Preberi članek

December 2017

Preberi članek
01
19h00
|
Hrestač - Božična zgodba
Hrestač – Božična zgodba madžarskega koreografa in režiserja Yourija Vámosa je "lesketajoče zasnežena, očarljiva, vesela in pričakovanja zbujajoča predstava", ki s svojo čarobnostjo tudi domačemu občinstvu vedno znova pričara decembrsko praznično vzdušje. Eno najlepših baletnih pravljic, ki jo je libretist Marius Petipa zasnoval po Dumasovi adaptaciji Hoffmannove pravljice Hrestač in mišji kralj, je režiser nadgradil z znano brezčasno Božično zgodbo Charlesa Dickensa. V ospredju je zagrenjen ljudomrzni skopuh, ki sovraži božič. Skozi sanje spozna krivice, ki jih je storil v življenju, se pokesa ter postane ljubeč in radodaren človek. Velika baletna uspešnica je uprizoritev z globokim sporočilom, da človeka lahko osrečita tudi prijaznost in sočutje do drugih ljudi. Čeprav je predstava, ki je prava paša za otroški domišljijski svet, na odru SNG Opera in balet Ljubljana od premierne sezone 2002/2003 doživela že skoraj 60 ponovitev, vedno znova do zadnjega kotička napolni dvorano, saj je kot nalašč tudi za vse tiste, ki radi uživajo v glasbi Petra Iljiča Čajkovskega in v baletnih virtuoznostih. V predstavi, ki bo na sporedu v naslednjih decembrskih terminih: 1., 2., 4., 5., 22., 23., 24. in 25. december, bodo nastopili baletni solisti in baletni zbor SNG Opera in balet Ljubljana, učenci Konservatorija za balet Ljubljana ter ženski operni zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Scena in kostumi v adaptaciji Gledališkega ateljeja SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Drama Ljubljana prihajajo iz Spodnjesaškega državnega gledališča Hannover GmbH.
SNG Opera in balet Ljubljana
02
Preberi članek
10h00
|
Seminar teorije flamenka
Vabljeni v prostore društva CoraViento na Brnčičevo 13, kjer bo Urška Centa vodila seminar glasbene in plesne teorije flamenka. Namenjen je plesalcem, ki si želite globljega vpogleda v povezavo giba z glasbo, prav tako pa so dobrodošli tudi glasbeniki, ki raziskujejo stil flamenka. Teme seminarja bodo: prelet razvoja glasbe in plesa tekom zgodovine, ritem in taktovski načini, melodija, harmonija, lestvice in modusi v flamenku, glavne oblike kitic (op. "letras"), ki si uporabljajo pri petju, struktura petja za ples v glavnih stilih flamenka: alegrías, soleá, tientos-tangos, seguiriyas, fandangos, osnovne plesne strukture v glavnih stilih flamenka. Vsebina seminarja je sestavljena po temeljih predavanj flamenkologa Faustina Núñeza in glasbenika Pedra Sanza. Udeleženci bodo prejeli tudi delovni material. Cena udeležbe je 25eur, za člane PKD CoraViento 20eur. Število mest je omejeno.
Ljubljana, Brnčičeva 13
05
Preberi članek
20h00
|
Koncert za Mam
Vabljeni na premiero plesno-glasbene predstave Koncert za Mam avtorice in koreografinje Maše Kagao Knez (soustvarjalci in nastopajoči: Dalanda Diallo, Leticia Slapnik Yebuah, Irena Yebuah Tiran, Joseph Nzobandora- Jose, Murat, Maša Kagao Knez; avtorska glasba: Kristijan Korat in soustvarjalci predstave; kostumografija: Jelena Proković; dramaturgija Joseph Nzobandora - Jose; oblikovanje svetlobe: LCLights; produkcija: KUD Baobab in Studio 25; koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana, SPD Rož, Zagrebački plesni Ansambl). Avtorica Maša Kagao Knez v plesno-glasbeni predstavi Koncert za MAM nadaljuje raziskovanje bivanja in sobivanja, ki ga tokrat opazuje s perspektive dojemanja in doživljanja časa: čas 'okoli mene' ni enak času 'v meni'. S prepletom plesa in glasbe želi vzpostaviti komunikacijo in poiskati harmonijo znotraj različnih odnosov, skozi koncept različnega dojemanja časa. Predstavo posveča svoji babici, Mam.
