Akademija za ples na obisku pri nizozemskih sošolcih

Študenti Akademije za ples so plesali po nizozemskih ulicah.

Študenti in profesorji Akademije za ples, ki jo vodi dekan Tomaž Ambrož, se je odpravila na študijski izlet na Nizozemsko. Namen je bil preveriti, kako delujejo podobne plesne akademije v deželi, kjer ima akademsko šolanje že dolgoletno tradicijo. Za naš portal sta svoje poglede na nizozemsko edukativno in plesno sceno strnili študentki Akademije za ples Tina Benko in Neža Jamnikar. "Po nastanitvi in ogledu manjšega mesta Haarlem smo se drugi dan naše ekskurzije polni pričakovanj odpravili v Rotterdam, kjer smo obiskali znano plesno akademijo CODARTS. Ob prihodu v ogromno stavbo, ki združuje tri umetniške zvrsti (ples, glasbo in cirkus), so nas prijazno sprejeli in nas razveselili z novico, da bomo lahko sodelovali na klasu 1. letnika smeri Dance in education, in sicer moderne plesne tehnike pri profesorici Annemieke Wijers. Profesorica je bila prijazna, polna entuziazma in nas je takoj obravnavala kot svoje študente. Energija na klasu je bila odlična, ne samo zaradi profesorice, pač pa tudi zaradi glasbe v živo in odprtih študentov. Po izredno navdihujočem klasu sta se dve naši študentki udeležili še klasa improvizacije 1. letnika Dance programme pri profesorici Hilke Diemer. Ogledali smo si tudi klas 2. letnika, na katerem so vadili repertoar koreografa Jiřía Kyliána, ter baletni klas 3. letnika. Poleg vseh zanimivih klasov so nas na rotterdamski akademiji navdušili tudi prostori ter vsa plesna in ostala oprema. Iz Rotterdama smo se polni vtisov odpravili v Lucent Danstheater v Den Haag na plesno predstavo 6000 Miles Sylvie Guillem, ki je bila izvedena v okviru Holland Dance Festival. Po pričakovanjih je Sylvie blestela v koreografijah Williama Forsytha in Matsa Eka, prav tako pa sta z izjemno izvedbo koreografije Jiřía Kyliána navdušila gosta Václav Kuneš in Nataša Novotná.

Fantastična Sylvie Guillem.
Tretji dan našega obiska smo se odpravili v prestolnico, kjer smo obiskali akademijo Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ogledali smo si klase jazza, hip hopa, afriških plesov in moderne plesne tehnike. Zelo nas je navdušil pedagoški pristop profesorja za jazz plesno tehniko, saj je na zanimiv način prenašal znanje na študentke in hkrati na zabaven način kot opazovalce in poslušalce v proces vključil tudi nas. Amsterdamska akademija je za razliko od rotterdamske prostorsko veliko bolj urbana in zaradi obilice plakatov ter likovnih dekoracij daje bolj umetniški vtis. Po klasično turističnem ogledu Amsterdama smo se zvečer ponovno odpravili v Den Haag, tokrat v Korzo Theater na plesno predstavo Tima Persenta A Dance Concert, prav tako v sklopu Holland Dance Festival. Že teater sam je navdušil s svojo podobo, dvorana pa je dajala vtis, da se predstava odvija v nekakšnem zapuščenem skladišču. Tim Persent je pripravil zelo oseben izbor krajših koreografij različnih koreografov, jih povezal z izpovedno video projekcijo in jih lepo združil z baročno vokalno-inštrumentalno glasbeno zasedbo. Medtem ko smo prejšnji večer občudovali predvsem tehnično stran plesa, smo bili ta večer priča še vedno tehnično dovršenemu, a bolj izpovednemu in čustvenemu vidiku gibalne umetnosti.
Tim Persent na odru gledališča Korzo.
Po dveh dneh polnih plesnih doživetij smo se nato še zadnji dan kot tipični turisti odpravili po Amsterdamu in tako zaključili našo ekskurzijo z ogledom Van Goghovega muzeja, kosilom v kakšni prijetni restavraciji, obiskom Hard Rock Cafe-ja, zadnjim sprehodom po prijetnih uličicah, nakupi ali s kakšno drugo zanimivostjo.
Holandska plesna scena nas je vsekakor poživila ter napolnila z novimi idejami in energijo. Tako smo se polni delovnega elana, inspiracije in zagona vrnili domov. Vsekakor je bil obisk Rotterdama in Amsterdama pozitivna plesna izkušnja, ki nam je dala hkrati potrditev, da tudi naša ljubljanska akademija deluje v pravi smeri in bomo tako študentje, ko bomo zaključili svoje šolanje, plesno estetsko, tehnično in miselno konkurenčni plesalcem po vsej Evropi."

Študentke Akademije za ples so bodoče diplomirane plesalke in koreografinje.
View Gallery 4 Photos