Z mislijo na balet zaspim in se tudi z njo zbudim

Kako bi se našim bralcem in bralkam predstavila kot oseba in kot baletna plesalka. Kdo si, Tea Bajc?
Stara 16 let in prihajam iz Ljubljane. Že od osmega leta starosti je bil ples zame nekaj posebnega. Prvi dve leti sem plesala jazz balet v Kazini in kmalu spoznala, da mi je klasični balet bolj blizu. Pri desetih letih sem opravila sprejemni izpit na nižjo baletno šolo Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. In od takrat naprej je balet moj način življenja.

Za vse tiste, ki bodo danes prvič brali o tebi, prosim, razloži, kako te je življenje pripeljalo do baleta?
V zgodnjem otroštvu sem s starši zelo rada obiskovala baletne predstave v različnih opernih hišah in od takrat je vsakdan prežet z mislijo na balet. Disciplina, ki jo zahteva moj poklic, je povezana z veliko predanostjo. Z mislijo na balet zaspim in se tudi z njo zbudim. Tako je, če si umetnosti predan.
Kakšno je bila konkretno tvoje baletno šolanje in katero šolo si poleg baletne šole še obiskovala?
Z osmim letom sem se pridružila Kazini v jazz baletu in stepu, kjer smo dosegali vidne uspehe na svetovnih in državnih prvenstvih v velikih in malih formacijah. Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana je bil moj začetek prvih korakov klasičnega baletnega izobraževanja. Obiskovala sem tudi poletne seminarje, ki so me pripeljali do prvih stikov s tujino. Baletno znanje sem nadgrajevala tudi pri vrhunskemu romunskemu baletnemu pedagogu maestru Vasile Solomonu, ki je prav posebej zame, na priporočilo baletnega plesalca in umetniškega vodje baleta SNG Maribor Edwarda Cluga, prišel v Slovenijo in mi pomagal pri nadgradnji baletnega znanja.
Kot zelo mladi ti je uspelo priti na baletno šolo milanske Scale, nato na Dunaj. To so res veliki uspehi. Čemu pripisuješ ta uspeh?
Pride dan, ko skrite želje postanejo resničnost in se ne zavedaš, da se ti je to pravkar zgodilo. V poletnih počitnicah sem s starši obiskala baletni seminar na otoku Vis. Baletnih plesalcev je bilo iz vse Evrope zelo veliko. Razdelili so nas v skupine glede na to, koliko smo že obvladovali osnove baleta. Sama sem pri dvanajstih letih imela za seboj le dve leti klasičnega baleta. Zavedala sem se vseh svojih pomanjkljivosti, vendar sem z vsakim dnem posebej dala vse od sebe. Seminar je potekal v italijanskem jeziku, ki ga takrat še nisem znala, imela sem slabo baletno predznanje, vendar sem se iz dneva v dan močno trudila in napredovala do te mere, da me je po treh dneh trdega dela sam direktor baletne Akademije Milanske Scale maestro Frederic Olivieri povabil, da se udeležim sprejemnih izpitov v Milanu, ki so bili natanko štirinajst dni po tem seminarju. Mami je povedal, da sem zelo nadarjena in da bi me rad imel na akademiji. Starši so privolili v moje želje in niti se nismo dobro zavedeli, kakšen napor bo sledil vsemu temu. Bila sem zelo vesela tega povabila in ponosna na to, da se mi je v vsej tej množici baletnih plesalcev, ki so imeli veliko več znanja kot jaz, ponudila takšna priložnost. Nisem si mislila, da bo tako težko oditi od doma v tujino že pri 12-ih letih, verjemite mi, ni bilo lahko, a vedela sem, da to delam zase in da je baletna umetnost to, kar želim početi. Sprejemni preizkusi so trajali ves mesec, zadnji zaključni izpit pa je bil tisti, ki je odločal o tem, ali bom lahko ostala v Milanu. Uspelo mi je. Za moj razred je bilo prijavljenih čez sto kandidatov. Sprejetih pa nas je bilo le šest novih baletnikov. Takrat sem iz dneva v dan začela spoznavati, kaj pomeni profesionalizem v poklicu, ki mi toliko pomeni. Trdo delo in brezpogojna predanost. Želja po novih znanjih me je pripeljala do Baletne akademije Dunajske državne opere. V marcu 2014 sem izmed prijavljenih iz celega sveta uspešno opravila avdicijo in sem še isti mesec postala članica Baletne akademije Dunajske državne opere. Sem med dekleti edina Slovenka na tej baletni akademiji.