Plesni Teater Ljubljana
Preberi članek
22h30
|
Parada plesa. Fiona Johnson Kocjančič & Roman Urek
V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah gostim Fiono Johnson Kocjančič, podpredsednico mednarodne plesne zveze IDO, svetnico na Fundaciji za šport in sploh energično plesno funkcionarko dejavno na mnogih plesnih področjih. Prvi Slovenec, ki je leta 2001 postal evropski prvak v hiphopu solo Roman Urek pa na Jesenicah pripravlja nov prostor ne samo plesnega druženja imenovanega Motoric Movement. Parada plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
07
20h00
|
SAM
Tovarishia Dance Company (umetniški vodja in koreograf Marko Urbanek), hišna sodobno-plesna kompanija Centra plesa iz Maribora, ponovno pripravlja večer sodobnega plesa, tokrat pod naslovom "SAM". Tovarishia Dance Company je za ta večer pripravila 4 samostojne koreografske miniature, med katerimi je ena predstavljena v izvedbi Tovarishie Junior Dance Company. Gre za podmladek, ki mu je že zgodaj ponujeno sodelovanje v zahtevnejših projektih, saj ustvarjalna ekipa Centra plesa stremi k premikanju mej v mladinski plesni umetnosti in ponujanju resnih priložnosti mladim, ki bodo morda nekoč pomembno prispevali k razvoju sodobne plesne scene v Sloveniji.
Lutkovno gledališče Maribor
08
Preberi članek
17h00
|
Veveriček posebne sorte
Znova vabljeni na predstavo Veveriček posebne sorte v režiji Ivane Djilas in koreografiji Maše Kagao Knez. V gozdu je najpomembnejša stvar od vseh gibanje. Ali pač? Za mamo veverico in njene male veveričke ni nič bolj pomembnega od skakanja z veje na vejo, tekanja in lovljenja. O tem nihče ne dvomi, vse dokler se ne rodi poseben veveriček. Veveriček, ki ga ne ubogajo tačke. Veveriček posebne sorte. "Veveriček posebne sorte je prisrčna plesno-lutkarska in glasbeno ritmična animacija, ljubka po svoji celostni zasnovi in izvedbi, tudi dovolj razgibana pa še neposredno naravno poučna, vsekakor enkratno zaokrožena uprizoritev, namenjena otrokom, tudi kar dobrodošla še za odrasle, ki se jo da  znova in znova gledati, tako kot se sledi animiranim risankam, ki se kar zasidrajo v srce … Na odru PTL je bila uprizorjena še ena  prisrčna predstava za najmlajše, za otroke od 2 do 8 let, ki bo, kot kaže, nova otroška odrska uspešnica, tako kot je bila že njihova prva ter večkrat nagrajena predstava za otroke Juri Muri v Afriki pleše." (Daliborka Podboj, Parada plesa)
Plesni Teater Ljubljana
14
Preberi članek
20h00
|
Mostovi
Vabljeni na ogled gledališko-gibalno družbene izkušnje Mostovi (14., 15., 16. december; avtor predstave in koncepta: Tin Grabnar; svetovalec za režijo: Tin Grabnar; režija: Barbara Polajnar, Metka Bahlen Okoli, Kolektiv15; dramaturgija: Urša Adamič; nastopajoči: Kolektiv15; producentke : Urša Adamič, Barbara Polajnar, Metka Bahlen Okoli; oblikovanje luči: Janko Oven; produkcija: Kulturno umetniško društvo Transformator; koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana). Živimo v času, kjer že dolgo ni več poenotenega pogleda na svet. Globalizem, migracije in nove tehnologije so povzročile trk med različnimi družbami. Na istem prostoru smo se znašli ljudje s kar najrazličnejšimi kulturami, prepričanji, običaji in veroizpovedmi. Vrženi smo v okolje, kjer moramo živeti drug z drugim, pa čeprav se ne poznamo. Zaradi nepoznavanja in strahu, se prepad med nami povečuje. Vsak sili na svojo stran brezna in le redkokdaj smo pripravljeni stopiti v dialog. Gledališko-gibalni projekt Mostovi bo ponudil točno to. Dialog v besedi, gibu in podobi med različnimi družbenimi skupinami. Dialog med različnimi verovanji. Dialog stališč. Gledališko-gibalna družbena izkušnja MOSTOVI je proces, ki se začne in konča v gledališču, vendar na svoji poti zaobjame veliko širši spekter in posega v dejanska družbena razmerja. Predstava na oder postavlja ljudi iz resničnih družbenih okolij, predvsem negledališke ljudi, ki s svojim telesom in besedo pripovedujejo zgodbe vsakdana.
