prvič močno ponesrečila. Tokrat je izpeljala koreografijo le z nekaj manjšimi napakicami. Ker pa je svoj nastop izboljšal tudi Jamie, sta se obe sodnici odločili rešiti njega in sta s tem preglasovali Craiga, ki je glasoval za Claro. To je bil prvi plesni dvoboj te serije, kjer sodniki niso bili istega mnenja. Clara in Aljaž sta tako postala šesti par, ki je zapustil tekmovanje.

HRVY in Janette

Preostalih šest parov se bo prihodnjo soboto pomerilo v točkah iz znanih muzikalov v četrtfinalu. Kar pet se jih bo uvrstilo v polfinale, nato pa predvidoma trije v finale.
Za zdaj najbolje kaže najmlajšima dvema, pevcu HRVYju in igralki Maisie Smith.

Maisie in Gorka

Maisie je bila kljub temu, da je zelo dobra plesalka in da je ves čas dobivala pohvale in dobre ocene od sodnikov, že dvakrat v plesnem dvoboju. Nekaj na njej nekaterim gledalcem ni po godu in ne glasujejo tako množično zanjo, kot za HRVY-ja. Oba sta gibalno, ritmično, plesno zelo sposobna ter vajena nastopanja pred kamerami. Jaz osebno navijam za HRVY-ja, delno tudi zato, ker bi mi bilo ljubo, da bi končno enkrat zmagala Aljaževa žena Janette, ki ji po vseh letih sodelovanja še ni uspelo dvigniti blestečega globusa. V zadnji oddaji sta za svojo točko po lastni izbiri prejela najvišjo oceno vseh treh sodnikov. Za Janette je bil to tudi prvi ‘perfect score’, sodnik Craig pa je imel zelo kratek komentar: GOAT (Greatest Of All Times).

Ranvir in Giovanni

Poleg omenjenih dveh sta velik napredek pokazala tudi TV-voditeljica Ranvir Singh, ki pleše z Giovanijem Perniceom, in petinpetdesetletni komik Bill Bailey, ki pleše z Oti Mabuse, lanskoletno zmagovalko.

Plesalci žarijo v koreografijah Jasona Gilkinsona

Šov je vsekakor vreden ogleda, saj poleg tekmovalnih nastopov postreže tudi z izjemnimi nastopi profesionalnih plesalcev, kjer lahko opazite tudi Nadijo Bičkovo in druge plesalce, ki niso dobili partnerja za tekmovalni del serije. Koreografije so delo različnih koreografov, hišni koreograf, Jason Gilkinson, pa je ponavadi podpisan pod meni najljubše točke.
Se beremo znova po finalni epizodi, do takrat pa se mi mogoče pridružite ob ogledu preostalih epizod na BBC One.