Preberi članek

Junij 2017

Preberi članek
03
Preberi članek
17h00
|
Prostori: sanje
V okviru festivala Magnituda 10 bo hiša Centra plesa (Tkalski prehod 7) v Mariboru od 3. do 6. junija preobražena v performativno prizorišče. Odvijal se bo t. i. site specific performance z naslovom "Prostori: sanje", v režiji Brine Klampfer, koreografijo so pripravili Maja Logar, Marko Urbanek, Jure Masten, Maša Pinner, Maja Arzenšek, Monja Lorenčič in Domen Žugelj, za scenografijo sta poskrbela Andrej Firm in Matej Modrinjak (GT22, Fundacija Sonda), kot performer sodeluje Matjaž Kekec. Performance uprizarja manifestacijo sanj, ki sprva lebdijo in skozi čas in prostor zavzamejo konkretno formo. Projekt je poklon vsem deležnikom, ki so omogočili 10-letno ustvarjanje Centra plesa, pri čemer ekipa zasluge pripisuje odprtemu pristopu delovanja ter odprtosti vseh umetnikov, ki so bili in so pripravljeni sodelovati.
Maribor, KD Center plesa
07
Preberi članek
16h40
|
Misija fuzija - fuzija plesnih klasov
V okviru festivala Magnituda 10 bo ekipa plesnih pedagogov mariborskega Centra plesa pripravlja brezplačne klase z naslovom "Misija fuzija", v katerih bodo združene različne plesne zvrsti, ki so morda na prvi pogled nezdružljive, vendar združene ponujajo nove možnosti plesnega izraza. Klas sodobna&modern (pedagoginji April Veselko in Amy Anne Kennedy) je primeren za otroke od 9. do 12. let, vsi preoostali klasi so namenjeni plesalcem s predznanjem. Nebesa za vsakega plesalca! Drzna združitev različnih plesnih tehnik, v kombinaciji z akrobacijami pole dance-a in aerial yoge. Priložnost za vse, ki imate radi več kot eno plesno tehniko in se želite za en dan pridružiti naši misiji, da rečemo plesu ples! Plesni pedagogi: April Veselko, Jure Masten, Amy Anne Kennedy, Rebeka Hanžel, Katarina Barbara Kavčič, Zala Horvatič, Domen Žugelj, Maša Pinner, Monja Lorenčič, Anja Orož, Tina Marin, Nina Smerdu, Tina Hohnjec, Ana Germ. Vstop prost! Obvezne predhodne prijave v pisarni Centra plesa ali na e-naslov: center.plesa@gmail.com ali.
Maribor, KD Center plesa
21h00
|
Vesna
Muzikal Vesna je ustvarila izkušena kreativna ekipa, ki je pred tremi leti na slovenske odre postavila veliko uspešnico Cvetje v jeseni, avtor glasbe Matjaž Vlašič, režiser Vojko Anzeljc, libretist Janez Usenik, koreograf Miha Krušič in producent Gorazd Slak. Muzikal Vesna bo premierno uprizorjen v sredo, 7. junija, v ljubljanskih Križankah. Za obiskovalce krstne uprizoritve Vesna pripravlja prav posebno darilo. Tisto, ki so si ga Samo, Krištof in Sandi tako zelo želeli, da so šli pod njeno okno igrat serenado. Obiskovalce bodo namreč v avditoriju čakale tudi letošnje maturitetne pole. Kreativna ekipa: Matej Bor, izvirna zgodba, Matjaž Vlašič, glasba, Vojko Anzeljc, režija, Janez Usenik, libreto, Miha Krušič, koreografija, Boštjan Grabnar, orkestracije. Igrajo: Flora Ema Lotrič / Saša Lešnjek, Vesna, Robert Korošec / Dominik Vodopivec, Samo, Klemen Bunderla / Boštjan Korošec, Sandi, Srđan Milovanović / Matevž Derenda, Krištof, Marjan Bunič / Igor Ribič, Kosinus, Nuša Derenda / Nuška Drašček, Teta Ana, Alenka Kozolc Gregurić / Nuška Drašček, Mama, Konrad Pižorn-Kondi, Trpin,Tanita Rose, Antea Mramor, Mariša Jagodic Fili, Hiperbola. Ponovitve predstave: od 7. do 10. junija ob 21.00, 16. in 17. avgust ob 21.00.