V Sloveniji sem med tem časom prekinila redno osnovnošolsko izobraževanje in ga zaključila z izpiti. Vseh 11 izpitov sem opravila v samo treh tednih. Bilo je izjemno težko, vendar sem zaključila z odliko in prejela tudi posebno priznanje za vseh devet let odličnega uspeha. Sedaj sem že drugo šolsko leto na baletni akademiji na Dunaju, presrečna s svojim napredkom in možnostmi, ki so mi ponujene. Plesati na odru tako velike operno baletne hiše je res posebno doživetje. To priložnost sem prvič izkusila lani v decembru na letni baletni predstavi akademije. V letošnjem letu pa že sodelujem pri različnih predstavah Staatsopere in akademije.
Opiši nam, kako je videti tvoj dunajski šolski dan?
Vstajam ob 6.00 zjutraj. Po zajtrku pripravim baletno opremo in se s tramvajem odpeljem na akademijo, kjer ob 7.20 pričnem z ogrevanjem, kar je zelo pomembno za zdrav trening. Učne ure se pričnejo ob 8.00 in se končajo približno ob 13.00. Urniki se nam spreminjajo tudi z vsakim dnem in tednom glede na program, ki je povezan s predstavami. Vaje imamo tudi v popoldanskem in večernem času. Sama treniram do 7 ur na dan, saj le tako lahko postajam z vsakim dnem boljša.
Kaj najbolj pogrešaš, ko si na Dunaju?
Najbolj pogrešam svoje starše, saj mi vedno stojijo ob strani in me podpirajo. Ne bi si mogla želeti boljših staršev. Prav tako pogrešam tudi sestro Emo, ki se redko vrača v Slovenijo, saj že drugo leto študira flavto na priznani Akademiji za glasbo univerze v Mainzu.
Med vzorniki si izpostavila še posebej balerino Svetlano Zakharovo. Zakaj ravno ona?
Tako je. Moja največja vzornica je Svetlana Zakharova. Za Svetlano Zakharovo pravijo, da se je že rodila s takim talentom, jaz pa vem, da je za vsakim uspehom ogromno vloženega truda in odrekanja. Vsak od nas ima nekaj posebnega v sebi. Vsak poskuša sebe izboljšati ali nadgraditi  Velike stvari se vedno zgodijo, če jih delaš s srcem, z veliko volje in truda. Baletni plesalci smo tisti, ki lahko ekspresijo ponesemo med ljudi in tako pustimo sled v njihovih srcih. Takrat veš, da si nekoga osrečil. Če mi to uspe, sem izpolnila svoje poslanstvo, postati in ostati baletna plesalka. Ravno to Svetlani uspeva in zato so to tudi moje sanje.
Zdi se, da ti ruska baletna šola oz. stil ugaja, saj se želiš vpisati na katero od ruskih baletnih akademij. Katera bi bila ta akademija in zakaj ravno Rusija?
Ruska baletno tehniko sem že lahko izkusila, saj imam na akademiji priložnost delati z ruskimi profesorji. Tehnika je popolnoma drugačna od ostalih. Po mojem mnenju je rusko tehniko baleta najboljše izpopolnjevati v St. Petersburgu v Vaganovi, saj baletne osnove ruske šole prihajajo prav od priznane ruske plesalke in pedagoginje Agrippine Vaganove. Ta tehnika se nadgrajuje že od leta 1934 in najboljši plesalci prihajajo prav iz te šole.
… (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Bila si izbrana v letošnji akciji Mladi upi 2015 Zavarovalnice Triglav. Kaj ti je pomenila nominacija in seveda prejetje štipendije ter kaj boš naredila z njo?
Nominacija mi pomeni priznanje za opažen ves dosedanji trud in spodbuda za naprej. Hvaležna sem, da sem izmed več kot sto prijavljenih dobila priložnost, da se predstavim Sloveniji. Življenje na Dunaju je povezano z velikimi stroški in ta finančna pomoč mi bo omogočila nadaljnje izobraževanje.
Ne vem, če si se udeležila kakšnih baletnih tekmovanj, pa me vseeno zanima, kaj meniš o njih? Se jih udeležuješ in kaj prinašajo?
Nimam nič proti baletnim tekmovanjem, saj se lahko vsakemu baletnemu plesalcu prav zaradi tekmovanja odprejo marsikatera vrata za kariero oziroma za nadaljevanje in nadgrajevanje talenta. Osebno pa mislim, da je "tekmovanje za konje in ne za umetnike" (Bela Bartok).
Kako se ti zdi, da klasični balet v današnjem času drži mesto v poplavi modernih plesnih zvrsti? Kako ti gledaš na njegovo vsebino, ki je skoraj vedno pravljična?
