Alice Stojko Saliu. Vztrajnost je sploh v tem času nujno potrebna in ključna za obstanek!

Alice Stojko Saliu

Šefica plesne šole ADC iz Ajdovščine je vesela za osvojeno drugo mesto med člani v hiphop formacijah; v intervjuju pa o videu in načrtih za novo sezono

Draga Alice, pozdravljena na mojem portalu, nazadnje sva se pogovarjali online, ko nisi bila preveč navdušena oz. kar skeptična. No, čas je vmes spet naredil svoje, upamo, da ostanemo plešoči. Je bil tale zadnji video, ki si ga dala s svojimi varovanci na videlo, plod koronskega dela, napoved za dobre čase, točka z državca … Kaj natančno?
Res je, da nam je težko koronsko obdobje občasno zatemnilo našo plešočo pozitivno naravnanost, ampak se seveda nismo vdali. Delali smo online, in ko smo se lahko končno srečali, nismo načrtovali veliko, ker to preprosto ni bilo mogoče (pa še vedno je težko načrtovati). Na plesnih vajah smo delali ‘classe’, torej koreografije niso bile zastavljene za tekme ali s kakršnimkoli drugim namenom, razen da se končno naplešemo, da nam končno zapoje duša v tej skupni plesni energiji, ki nam jo druženje daje. Potem pa se je začelo vse skupaj odpirati, osvobajati, napovedovale so se tekme in z ekipo ADC ter skupinami smo se navdušeno prijavljali na festivale, tekmovanja. Vse je bilo na kupu, ampak ničesar preveč. Želeli smo vse in še več. Strinjali smo se, da “sodelujemo za vse nazaj”, pa morda še za naprej, ker ne vemo. Nismo vedeli, kaj in kako bo. Po večini smo v vseh skupinah povezali ‘classe’, morda na hitro dodali še kak košček koreografije, naredili menjave, pohiteli po kostume in akcija v tekmovalne vode! Odločitev za video je padla na poti na prvi festival in z namenom spomina na skupino ter na to obdobje plesa, ki smo ga cenili kot verjetno še nikoli prej. Kot bi si predstavljali ujeto ptico, ki si želi svobodno poleteti in potem se to nekega dne končno zgodi.

Video W-element

Kdo pa je bila sodelujoča ekipa poleg tvojih plesalcev?
V videu plešemo skupina Hip-hop never stop in smo odrasle plesalke in plesalci, ki nas povezuje seveda ples, navdušujejo pa hip-hop, druženje, zabava s plesnimi ritmi itd.
Zastavljeno je na tak način, razvije pa se potem še veliko več. V skupini nas je tudi nekaj članov ADC teama, vodi nas naša članica ekipe Brigita Kuštrin, ki je sestavila tudi koreografijo. Video nam je posnel Tomaž Marc iz ekipe Production Lair.

Na snemanju


Se ti zdi vedno znova vznemirljivo delati oz. prilagoditi koreografijo za kamero ali je pač ta oblika samo nujna, ker smo v dobi interneta?
Vsekakor je kamera izziv, je definitivno popolnoma drugače za video postaviti zadeve kot za kakršnokoli plesno točko pred občinstvom. Pred kamero šteje vsaka sekunda, vsak zorni kot, vsi izrazi na obrazu, efekti in ostalo. In videi so super zadeva, ker so spomin, so ovekovečen ples.

Članice 2


Kakšen je pogled na minulo sezono in kako vidiš tole, ki prihaja?
Minula sezona je za nami. So pozitivne in manj pozitivne izkušnje. Kljub vsemu ne bi želela, da se ponavlja. Prepričana sem, da nihče od nas ne bi želel takih sezon. Smo pa veseli in hvaležni, da se je na koncu razvilo, tako kot se je, z druženji, treningi, tekmami, videi … Težko rečem, kaj menim o prihajajoči sezoni, le upam lahko, da ne bo zapiranja. Morda bo več omejitev, vendar upam, da se bo lahko plesalo v plesnih dvoranah. S svojo ekipo, ekipo ADC, ki je odlična, za katero sem neskončno hvaležna, ker smo povezani, ker smo prijatelji, smo vestni, pridni, vztrajni, delavni, ostajamo pozitivni in upamo na najboljše. Mi smo s sezono plesa že začeli, v bistvu je nismo niti zaključili, kajti plesali smo tudi v poletju, v času počitnic. Zdaj se pripravljamo na državno prvenstvo (DP) hip-hop otroških skupin in evropsko prvenstvo s člansko formacijo, ki se je uvrstila na 3. mesto na DP.


Boš uvedla tudi kakšne spremembe v programih, se čemu odpovedala, kaj je tisto najbolj bistveno, ki bo dalo pečat tvojemu plesnemu centru?
Posebne spremembe v programih ni, razen nekaj novih plesnih skupin, med drugim nov program Mehke Zumbe, tako sem poimenovala plesno vadbo, ki bo plesanje brez odmorov in sledenje animatorju. Bo drugačna kot naporna intervalna plesna vadba (Zumba fitness). Izbrala sem nežnejše melodije in dame bodo (po želji) lahko plesale tudi v petkah.
Vidim, da se je nekaj šol, klubov na novo odprlo na vašem koncu in tudi že zaprlo. Ni dvoma, da si vztrajna. Je to tvoje gonilo?
Seveda! Vztrajnost je sploh v tem času nujno potrebna in ključna za obstanek. Živim svoje sanje, to, kar vedno povem oziroma poudarim. Slediti srcu, to je gotovo moj življenjski moto in zato sem tudi uspešna. Če poslušam svoje srce, je tudi v težkih časih lažje oz. lahko, ker vem, da delam to, kar me gradi, osvobaja, osrečuje.


Kaj želiš plesalcem in plesnim kolegom ob začetku sezone?
Vsem nam želim uspešno plesno sezono, predvsem pa da nam bo omogočeno delati na tak način, kot plesne šole delujemo oz. delamo. Želim nam neomejene doze plesa, smeha, stikov, dotikov, tekmovanj, plesnih srečanj … Želim nam zdravje in ples!
Hvala in ostanimo zdravi!