Preberi članek

December 2018

Preberi članek
02
Preberi članek
21h45
|
Parada plesa. Maruša Jakopič, tekmovanje Mia Čorak Slavenska, kamp Arsana

V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah, gostim Marušo Jakopič, ki pravi, da je v ples zaljubljena že od malih nog in si življenja brez plesa ne zna predstavljati.  Njena posebnost so battli, kjer med plesalci vlada posebna energija. Obiskala sem baletno tekmovanje Mia Čorak Slavenska v Zagrebu in plesni kamp Arsana v Mariboru. Parada plesa, vsako nedeljo zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

04
10h00
|
Kekec

Vabljeni na ponovitev avtorskega projekta Kekec v koreografiji Edwarda Cluga in skupine Katalena.Letos mineva sto let, odkar je v mladinskem listu Zvonček prvič izšla povest Kekec na hudi poti Josipa Vandota. V slovenski literaturi edinstveni junaški lik Kekca (Mežnarčevega Gregca), ki je desetletja pozneje doživel kar tri filmske upodobitve v režiji Jožeta Galeta, s svojim pogumom in bistrimi domislicami še danes navdušuje nove generacije bralcev in gledalcev. Ob naglo približajočima se stoletnicama slovenskega baleta in SNG Maribor smo se odločili uprizoriti baletno pravljico Kekec, ki ni namenjena zgolj najmlajšim, ampak vsem mladim po srcu. Koreograf baletne pravljice, Edward Clug, bo v sodelovanju s priznano slovensko skupino Katalena ter z njenim vodjem in avtorjem glasbenega koncepta, Boštjanom Naratom, uporabil priljubljeno Vandotovo povest kot portal, skozi katerega bodo najmlajši gledalci na pragu letošnje jeseni prvič stopili v čarobni svet plesnega gledališča. Predstave so na sporedu 4., 5., 8., 10. in 11. december.

Velika dvorana SNG Maribor

05
19h00
|
Labodje jezero

Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega (1840–1893) je nedvomno najbolj popularno, ganljivo in skorajda nenadomestljivo delo na repertoarju baletnih ansamblov po vsem svetu. V tej zgodbi se nenavaden razpon med čustveno in psihološko izraznostjo, prehajanje iz mitskega v realno ter kontrast med človeškim in duhovnim svetom – motivi, ki jim zvesto sledimo že vse od prve premiere v sezoni – zlivajo z opojno romantično partituro Čajkovskega. Soočeni smo z edinstvenim razumevanjem ljubezni, ki je skrito pod temačnim površjem življenja, njena uresničitev pa je mogoča edinole v smrti. Libreto se naslanja na pravljični motiv, kakršnega poznajo številni narodi, in med tem ko so se številne interpretacije spogledovale s pravljičnostjo, fantastiko, realizmom ali celo s filozofijo, gre slej ko prej vendarle za globoko duhovno dramo. Delo ob premieri leta 1877 ni imelo posebnega uspeha. Očitno niti občinstvo niti gledališče samo tedaj še nista bila pripravljena razumeti glasbe, ki je izvirala iz dramatičnega razvoja vsebine. Svoje pravo življenje je balet zaživel šele 18 let po smrti Čajkovskega, ko sta ga na oder postavila L. Ivanov in M. Petipa. Njuna postavitev je postala klasična verzija baleta. V ljubljanski postavitvi bo balet nadgrajen z izvirno scensko podobo (Fiškin - Mohar - Belantič - A. J. Weissbard). Klasična postavitev po L. Ivanovu in M. Petipaju bo zaupana koreografinji Lynne Charles, dolgoletni primabalerini hamburškega in Bejartovega baleta, dirigiral pa bo Marko Gašperšič. Predstave si lahko ogledate od 5. do 9. decembra.

SNG Opera in balet Ljubljana

19h00
|
Duet za tolkala in stopala

Duet za tolkala in stopala je sodobni plesno glasbeni scenski dogodek, kjer se na odru srečata glasbenik in plesalka in se preko glasbe in plesa prepleteta v nerazdružljivo celoto. Predstava se naslanja na kulturno zapuščino človeštva, kjer sta ples in glasba enakovreden element. Povezava plesa in glasbe se vzpostavi preko notranje izkušnje glasbenika in plesalca, ki se na intuitivni ravni povežeta v krogotok, kjer posameznik oz. izvajalec ni več pomemben, ostane pa le srž, ki predstavlja bistvo plesa in glasbe. Gre za metafizičen proces, ki se ustvari, ko se akterja prepustita trenutku, kjer ne obstaja ne "potem", ne "prej" in ni misli. Avtorja in soustvarjalca predstave sta Dalanda Diallo in Damir Mazrek. Predstava je na sporedu 5. decembra ob 19.00 in 20.30.