Križanke
08
19h30
|
Čarobni gozd
V šestem skupnem projektu vas plesalki in koreografinji Alja Shaar in Ines Kočar vabita v Čarobni gozd, kraj kjer je vse mogoče. Drevesa oživijo, zlate ribice izpolnjujejo želje, čarovnice delijo uroke ... V čarobnem gozdu se izgubi tudi Rdeča kapica. Vse do konca predstave gledalci ne bodo vedeli, ali bo našla pot domov... V predstavi bo nastopilo okoli 50 plesalk zelo različnih generacij iz številnih slovenskih krajev. Predstavile bodo tradicionalne in moderne plese Orienta. Gledalci bodo priča barvitemu kolažu plesnih točk, od plesa s tančicami in palico, do tradicionalnega plesa z vrči in modernega plesa shaaby iz ulic Kaira. Plesalkam trebušnega plesa se bodo na odru pridružile tudi posebne gostje, plesalke na tkanini, ki bodo ples ponesle v višave. Kristina Martinc, Lucija Adamič in Lana Mihelčič so članice skupine Fourklor, ki jo vodi plesalec, koreograf in režiser Branko Potočan.
Festivalna dvorana Bled
Preberi članek
20h00
|
Set and Reset/Ponastavitev in Canard pekinois/Mračna zveza
V prihajajoči premieri 8. junija v CK Španski borci EnKnapGroup v sodelovanju s Trisha Brown Dance Company in Josefom Nadjem predstavlja dvojni plesni večer, ki nas popelje v obdobje sodobnega plesa iz osemdesetih let in znova osmišlja dve markantni deli, ki sta oblikovali sodobni ples, kot ga poznamo danes. V prvem delu večera bodo plesalci EnKnapGroup sledili stopinjam ikone postmodernega plesa, Trishe Brown, v predelavi legendarnega dela Set and Reset. Predstava z novim naslovom Set and Reset/Ponastavitev sledi kombinaciji geometričnega sloga in fluidnosti gibov, ki je značilna za dela Trishe Brown. Plesni večer se bo nadaljeval z drugim delom, v katerem se koreograf Josef Nadj vrača na sam začetek svoje profesionalne poti in izvorom lastnega specifičnega odrskega izraza. Skupaj s plesalci skupine EnKnapGroup na novo osmišlja svoje kultno delo Canard pekinois. Canard pekinois/Mračna zveza je osebna zgodba, ki prerašča subjektivno in skozi umetniško transformacijo postane vsesplošna; osebna mitologija, ki zraste v univerzalno delo. Ponovitvi predstave bosta 9. in 10. junija ob isti uri in lokaciji.
Ljubljana, CK Španski borci
09
Preberi članek
18h00
|
ZaWest
V okviru mariborskega festivala Magnituda 10 bo na velikem odru SNG Maribor uprizorjena plesna predstava Centra plesa z naslovom "ZaWest". V njej se avtorji sprašujejo o človekovi in človeški najmočnejši entiteti, ki jo zapostavljamo, čeprav nosi nerazumljeno moč, to je Zavest. Zdi se, kot da smo svojo in s tem tudi našo kolektivno Zavest spustili z vajeti, da divja tja na zahod, kjer jo tepta fijakarski kapitalizem … zdi se, da več ne vemo, kdo ali kaj Zavest je, da je okužena z zahodnjaško naglico in je tako izmaličena, da je že spremenila ime, v ZaWest. Avtorji predstave razmišljajo, kako obrniti smer; besedilo za predstavo je napisal Jaša Lorenčič. Po predstavi Zawest sledi "ZaWestni party" v Wetrinjcu, kjer bo koncert Beatpolar in Urške Gajšt. EMVY, DJ in VJ pa bosta nato poleg glasbe, rolala tudi video projekcije, obarvane s tematiko sodobnega plesa.
Maribor, SNG
10
Preberi članek
20h00
|
Letna predstava PKD Flamenko & ŠvarcTanc=Švarctanc
PKD Flamenko vabi kot že tradicionalno od leta 2007 v Siti Teater BTC Letos mineva točno 10. let, odkar so prvič napolnili gledališko dvorano z nastopi. Prvi del večera predstavlja sveže plesno znanje njihovih plesalcev, ki sega od bosonogih razgrajačev otroške skupine #preFlamenko pa do artikuliranih plesalcev z dolgoletnim plesnim stažem, ki raziskujejo aplikacijo sodobnih plesnih praks v flamenko. V drugem delu večera se na oder vrača letošnji izjemni desert, flamenko sodobna plesna predstava ŠvarcTanc=ŠvarcTanc istoimenskega ustvarjalnega kolektiva, ki deluje znotraj PKD Flamenko.
