Preberi članek

Junij 2019

Preberi članek
02
Preberi članek
21h35
|
Parada plesa. Azra Selimanovič & Sara Poček Conde

V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah si oglejte pogovor z Azro Selimanovič ustanoviteljico plesnega centra Libero in  plesnega festivala Libero Dance, ki vnaša svežino v slovenski tekmovalni prostor. Sara Poček Conde prihaja iz sveta freestyla, a se s plesnimi stili ne obremenjuje. Najbolj ji je pomembno, da prek gibanja pokaže nešteto emocij. Parada plesa, vsako drugo nedeljo zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

03
19h30
|
Boginja

Predstava Boginja je že sedmi skupni projekt plesalk ter koreografinj Alje Shaar in Ines Kočar. Tokratna predstava bo poklon vsem ženskam. Ne samo tistim nadzemeljskim božanstvom, s katerimi je tesno povezana egipčanska zgodovina in mitologija, ampak tudi zemeljskim bitjem: materam, sestram, hčerkam, prijateljicam, plesalkam, umetnicam, delavkam, voditeljicam, borkam … ŽENSKAM! Nastopilo bo več kot 50 plesalk, ki bodo s pomočjo plesa gledalcem približale bogato plesno tradicijo arabskih narodov, obenem pa častile žensko energijo. Na odru se bodo zvrstili tradicionalni plesi Orienta, ki jih bosta avtorici začinili tudi s primesmi modernih plesnih zvrsti. Plesalkam Alje Shaar in Ines Kočar se bo na odru pridružila tudi Mateja Pevec s skupino. Predstavo si lahko ogledate v Ljubljani 3. junija ob 19.30 v Španskih borcih in na Bledu 6. juniaj ob 19.30 v  Festivalni dvorani.

Španski borci v Ljubljani in Festivalna dvorana Bled

07
20h30
|
Poklon

S predstavo Poklon želi avtorica Tanja Zgonc počastiti šestdeset let od nastanka buta in hkrati svojo tridesetletno pot, predvsem pa se pokloniti svojim učiteljem – začetnikom buta, učencem ter sodelavcem, ki so jo spremljali na njeni tridesetletni poti. Predstava je pospremljena s fotografsko razstavo in z izborom video filmov njenih buto predstav. Premiera bo 7. junija, ponovitve pa 8., 13. in 14. 6. 2019 ob 20.30.

Plesni teater Ljubljana

08
21h00
|
Ljubi me nežno

Plesni koncert ponuja očarljivo popotovanje skozi fragmente ljubezenskega diskurza štirih protagonistov; bratov Kristijana in Žigana Krajnčana (Slovenija) ter njunih življenjskih sopotnic; Tsarine Marinkove Krajnčan (Bolgarija) in Kristyne Šajtošove (Češka). Dve nenavadni zgodbi sta navdihnili vse štiri, da v svojem prvem skupnem projektu izhajajo iz življenjskih situacij spoznavanja (preko) drugega, v kar vključujejo svoje največje ljubezni: do partnerja, plesa in glasbe. Skozi impresivne interakcije klasične in improvizirane glasbe ter natančno postavljenega in improviziranega giba se v koncertu prepletajo čutno-vizualne podobe v katerih glasba postane oder za dve plešoči telesi, ki svoj jezik razvijata na podlagi medsebojnega prejemanja in dajanja ter deljenja z občinstvom. Srečanje, prilagajanje, hrepenenje, magija, žalost, nežnost, spomin. Ambientalni plesni koncert Ljubi me nežno je obenem tudi vrhunska vizualno-zvočna poezija, ki pušča čutom in domišljiji prosto pot. V koncertu bo zato poskrbljeno tudi za brbončice. Veliko okusov – ena ljubezen. Premiera bo 8. junija, ponovitvi še 9. in 16. junija vsakič ob 21.00.

Klub Cankarjevega doma v Ljubljani

16
Preberi članek
21h35
|
Parada plesa. Marin Ino & Darko Brlek &plesni festivali

V Paradi plesa, še vedno edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah vas vabim k ogledu pogovora z balerino ljubljanskega baleta Marin Ino, ki je zaplesala v eni od izvedb baleta Giselle. Darko Brlek vam bo povedal kaj plesnega si boste lahko ogledali v okviru letošnjega Ljubljana Festivala, podali pa vam bomo še nekaj predlogov za obisk poletnih plesnih večerov. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

18
20h00
|
Druga prihodnost

Druga prihodnost pripoveduje zgodbe, ki jih nosimo zapisane na telesu; govori o tem, kako nas telo omejuje in kako nas lahko osvobodi. Druga prihodnost išče drugo prihodnost, svobodni izraz posameznice in posameznika znotraj sočutne skupnosti. »Moje čelo, oči, usta, ramena, pljuča, srce, popek, kolena, stopala, jaz, ti, tvoje dlani, mi.« Mentorica in koreografinja je Urša Rupnik. Premiera 18. junija, ponovitev 20. 6. 2019 ob 20.00.

Plesni teater Ljubljana

23
12h00
|
Državno prvenstvo v kombinaciji desetih plesov

Že tradicionano se zadnje državno prvenstvo v športnem plesu odvija v okviru tedna državnih prvenstev v modernih tekmovalnih plesih. Kombinacija latinskoameriških in standardnih plesov bo tako potekala v nedeljo, 23. junija v Novem mestu v organizaciji Robija Grmeka in njegove ekipe iz Plesnega studia Novo mesto.

Novo mesto

30
Preberi članek
21h35
|
Parada plesa. Reportaža z državnega prvenstva v kombinaciji desetih plesov

Vabljeni na ogled reportaže z letošnjega državnega prvenstva v kombinaciji latinskoameriških in standardnih plesov ter plesa na vozičkih. Tekma se bo bo odvijala v Novem mestu. Parada plesa, vsako drugo nedeljo zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

Preberi članek
Preberi članek
Gala večer baletnih zvezd
Koncert ob 100-letnici profesionalnega slovenskega baleta
Ni še konec sezone za mariborski balet. Danes nastopa v Brnu!
Festival Dance Brno 2019 nadaljuje tradicijo lanskoletnega festivala Dance Brno 100 ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Z gozdom do sreče in zdravja
Pri založbi Učila je izšla knjiga japonskega strokovnjaka za gozdno medicino dr. Qing Lia
Poletna veganska torta z bučnimi semeni
Jagode so v polnem zamahu, zato bo tole pecivo ravno pravšnje za ta čas
Preberi članek
Preberi članek