Plesni teater Ljubljana

08
10h00
|
Od kapljice do oceana

Vabljeni na interaktivno plesno predstavo v avtorskem konceptu Ajde Tomazin, Tini Rozman in Mojce Špik. Na začetku je veliko majhnih kapljic, ki domujejo v oblaku. Kmalu v daljavi zagledamo še dve kapljici, Žibi in Tabi, ki lebdita v zraku. Kmalu se pridružita drugim v oblaku, ki pa postane pretesen za vse, zasliši se grmenje in Žibi in Tabi poletita iz oblaka. Pristaneta na zemlji, kjer je vse drugačno kot na nebu. Tako se odpravita na razburljivo kapljično pot. S sabo povabita tudi druge kapljice iz oblaka. Ko jih je čedalje več kmalu postanejo potoček, se lovijo med kamenčki in ustvarjajo vrtince. Potoček kmalu preraste v reko, ta pa se izlije v ocean. Tam je še več kapljic kot na oblaku! Vendar jih med igranjem tako lepo greje sonce, da ponovno postajajo vse lažje in kmalu jih nese nazaj gor, nazaj proti nebu. In tako se njihovo potovanje začne znova. Nova interaktivna predstava za najmlajše iz cikla Izkustvenega labirinta umetnosti je avtorski projekt samostojnih ustvarjalk mlajše generacije z različnih umetniških področij in združuje umetnost z znanostjo. Najmlajši tako preko prvin sodobnega plesa spoznajo vodni krog in zaplešejo skupaj s kapljicama, saj jih predstava preko igre spodbuja k ustvarjalnemu gibu. Predstava traja 45 minut.
  


 

Hiša otrok in umetnosti v Ljubljani

15
20h00
|
Kričeče bleščeče

Vabljeni na premiero predstave Kričeče bleščeče plesalke, koreografinje in pedagoginje Aje Zupanec v katerem skozi gib, zvok, glasbo in sceno postavlja pod vprašaj navidezni blišč sveta, ki nas obkroža ter romantične ženske predstave in ideale. Premiera v soboto, 15.12. ob 20.00 v Plesnem forumu Celje, ponovitev v BK studiu v nedeljo, 16.12. ob 19.30.

Plesni forum Celje

16
19h00
|
Hrestač - Božična zgodba

Hrestač – Božična zgodba madžarskega koreografa in režiserja Yourija Vámosa je "lesketajoče zasnežena, očarljiva, vesela in pričakovanja zbujajoča predstava", ki s svojo čarobnostjo tudi domačemu občinstvu vedno znova pričara decembrsko praznično vzdušje. Eno najlepših baletnih pravljic, ki jo je libretist Marius Petipa zasnoval po Dumasovi adaptaciji Hoffmannove pravljice Hrestač in mišji kralj, je režiser nadgradil z znano brezčasno Božično zgodbo Charlesa Dickensa. V ospredju je zagrenjen ljudomrzni skopuh, ki sovraži božič. Skozi sanje spozna krivice, ki jih je storil v življenju, se pokesa ter postane ljubeč in radodaren človek. Velika baletna uspešnica je uprizoritev z globokim sporočilom, da človeka lahko osrečita tudi prijaznost in sočutje do drugih ljudi. Čeprav je predstava, ki je prava paša za otroški domišljijski svet, na odru SNG Opera in balet Ljubljana od premierne sezone 2002/2003 doživela že skoraj 60 ponovitev, vedno znova do zadnjega kotička napolni dvorano, saj je kot nalašč tudi za vse tiste, ki radi uživajo v glasbi Petra Iljiča Čajkovskega in v baletnih virtuoznostih. V predstavi, ki bo ponovno zaživela na odru ljubljanske Opere, bodo nastopili baletni solisti in baletni zbor SNG Opera in balet Ljubljana, učenci Konservatorija za balet Ljubljana ter ženski operni zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Scena in kostumi v adaptaciji Gledališkega ateljeja SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Drama Ljubljana prihajajo iz Spodnjesaškega državnega gledališča Hannover GmbH. Predstave so na sporedu od 18. do 23. decembre ter 26. in 27. decembra.

SNG Opera in balet Ljubljana

21h15
|
Parada plesa. Reportaža z gala dogodka IDO Gala The best of the best

Naša ekipa je obiskala gala dogodek, ki ga organizira Mednarodna plesna zveza IDO s Fiono Johnson Kocjančič na čelu. Že četrto leto zapored so se zbrali najboljši med najboljšimi v nemški Riesi in enajst svetovnih prvakov različnih plesnih smeri se je potegovalo za nagrado Billa Fowlerja in 4000 evrov denarne nagrade. Bod budnim sodniškim očesom je zmagala Rusinja Ksenija Gorjačeva, med udeleženci sta bili tudi slovenski plesalki Lana Smolnikar in Klara Senica. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
 