Ljubljana, Siti Teater BTC
13
19h00
|
Gibljive podobe večnosti
30 let celoletnega plesnega izobraževanja bo Plesna izba Maribor proslavljala s plesno predstavo Gibljive podobe večnosti. Plesalci PIM iščejo navdih v zakladnici izbinih plesnih stvaritev, ki so nastale med letom 1987 in danes. Koreografi uprizarjajo utrinke iz preteklih predstav, predelujejo njihove tematike, povezujejo preteklost s sedanjostjo in gradijo mostove med generacijami. Obujajo spomine na čase, ki so nas premikali in nas v srcu premaknejo še danes. Z nami bodo večno, za vzpodbudo in vztrajnost. (Tina Valentan, plesalka v PIM od 1987, dobitnica nagrade Ksenije Hribar 2017 za dvoletni performerski opus)
SNG Maribor
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Eva Stramšek & Neža Blažič & Katja Kolarič
V Paradai plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah, bodo prevladovale ženske plesne ustvarjalke. Eva Stramšek prihaja iz orientalskega sveta, a ne more zatajiti korenin sodobnega plesa. Katja Kolarič in Neža Blažič pa sta študentki Akademije za ples, kjer se učita vseh plesnih zvrsti, njun cilj pa je postati profesionalna plesalka. Na koncu oddaje vas bo umetniški direktor in direktor Ljubljana Festivala Darko Brlek povabil na letošnjo že 65. edicijo poletnega festivala. Parada, plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
18
21h00
|
Mamma Mia!
Muzikal MAMMA MIA! oživlja glasbeno zapuščino legendarne skupine ABBA. Vse od njegove premiere leta 1999 na West Endu v Londonu, si ga je v več kot 40 državah in 170 mestih po vsem svetu ogledalo prek 54 milijonov gledalk in gledalcev. Romantično zgodbo polno optimizma in življenjske energije, ki se odvija na grškem otoku, izvajajo vrhunska slovenska umetniška imena: Simona Vodopivec Franko (Donna), Lina Rahne/Veronika Kozamernik (Sophie), Alenka Godec (Rosie), Damjana Golavšek (Tanya), Uroš Smolej/Jure Sešek (Sam), Gojmir Lešnjak – Gojc / Jaša Jamnik (Bill), Marjan Bunič (Harry), Matjaž Kumelj (Sky) ter mnogi drugi. Abbine večne glasbene uspešnice bodo ob izjemnih koreografijah Mojce Horvat ter pod dirigentsko taktirko maestra Patrika Grebla prvič zaživele v slovenskem jeziku, za kar je z odličnimi prevodi poskrbel glasbenik in kantavtor Tomaž Domicelj. MAMMA MIA! je romantična komedija o nasprotujočih si prizadevanjih in sanjah enega dekleta iz 70 ih in drugega iz 90 ih let. Skozi čarobno pripovedovalno moč glasbe in pesmi skupine ABBA spoznamo DONNO, neodvisno mater samohranilko, ki za izpolnjeno življenje ne potrebuje moškega, ter njeno dvajsetletno hčer SOPHIE, ki si želi romanco, otroke in veliko pravljično poroko.
Križanke
19
18h00
|
Letna produkcija Akademije za ples smer sodobni ples
Akademija za ples, ki ponovno deluje v Ljubljani, tokrat okviru Alma Mater Europea, predstavlja letno produkcijo študentk prvega letnika smeri: sodobni ples. Gre za fuzijo različnih tehnik in postopkov, s katerimi so se študentke celo študijsko leto srečevale in jih skupaj z mentoricami in mentorji nadgrajevale tako v samostojne dele kot tudi v skupinsko zaokrožene celote in plesne sekvence. V živahen preplet žanrov, tehnik in postopkov, so študentke vnesle lasten plesni izraz, ki se nenehno brusi in izdeluje na podlagi izbranih tehnik sodobnega plesa, kompozicijskih metod in drugih orodij,  ki jih sodobni plesalec / plesalka potrebuje pri svojem delu. Vabljeni na razgibano plesno suito! Nastopajo: Neža Blažič, Ivana Gregurić, Tina Habun, Laura Ivančič, Katja Kolarič, Ondina Kerec, Manca Vukelič. Prva predstava ob 18.00 in druga ob 20.00.
