29. april – svetovni dan plesa. Poslanica tokrat z Nove Zelandije!

Lemi Ponifasio prihaja iz Samoe, živi pa na Novi Zelandiji.

Če sem se kaj naučila v življenju, je to, da ni naključij. Zato niti ni prav nič nenavadno, da je avtor letošnje poslanice koreograf in pedagog Lemi Ponifasio, ki živi in dela na Novi Zelandiji, kjer trenutno bivam. Tako smo kot takrat, ko praznujemo novo leto, na Novi Zelandiji prvi začeli s praznovanjem 29. aprila, mednarodnega dneva plesa.

Dr. Henrik Neubauer je iniciator mednarodnega dneva plesa.
In da ne bomo imeli spomina zlate ribice. Za mednarodni dan plesa je "kriv" Slovenec, ki je pred petintridesetimi leti prepričal mednarodni gledališki inštitut pri Unescu, da bi rojstni dan baletnega reformatorja Jeana Gerogesa Noverra, ki se je rodil na ta dan leta 1727, proglasil za mednarodni plesni dan. Dr. Henrik Neubauer je ta naša plesna, baletna, režiserska, koreografska legenda, ki vsako leto poskrbi, da naš portal pravočasno dobi poslanico, prevedeno v slovenski jezik. Tako je bilo tudi letos, ko je misli koreografa, rojenega na Samoi, takole prevedel..
KARAKIA (Molitev)
Dotaknimo se vesolja
Izvir našega božanstva
Ki razsvetljuje obraz prednikov
Da lahko vidimo svoje otroke
Prepleteni zgoraj, od strani, spodaj
Vsi združeni v
Našem mesu in kosteh
In našem spominu
Zemlja se vrti
Ljudje se množično selijo
Želve se zbirajo v tihi pripravi
Srce je ranjeno
Zaplešimo
Gib ljubezni
Gib pravičnosti
Luč resnice
Lemi Ponifasio (tretji z leve) na odprtju plesnega tedna New Zeland Dance Week z Antonom Carterjem (prvi z desne), izvršnim direktorjem organizacije DANZ.
Imela sem priložnost spoznati tega nekoliko skrivnostnega plesnega ustvarjalca, ko je prejšnjo soboto odprl plesni teden v Aucklandu. Kot uvod v ta veliki plesni dogodek, ki mu organizacija DANZ daje velik pomen, saj je organiziran prvič na Novi Zelandiji, je Lemi spregovoril zbranemu skromnemu številu novinarjev (bili smo samo trije) tik pred začetkom velikega plesnega tekmovanja v latinskoameriških in standardnih plesih, šovih, jazzu, salsi Capezio Kiwi Classic Competition v prestižnem aucklandskem hotelu Langham.
Na odprtju sta zaplesali legendi novozelandskega tekmovalnega plesa Brian Jones, ki je skrbel za plesne nastope v šovu Dancing with the stars New Zeland, in Wendy Johnson, tudi koreografinja ameriške serije Dancing with the stars.
Lemi je rojen na Samoi in pravi, da je tam ples del vsakdanjega življenja, ki poveličuje veselje predvsem do življenja in do sobivanja. Zaskrbele so ga razmere v Evropi z begunci in želi si, da bi ples postal del življenja tudi v begunskih centrih. No, z distance Nove Zelandije, kjer so sprejeli deset sirijskih beguncev, so to nekoliko utopične misli.
Selfi je dovolj zgovoren …
Sicer pa je Lemi oseba, ki ne daje intervjujev ne za kamero, ne za radio, ne za splet. Ne gleda v oči, je zelo introventiran in moje začetno navdušenje "super, da bom lahko spoznala avtorja letošnje poslanice in velikega umetnika", je kmalu splahnelo. Mednarodni kritiki ga sicer uvrščajo ob bok Pine Bausch, Mercea Cunninghama, Roberta Wilsona in njegova dela so nekaj posebnega. S skupino MAU je gostoval na največjih festivalih v Evropi in Ameriki, a vtisa "samovšečnega Kivija" se ne morem znebiti. Ampak danes je dan za ples. Takšen naj bi bil sicer vsak dan. V Aucklandu se bodo ljubitelji plesa zbrali v Albert parku in plesali cel dan, prav tako bo slavje oziroma flash mob na znameniti plaži Cathedral Cove. Glavno mesto Wellington bo plesalo po glavni ulici Cuba street. Torej, Slovenija, Slovenci in Slovenke, plešite, kjerkoli in kadarkoli. Saj veste, dan s plesom je odličen dan! Kia Ora z Nove Zelandije!

View Gallery 7 Photos