Plesni Teater Ljubljana
16
10h00
|
16. Memorial Primoža Bizilja
Plesni klub Briljantina prireja že 16. Memorial Primoža Bizilja. V dveh dneh bodo gostili skoraj 1000 plesalcev iz 18 držav, ki se bodo pomerili v Rock'n'Rollu in Boogie Woogiju. V soboto  je na sporedu Svetovni pokal Boogie Woogie za vse starostne kategorije ter za RR člane B,
V nedeljo pa se bodo na odru zvrstili RR mlajši in starejši mladinci in ženske formacije. V vseh kategorijah (7 kategorij) bodo z nami tudi aktualni svetovni prvaki za leto 2017. Vabljeni v soboto, 16.12.2017 in nedeljo, 17.12.2017.

Športna dvorana na Dobrovi
Preberi članek
19h30
|
Petdesetletnica Folklorne skupine Emona
Kulturno društvo Folklorna skupina Emona iz Ljubljane, ki v letošnjem letu praznuje jubilejno, petdeseto obletnico neprekinjenega delovanja, bo svoje delo bomo v vsej polnosti, s kostumi, plesom in glasbo, prikazalo na koncertu 16. 12. 2017 v Cankarjevem domu v Ljubljani. V petdesetletni zgodovini delovanja so nabrali veliko lepih, zanimivih in poučnih  spominov, ustvarili neprecenljivo bogastvo v nošah in inštrumentih ter srečali in spoznali mnogo običajev in navad drugih narodov ter kultur.
Cankarjev dom, Linhartova dvorana
18
Preberi članek
20h00
|
Čudovita leta
Vabljeni na ogled solo plesne predstave Čudovita leta koreografinje Dagmar Dachauer. "Dinamičen nastop Dagmar Dachauer na podlago prijetno domačega dunajskega valčka je atletski, energičen, ko se nam široko smehlja. Uživanje v moči njenega telesa, ki ga nadzoruje s plesom, je otipljivo." Helen Joy za 3rd Act Critic
Plesni Teater Ljubljana
19
Preberi članek
22h30
|
Parada plesa. Elizabeta Tome & Boštjan Pavček
V zadnji Paradi plesa v letošnjem letu bosta gosta dva predsednika. Elizabeta Tome je predsednica Folklorne skupine Emona, ki letos praznuje 50 let. Boštjan Pavček pa je predsednik sekcije za rock n roll pri Plesni zvezi Slovenije. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
20
11h00
|
Hrestač
Pravljični balet v dveh dejanjih po zgodbi Hrestač in mišji kralj E. T. A. Hoffmanna je zadnji balet Petra Iljiča Čajkovskega (1840-1893), Hrestač, velja od šestdesetih let 20. stoletja za enega najbolj priljubljenih baletov sploh. Razloge za njegovo priljubljenost kaže iskati v dejstvu, da sta tematika in slikovita glasba uglašeni s pravljičnim razpoloženjem božičnega časa in zime. Balet v prvih petdesetih letih po nastanku ni doživel uspeha, ki ga je deležen danes. Širšemu občinstvu je odkrila pravo vrednost dela šele slikovita, duhovita in intimna produkcija znamenitega koreografa Georgea Balanchina. In v rokah izjemnih sodobnih koreografov, kot je denimo svetovno priznani kanadski koreograf David Nixon, se v vsej svoji lepoti razpre tudi današnjemu človeku – naj bo otrokom ali pa odraslim, ki znajo sem in tja še prebuditi otroka v sebi. Zgodba govori o pripetljajih na božični večer, ko otroci nestrpno pričakujejo obdarovanja. Božična darilca pletejo v otroški domišljiji svojo lastno zgodbo: jekleni vojak Hrestač oživi deklico Claro, ki jo reši pred napadalno vojsko mišk, in se nato prelevi v princa ter jo popelje na razkošni božični ples. Usoda deklice – ali je princ plod njenih sanj ali pa je pravljični razplet morda resničen – je zaupana snovalcu predstave in navsezadnje tudi domišljiji gledalca. Predstave bodo na sporedu: 20. in 21. 2.2017  ob 11:00, 23.12.2017 ob 19:30 in 26.12.2017 ob 11:00.