Plesni teater Ljubljana
21
Preberi članek
17h00
|
54. folklorni festival Jurjevanje
V Beli krajini, natančneje v starem mestnem jedru Črnomlja, bo med 21. in 25. junijem potekal že 54. folklorni festival Jurjevanje. Poleg folklornih nastopov, glasbenih koncertov, rokodelskega sejma, umetniških razstav, otroških delavnic, ulice lokalnih dobrot, predavanja, gledališča, bodo potekale tudi zanimive in brezplačne plesne delavnice: v petek, 23. junija, bo ob 16. uri na glavnem odru "delavnica valčkov" oz. plesov iz 2. polovice 19. stoletja, na kateri bodo udeležence učili člani Folklorne skupine Dragatuš.; v soboto, 24. junija, pa bo od 16. do 19. ure na črnomaljski promenadi hip-hop street performance, plesna delavnica v sodelovanju z društvom GOR.
Črnomelj
Preberi članek
18h00
|
26. Odprta plesna scena
Odprta plesna scena vas vabi na festivalske dogodke mariborskega Festivala Lent. Ogledali si boste lahko ulični plesni dogodek Naši stebri (21. junij ob 18. uri, Gosposvetska cesta), Balkan dance project vol. 2 (21. junij ob 20. uri, Lutkovno gledališče), Izpleši svoje sanje (22. junija ob 20. uri, Lutkovno gledališče), Naši stebri (22. junij ob 20. uri, Lutkovno gledališče).
Maribor, različna prizorišča
20h00
|
Peter in volk
Glasbena pravljica za pripovedovalca in orkester Peter in volk je zgodba o otroštvu, o svobodi otroštva in o pogumu. Z ljubljanskim baletnim ansamblom jo bo koreografiral in režiral Ivan Peternelj. Pustolovščin željni Peter prestopi mejo svojega doma in se poda na širno zeleno planjavo. Glasba, ki jo je Prokofjev napisal za to pravljico (1936), ima poleg umetniške tudi didaktično vrednost, saj otroci z njeno pomočjo spoznavajo glasbila ter preplet gledališkega in baletnega ustvarjanja. Nastopajoče like ponazarjajo različna glasbila: ptička – flavta, račka – oboa, mačka – klarinet, dedek – fagot, volk – rogovi, lovci – pihala, streli lovcev – timpani, Peter – godala. Znamenit je tudi risani film iz leta 1946, ki ga je po tej glasbeni pravljici ustvaril Walt Disney. Osnovno izhodišče za vizualno podobo predstave bo opus ruskega slikarja in skladateljevega sodobnika Vasilija Vasiljeviča Kandinskega, ki je pri svojem ustvarjanju začel postopoma odstranjevati opisne in prepoznavne elemente in jih spreminjati v kaligrafske linije, sočasno pa je začel uporabljati močne barve, da bi na čustva vplival podobno kot klasična glasba. Njegov svet v abstraktnem je svet barv in metafizičnega. Premiera 21.6. ob 20.00, ponovitvi 22.6. ob 18.00 in 20.00.
SNG Opera in balet Ljubljana
22
17h30
|
Štiridnevne intenzivne delavnice flamenka z Urško Cento
Po zaključku plesne sezone 2016/2017 v PKD CoraViento prirejajo štiridnevne (od 22. do 25. junija) intenzivne poletne delavnice z Urško Cento, na katerih se boste dodobra naužili čudovitega plesa in glasbe flamenka in zaplesali v poletje. Toplo vabljeni, da se jim pridružite!
Ljubljana, Plesno kulturno društvo CoraViento, Brnčičeva ulica 13, 1231 Ljubljana – Črnuče
23
Preberi članek
20h00
|
Letna produkcija plesalcev Studia Hava in Shayala
Vabljeni na letno produkcijo plesalcev Studia Hava in Shayala. Orientalska čarovnija bo spet zažarela v vsej svoji lepoti in pestrosti stilov: trebušni ples, ples s tančico, drum solo, ruralni egipčanski sha'abi, urbani baladi, arabski folklorni ples-palestinske dabke, folklorni ples iz Bolgarije ter Bosne in Hercegovine.