TV 3

19
11h00
|
Hrestač

Zadnji balet Petra Iljiča Čajkovskega (1840-1893), Hrestač, velja od šestdesetih let 20. stoletja za enega najbolj priljubljenih baletov sploh. Razloge za njegovo priljubljenost kaže iskati v dejstvu, da sta tematika in slikovita glasba uglašeni s pravljičnim razpoloženjem božičnega časa in zime. Balet v prvih petdesetih letih po nastanku ni doživel uspeha, ki ga je deležen danes. Širšemu občinstvu je odkrila pravo vrednost dela šele slikovita, duhovita in intimna produkcija znamenitega koreografa Georgea Balanchina. In v rokah izjemnih sodobnih koreografov, kot je denimo svetovno priznani kanadski koreograf David Nixon, se v vsej svoji lepoti razpre tudi današnjemu človeku – naj bo otrokom ali pa odraslim, ki znajo sem in tja še prebuditi otroka v sebi. Zgodba govori o pripetljajih na božični večer, ko otroci nestrpno pričakujejo obdarovanja. Božična darilca pletejo v otroški domišljiji svojo lastno zgodbo: jekleni vojak Hrestač oživi deklico Claro, ki jo reši pred napadalno vojsko mišk, in se nato prelevi v princa ter jo popelje na razkošni božični ples. Usoda deklice – ali je princ plod njenih sanj ali pa je pravljični razplet morda resničen – je zaupana snovalcu predstave in navsezadnje tudi domišljiji gledalca. Predstava je na sporedu 19., 20., 22., 23. in 26. december.

Velika dvorana SNG Opera in balet Maribor

28
19h30
|
Ta čudovita bitja

Raziskovanje telesnih meja in njihove zmogljivosti so pri skupini sodobnega cirkusa, CIRCA Contemporary Circus, prignane do skrajnosti. Tudi zato da nas vedno znova opominjajo o tem, kako se je treba spraševati, kdo smo, od kod prihajamo, kaj počnemo na tem svetu in kakšen je smisel našega obstoja. Ter da se čudimo. Čudimo temu, kaj znanje, izkušnje in moč lahko naredijo iz človeškega telesa, česa vsega je to edino telo, ki ga imamo, zmožno. CIRCA sodi v sam vrh skupin, ki jih prištevamo v t. i. sodobni cirkus, v katerem namesto številnih rekvizitov, bleščeče scenografije in živali glavno in edino vlogo igrajo ljudje, njihova vrhunsko pripravljena in šolana telesa, prignana do točke, na kateri se združujeta tako ples, akrobacija kot, ja, cirkuški elementi. Ustanovljena leta 2004, ima sedež v avstralskem Brisbanu, že od začetka pa jo umetniško vodi in razvija Yaron Lifschitz. Kombinacija vrhunske telesne pripravljenosti, akrobacije in plesne koreografije nas v projektu Ta čudovita bitja popelje na pot, na kateri se soočimo s svojim telesom, njegovimi mejami, lepoto in minljivostjo. Ta čudovita bitja je izbrano, osupljivo potovanje, ki nas ponovno prepriča, da je telo eden najlepših, najzmogljivejših in hkrati najbolj ranljivih organizmov na svetu. Je spektakel, v katerem kraljujejo človeška domišljija, telo in njegovo obvladovanje. Spektakel surove moči v službi domišljije in umetnosti. Cirkus za 21. stoletje. Kreacija: Yaron Lifschitz in Circa Ensemble. Ogled predstav: 28., 29. in 30.12. ob 19.30,  30. 12. ob 18:00 in silvestrska predstava 31.12. ob 20.00 (s kozarcem pijače)

Gallusova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani

30
Preberi članek
21h15
|
Parada plesa. Žiga Sotlar&Tanja Tajnik

V zadnji oddaji letošnjega leta bomo hiphopali in plesali ob drogu. Predstavljamo vam unikatnega plesalca in koreografa Žigo Sotlarja, ki je pravkar koreografiral veliki koncert balkanske pevke Maye Berović v svojem prepoznavnem hip hop stilu. Plesalka Tanja Tajnik pa prihaja iz Velenja in je avtorica prve knjige o pole danceu pri nas.  Pole'n'Dance − an exploration of pole dance culture je sicer v angleščini, lotila pa se je te teme predvsem zato, da se stereotipi o 'neresnosti' te veščine malo pomirijo. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

TV 3

31
19h00
|
Tango

Vabljeni na silvestrsko predstavo plesnega prvenca Edwarda Cluga Tango iz leta 1998.

Stara dvorana SNG Opera in balet Maribor

Preberi članek
Preberi članek
V Paradi plesa vam predstavljam ekskluzivno reportažo z gala dogodka plesne zveze IDO
The best of the best v legendarni Riesi
Aja Zupanec. Kričeče bleščeča ženska predstava
Po petih letih se ponovno na oder Plesnega foruma Celje vračam z najnovejšim avtorskim solo projektom Kričeče bleščeč ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Kariera po karieri s Špelo Pretnar, Jernejem Damjanom, Ivom Janom in Francijem Petkom
Zavarovalnica Triglav in zavod Vse bo v redu organizirala 4. Alumni srečanje z vrhunskimi športniki ter Mladimi upi
V nedeljo ustvarjam zdrave in okusne jedi za naše malčke!
Mateja Ulaga pa peče leteče palačinke
Preberi članek
Preberi članek