Akademija za ples na letališču

Letos je Akademija za ples vendarle zaplesala na odru. Zaključna predstava na temo Letališče se je odvila 12. junija v Prosvetnem domu v Brežicah v organizaciji plesnega društva Imani. Prve reakcije glede kraja izvedbe so bile dokaj razumljive.  Zakaj ne v Ljubljani, kjer deluje Akademija za ples? V Brežice tako ali tako nihče ne bo prišel. A so prišli, gledalci so zapolnili celotno dvorano, mi pa smo jih v intimnosti majhnega odra pospremili na letališče, na letalo, v daljne kraje, na carino, k policajem, se pred njihovimi očmi poslavljali in tihotapili prepovedane substance, se borili za svojo prtljago in jim pokazali zasilne izhode.

Ker se tudi mi v življenju borimo za svoj prav, odhajamo in prihajamo, tako kot vsi ostali ljudje, ki so del našega življenja; iščemo kraje, kjer bi si napolnili baterije, našli sami sebe in smisel vsega. A včasih se ne najdemo in zaidemo na svojih poteh, katerih smeri so nam neznane. Takrat iščemo zasilne izhode ali pa čakamo, da minejo nevihtni oblaki in lahko varno izstopimo. In ko znova mirno stopamo po urejeni poti, ugotovimo, da nas življenje mora presenečati, ker potrebujemo nove poti, neznane ovinke; da moramo kdaj vzeti tujo prtljago, da lažje razumemo, in da moramo skozi neprijetne dotike in besede, zato da na koncu poti resnično spoštujemo, kar smo dosegli. Letos smo na koncu ene od poti, in s to zaključno predstavo smo dosegli več, kot smo upali lani. Morda pa že v jeseni s ponovitvijo Letališča zaplešemo tudi na ljubljanskem odru.
Koreografije so skupaj s študenti pripravili: Brane Završan (plesno gledališče), Marko Urbanek in Igor Sviderski (sodobna plesna tehnika in kompozicija ter ustvarjalno – raziskovalni proces), Ingrid Radman (džez plesna tehnika) in Iryna Stankovich (orientalski ples). Vse točke katedre za tekmovalni ples so naredili študentje sami: Tjaša Predan (dunajski valček), Valerija Rahle (tango), Nejko Peter Levak (samba), Vedran Ćelić (rumba) in Mitja Grudnik (jive). Ves video material med točkami, ki je obdržal pozornost gledalcev, je uredil Martin Mele, zvok pa je oblikoval Ivan Mijačevič.
Za make up so poskrbele študentke Visoke šole za storitve, oddelek za kozmetiko: Alja Slapšak, Maja Marolt, Daša Rus, Aleksandra Vojnovič in Sanela Požun. Nekaj kostumov pa so zašili študenti Visoke šole za dizajn: Hana Hees, Saša Krhen, Kaja Polajner in Maxi Tavčar.
View Gallery 5 Photos