Velika dvorana SNG Maribor
21
Preberi članek
20h30
|
Noches de tablao
Cikel plesno-glasbenih koncertov flamenka Noches de tablao se od leta 2017 poslavlja s posebnim prazničnim programom. Ekipa vas znova toplo vabi v prostore butičnega gledališča Pocket Teater Studio v starem mestnem jedru Ljubljane, kjer bo v četrtek, 21., in petek, 22. decembra, ob 20.30 na sporedu Sacai, predstava Urške Centa, v kateri tradicionalni flamenko združuje z modernejšimi umetniškimi praktikami. V predstavi  se avtorica ukvarja s problemom sodobnega, egocentrično naravnanega človeka in njegove samote. Njegove subjektivne percepcije, ki temeljijo na principu “adaequatio intellectus et rei”, ga ograjujejo v svet samozadostnosti in rigidnosti ter vodijo v zaslepljenost in nezmožnost sočutne interakcije s sočlovekom. Oči vidijo samo tisto, kar želijo videti, um razume samo tisto, v kar hoče verjeti. Predstava Urške Centa z živo glasbo španskega pevca Ángela Lópeza de Tora in domačega kitarista Vita Marenčeta si poleg izrazne moči tradicionalnega flamenka ter sodobnega plesa svojo pot do občinstva utira tudi preko vizualnih impresij v avtorstvu mladega umetnika Claudija Sovreta Miklja, ki občinstvu predstavljajo idejo opazovanja 'resnice' skozi kalejdoskop (koncept, koreografija in ples: Urška Centa; glasba: Ángel López de Toro, Vito Marenče, video instalacija: Claudi Sovre Mikelj). Število mest je omejeno, rezervirajte si svoje na: infopocketeater.com ali na 070325522.
Ljubljana, Pocket Teater Studio
22
Preberi članek
21h00
|
Pod Isto Streho 2017
Vabljeni na dobrodelni plesni dogodek Pod Isto Streho 2017 s humanitarno noto, saj bodo izkupiček od prodanih vstopnic namenili trem mamam samohranilkam, ki se poleg zdravstvenih težav finančno težko prebijajo iz dneva v dan, pomoč pa so poiskale pri g. Borisu Krabonji. Dogodek bo še posebej zanimiv, saj se je organizatorjem uresničila želja, da ta isti večer v Mariboru združijo 'vse' plesne šole 'pod isto streho' in jih predstavijo s plesnimi točkami. Plesalo se bo na dveh plesiščih v afro-karibskih ritmih, program pa bo povezoval g. Boštjan Bračič. Poleg nekaterih prepoznavnih plesalcev iz oddaje Zvezde plešejo so se dobrodelnosti pridružili še: PŠ in PK Salsero, Plesni studio Plohl, PŠ Rolly, PŠ Samba, PŠ Pingi, PŠ Dancefloor (Lj), Unlimited dance studio, PŠ Plesna dimenzija, Plesno vadbeni center S, plesni klub Vilin, The SwingBrats, Plesni studio Flamenko in GM Studio.
Maribor, plesno rekreacijski center JAM, Miklavčeva 7
27
20h30
|
Giselle
Sanjav, skrivnosten in nepozabno očarljiv balet Giselle francoskega skladatelja Adolpha Adama (1803–1856) sodi med najbolj priljubljene klasike baletnega repertoarja. Delo je na piedestal nesmrtnosti povzdignila glasba, kostumi, eterični ples in zgodba o nesmrtni ljubezni, za katero sta libretista Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges in Théophile Gautier našla inspiracijo v eni od pesmi Heinricha Heineja. Ganljiva ljubezenska tragedija, znana po dramatičnih vlogah ter skrivnostnem vzdušju, govori o nedolžnosti, izdajstvu, blaznosti in odrešujoči moči nesebične ljubezni.