Tako kot pri drugih klasičnih zvrsteh umetnosti (simfonična glasba, opera …) je tudi umetnost baleta zagotovo drugačna od poplave bučne glasbe in hitrih ritmov, ki jo večina mladih posluša in spremlja. Verjamem, da je zato težko najti harmonijo znotraj sebe in v dvorani mirno in zbrano spremljati predstavo. Vem pa tudi, da če bi bila vzgoja od otroških let naprej taka, da bi ponujala vse zvrsti enakovredno, bi bila tudi lažja odločitev posameznika, katera zvrst plesa mu je bližje. Vsaka zvrst plesa je umetnost zase, kako jo dojemati in na kakšen način jo sprejeti, pa je odvisno od kulture posameznika. Za vsebino baleta se skladatelj odloči sam, glede na besedilo, ki mu ustreza za njegovo umetniško inspiracijo. Mogoče je prav zaradi ustvarjalnosti, ki jo ponuja domišljijski svet pravljic, vsebina le-teh tako pogosto prisotna.
… (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
V katerih koreografijah najbolj uživaš in na katere odplesane vloge si najbolj ponosna ter katera je tvoja prihodnja sanjska vloga?
Vsaka nova koreografija je zame poseben izziv. Ne glede na to, kaj izraža in mi želi sporočiti. Kar najbolj občudujem je to, da lahko z vsakim koreografom ustvarjam na isto glasbo različne ideje, ki me popeljejo v različna doživetja in občutenja znotraj sebe. Če le pomislim koliko mesecev vaj sem potrebovala za tistih nekaj minut, ko sem prvič zares plesala na odru in kakšne izkušnje sem pridobila skozi celoten proces. Lahko rečem, da sem ponosna na prav vse vloge, ki sem jih imela do sedaj. Tukaj se moja baletna pot še ne konča. Zdaj se šele začenja in tega se najbolj veselim. Sanjska vloga je zame vsaka vloga, ki jo sanjsko odplešeš.
Kaj te pri baletu najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Najbolj me osrečuje to, da lahko živim z baletom, saj mi ples pomeni način življenja. Balet je zame izraz duše in neskončne moči poustvarjanja in ustvarjanja z gibi, ki jih lahko nudi le baletna umetnost. To, da živim za baletni oder, me najbolj osrečuje, žalosti pa ni.
Kako skrbiš za svoje telo poleg redne baletne vadbe? Ali paziš, kaj ješ in piješ?
Telo je pri baletu skoraj vse. Zato mu posvečam veliko pozornosti. Skrbim za gibljivost, moč, raztezanje in sproščenost. Zagotovo je prehrana del mojega poklica, zato moram biti na to še posebej pozorna.Vedno moram paziti na kvaliteto in količino hrane, saj le tako lahko ostanem v zelo dobri formi. Voda je pijača moje mladosti.
Kaj pa Tea počne, kadar ne pleše, ne razmišlja o baletu?
Hahahaha … Ta odgovor bo malo smešen, vendar resničen. Spim. To je edina stvar, ki mi jo vedno primanjkuje. Počitek je zame nagrada in čas, da si naberem moči za naprej. To je čas brez misli na balet. Čez dan se mi neprenehoma v glavi vrtijo baletne skladbe, še posebej takrat, ko imamo predstave. Težko zaspim oz. sploh ne morem zaspati in se zbudim z mislijo na glasbeno delo. Prav tako me v mislih preganjajo tudi nove ideje in rešitve, ki me spremljajo skozi proces izobraževanja. Navsezadnje sem in smo vsi prišli na svet, da delamo in živimo za to, kar imamo radi.
Naštej tri – ali pa če jih imaš – pet stvari, ki so vedno s tabo na treningu, nastopu ali pa tudi kar tako? Brez česa ne greš nikamor? Po čem si mogoče najbolj prepoznavna?
Poleg baletne opreme imam vedno s sabo steklenico vode. Telefon je tudi nepogrešljiv. Nimam pa predmeta, ki bi me s posebnim namenom spremljal. Vedno pa imam s sabo veliko volje, vztrajnosti in delovne predanosti.
V prihodnosti želiš odpreti lastno baletno šolo, a do tja je verjetno še daleč. Kaj si želiš še prej in zakaj ravno baletna šola?
Potrebno je živeti tukaj in zdaj, zato ne vem, kam me bo življenje peljalo. Si pa zelo želim vrhunske kariere in ob zaključku vse moje znanje in izkušnje predati naprej.
Tvoj moto v življenju pa je?
“Work hard, so you could live your dream!” (Trdo delaj, da boš lahko živel svoje sanje!)

View Gallery 13 Photos