Ljubljana, Dvorana 28A, Kardeljeva ploščad 28A,
24
10h00
|
Državc 2017!
V organizaciji plesnega kluba Bolero se bo med 24. in 27. junijem odvijal sklop državnih prvenstev pod skupnim nazivom Državc 2017. Plesalci in plesalke bodo tekmovali na državnem prvenstvu v modernih tekmovalnih plesih, rock n rollu, kombinaciji desetih plesov in plesu na vozičkih.
Ljubljanska hala Tivoli
19h00
|
X – Desetero zgodb ljubezni
Vabljeni na letni koncert Folklorne skupine Tine Rožanc z naslovom X – Desetero zgodb ljubezni, ki je noviteta na sceni, saj povezuje folklorno umetnost s še eno vrsto umetnosti – literarno. Plesni cikel, ustvarjen po vzoru literarnega dela Giovannija Boccaccia, z naslovom Dekameron, bo na odru povezal vse tri generacije folklornikov ter preko plesa, glasbe in besede pokazal nov način razmišljanja o folklorni umetnosti.
Linhartova dvorana Cankarjevega doma
27
21h30
|
Carmina Burana - otvoritev 65. Ljubljana Festivala
Znameniti vzklik vladarici sveta O, Fortuna! bo letos doneče odprl 65. izdajo Ljubljana festivala, ki na otvoritvenem večeru postavlja na oder veličastno scensko kantato za simfonični orkester, zbor in pevske soliste Carmina Burana v spektaklu slavne gledališke skupine La Fura dels Baus iz Barcelone ter mogočnega vokalno-inštrumentalnega korpusa iz vse Slovenije. Skupina, ki za svoje nepozabne dogodke uporablja kombinacijo glasbe, svetlobnih efektov, videa, filma, akrobatike in plesa in izjemne scenografije, bo scensko kantato Carmina Burana spomladi izvedla v Barceloni in Madridu. Po navdušujoči predstavitvi skladbe 8. junija 1937 je avtor pisal založniku: "Vse, kar sem napisal doslej in kar ste, žal, natisnili, lahko daste v star papir! S Carmino Burano se začenjajo moja dela!" Kantata, ki je pravzaprav namenjena scenski izvedbi, je sestavljena iz 24 stavkov, v katerih nastopajo orkester, zbor in trije solisti. Besedilo iz 11. in 12. stoletja je večinoma v srednjeveški latinščini, a tudi v stari nemščini in francoščini, in predstavlja širok lok posvetnih tem o sreči, blaginji, minljivosti življenja, pomladi, o užitkih in nevarnostih pitja, iger na srečo, požrešnosti in poželenja.
Kongresni trg
22h00
|
Parada plesa. Reportaža z državnega prvenstva v kombinaciji desetih plesov
Vabljeni k ogledu zadnje oddaje Parada plesa v tej sezoni, ki bo posvečena državnemu prvenstvu v kombinaciji desetih plesov. Plesalci se bodo zbrali in tekmovali v tednu državnih prvenstev, ki jih bo v ljubljanski hali Tivoli organizirala Plesna šola Bolero. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
Preberi članek
Preberi članek
Bravo! Ukrajinka Nadija Bičkova katapultirana med britanske plesne zvezde.
BBC-jevi producenti izbrali svetovno prvakinjo med plešoče plesne zvezde britanskega šova Strictly come Dancing
Tina Begić ponosna na svoje rusalke. Ti rezultati so v takšni konkurenci neverjetni!
Že peto leto zapored smo se člani Plesnega kluba Rusalka odpravili čez mejo, na Svetovno plesno prvenstvo World Dance Star zveze ESDU (European ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Za večno mladosten videz. Vaša koža si zasluži najboljše. Vrhunsko kozmetiko Genosys
Kozmetični izdelki so iz naravnih sestavin, ki kožo pomlajujejo, negujejo in varujejo pred škodljivimi vplivi, primerni tudi za najobčutljivejšo kožo
Kako narediti kefir? Kefirko je pravi odgovor!
Vsi, ki si želite narediti kefir, seveda potrebujete kefirjeva zrnca!
Preberi članek
Preberi članek