Giselle, preprosto kmečko dekle, se brezglavo zaljubi v plemiča Albrechta, ki jo zapelje, čeprav je obljubljen drugi. Ob Albrechtovi prevari Giselle strtega srca in pomračenega uma ne najde druge rešitve, kot da si vzame življenje. Pridruži se dušam mladih deklet, neuslišanih v svojih velikih ljubeznih. V maščevalnem duhu plešejo po gozdu in prežijo na mlade fante, ki so jih prizadeli. Bo ljubezen plemenite Giselle dovolj močna, da reši Albrechtovo življenje pred smrtonosnim plesom maščevalnih vil? Mariborski balet gostuje v Teatro Verdi v Trstu v naslednjih terminih: 27., 28., 29., ob 20:30, 30.12. ob 15:30 in 20.30 ter 31. 12. ob 15.30.  
Teatro Verdi, Trst
28
19h30
|
Romeo in Julija
Angelin Preljocaj je koreografijo na glasbo Prokofjeva za lyonsko opero ustvaril leta 1990. Petindvajset let pozneje je bilo delo v njegovi skupini Ballet Preljocaj of Aix-en-Provence obnovljeno in od takrat izredno uspešno gostuje po vsem svetu. Ob nastanku je bil Preljocaj skoraj neznano ime mednarodne plesne scene; neizkušen koreograf se je zaradi dvoma v svoje sposobnosti skorajda odpovedal naročilu lyonske opere. Razlog, da je kljub temu sledil izzivu, je našel v esenci Shakespearjeve zgodbe – o (ne)zmožnosti uresničitve ljubezni zaradi političnih razmer. Je namreč otrok albanskih staršev, ki so se v Francijo priselili zaradi v domovini politično nevzdržnih razmer. Uvodne takte uverture Romea in Julije Prokofjeva kmalu preglasi hrup helikopterja. Naenkrat se znajdemo po apokalipsi, ko politično-vojaška elita Capuletov terorizira brezpravno večino, poosebljeno v družini Montegov. Enako radikalna kot prostorsko-časovna sprememba je tudi okrajšava partiture, predvsem pa Preljocajeva koreografija. V njej ni prostora za družino, za intimnost, opravka imamo s skupinami – klani, ki se borijo za svoj teritorij. Še vedno pa ostaja jedro Shakespearove scenske zamisli – balkon, hkratno prizorišče ultimativne ljubezni, krvavih klanovskih obračunavanj in tragične usode.
Gallusova dvorana Cankarjevega doma
31
18h30
|
Silvestrovo Labodje jezero v ljubljanski operi
Ljubljanska Opera bo v leto 2018 vstopila v velikem slogu – z razkošnim silvestrskim večerom. Klasični balet Labodje jezero bo pospremila slavnostna novoletna večerja, po novoletni zdravici pa se bo na odru začel gala ples ob živi glasbi. Za dobro vzdušje bo poskrbela izjemna pevka Nuška Drašček Rojko s svojo glasbeno skupino. Nedvomno gre za letošnji najbolj prestižen silvestrski dogodek v Sloveniji!
SNG Opera in balet Ljubljana
Preberi članek
Preberi članek
Sem pač človek, ki ne stremi k najlažji možni poti, ampak k poti z največ vsebine in globine!
Pogovor s koreografinjo, plesalko in pedagoginjo Kjaro Starič Wurst
Klemen Prašnikar in Saška Averkijeva. Naziva svetovnih prvakov sva neizmerno vesela!
Naziva svetovnih prvakov sva neizmerno vesela! Je izpolnitev cilja, ki sva ga imela vrsto, let in o čemer sva sanjala kot otroka, ko sva naredila ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Ko lepotni spanec zares deluje! Z Oriflamovo nočno masko bo obraz sijoč in spočit, tudi če vi niste!
Najučinkovitejše 'zdravilo' za kožo po napornih, izredno stresnih dneh, Oriflamov izdelek NovAge Intense Skin Recharge, preverjeno
Veganska praznična potička
Že premišljujete o praznikih in zdravih sladkih dobrotah? Moja potička je posebna in slastna!
Preberi članek
Preberi članek