Cuerpo Latino Project. Plešemo s srcem in živimo za salso

Rok Cerkvenik in Ana Uršič v salsa ritmu.

Pozdravljena, ekipa Cuerpo Latino Project. Za kakšno ekipo in za kakšen projekt gre?
Smo ekipa dveh profesionalnih inštruktorskih salsa parov, Rok Cerkvenik in Ana Uršič sva iz Slovenije, Hrvoje Kraševac in Dora Budić pa iz Hrvaške. Gre za projekt povezovanja med državama ter vzdigovanja plesnega znanja na višjo raven.

Predstavite se našim bralcem in bralkam, od kod prihajate, iz katerih plesnih stilov in šol?
Rok Cerkvenik: Sem bivši latin plesalec, ki se je po tekmovalni karieri podal v svet salse. Kot plesalec sem sodeloval v različnih TV-showih ter plesnih predstavah. Kot mednarodni salsa inštruktor se s poučevanjem ukvarjam že 14 let. Leta 2012 sem s partnerji ustanovil svoj plesni studio Dancefloor v Ljubljani, kjer ustvarjam, poučujem ter organiziram največji tedenski salsa party v Sloveniji.
Ana Uršič: Celo življenje sem aktivna športnica, po 10 letih gimnastike sem nadaljevala s cheerleadingom. Moja športna pot je zaznamovana z državnimi, evropskimi in svetovnimi dosežki, prav tako pa sem sodelovala na različnih športnih prireditvah in predstavah. Po tekmovalni karieri sem se navdušila nad salso, ki je danes moje delo in življenje. Danes poučujem v plesni šoli Dancefloor ter Salsa Slovenija.
Hrvoje Kraševac: Sem bivši latin plesalec in 14-kratni državni prvak. Več let sem kot plesalec sodeloval v showu  Ples z zvezdami na Hrvaškem. Pred 14 leti sem odkril salso, ki je postala moj stil življenja. Kot mednarodni salsa inštruktor poučujem na različnih salsa festivalih. Leta 2008 sem odprl svoj plesni studio Fever v Zagrebu, kjer poučujem in ustvarjam.
Dora Budić: Ples me zaznamuje že celo življenje, od ritmike, latina ter jazza. Pred 10 leti sem odkrila novo strast, salso. Bila sem učenka Hrvoja Kraševca ter kasneje postala njegova plesna partnerica. Danes skupaj poučujeva na mednarodnih salsa festivalih. Bila sem del plesne skupine Las Caras Lindas, s katero sem nastopala po različnih salsa dogodkih.

Zakaj hrvaško-slovenska plesna naveza? So takšne naveze pogoste v salsa sferi?
Ta ideje je prišla čisto iz prijateljske naveze, poleg tega pa smo želeli pokazati, kako močni smo lahko skupaj. V našem prostoru takšne naveze niso pogoste, pravzaprav smo prvi, ki smo se lotili takšnega meddržavnega projekta v našem delu Evrope.
Kaj je namen vašega projekta?
Ideja hrvaško-slovenske naveze je bila, da povežemo ti dve državi na salsa sceni ter poskušamo vzdigniti raven plesnega znanja še višje. Želeli smo tudi pokazati, da se kljub veliki razdalji ter zasedenosti naših urnikov da ustvariti nekaj vrhunskega.
Na katerih festivalih ste nastopili ter kako je videti vaš nastop?
V salsa svetu se Show točke ustvarjajo za eno sezono. To pomeni, da artisti z istim showom na povabilo organizatorja festivala nastopamo na sobotnem gala večeru. Na podlagi teh nastopov in odziva publike se organizatorji odločijo za povabilo na njihov dogodek, na katerem poučujemo ter nastopamo. V pretekli sezoni smo nastopili na: Salsa beachsplash festival  in Salsa Latina Istriana na Hrvaškem, Magic salsa festival v Sloveniji, World Salsa meeting v Milanu, Salsa Addicted festival v Romuniji, Salsa Splash Graz v Avstriji ter nekaj manjših salsa dogodkih. Pred nami pa so še nastopi v Franciji, Italiji, Avstriji ter na Hrvaškem.
So kostumi skreirani posebej za vašo skupino ali gre za povsem običajne salsa oprave?
Kostumi so skreirani posebej za ta nastop, zunanjo podobo ter celotno idejo smo ustvarili sami. Za dovršenost in izdelavo kostumov so poskrbeli Nataša Ambrož, Marina Kraševac Barišič ter Čevljarstvo Peta, ki je tudi naš sponzor.
Kakšen je vaš pogled na slovensko in seveda hrvaško salsa sceno v primerjavi s svetovno?
Moramo reči, da sta si slovenska in hrvaška scena na prvi pogled kar podobni, pa vendar različni. Na hrvaškem se je nivo znanja plesalcev kar občutno zvišal v zadnjih petih letih, tako da so nas malo prehiteli. Kar se pa tiče primerjave s svetovno salsa sceno, pa menimo, da bi morali plesalci/-ke večkrat obiskati kakšen mednarodni salsa festival, da bi videli, kaj vse obstaja, kako učijo drugi inštruktorji, kaj je v trendu itd. Moram povedati, da se v Sloveniji trudimo že zadnjih pet let, da bi ljudi navdušili nad New York salsa stilom, ki je trenutno v tujini zelo popularen, vendar nam ne uspe, ker je celotna scena pred leti začela plesati LA stil salse, ki še vedno prevladuje. Vendar se bomo trudili do konca, da nam uspe!
Kaj je pri salsa festivalih najboljše in najvznemirljivejše?
Najboljše pri salsa festivalih je možnost plesati z različnimi plesalci/-kami, saj pridejo prav iz celega sveta. Najvznemirljivejše je, da je vsak ples nekaj posebnega, saj je prav vsak unikat v smislu stila, načina vodenja, plesne kompatibilnosti …, skratka, lahko bi rekli, da je trenutek, preden začneš z nekom plesati, kot darilo, saj ne veš, kaj te čaka. Uživamo tudi v poučevanju na plesnih delavnicah, ker tudi mi kot inštruktorji tako napredujemo, saj moramo vedno ustvariti nekaj novega ter hkrati udeležencem pričarati občutek, da zmorejo. Najlepše pa je, da se na festivalih splete veliko prijateljstev in že komaj čakaš, da se udeležiš naslednjega, saj ga ponovno skupaj doživiš in uživaš v festivalu.
Kako bi povabili naše bralke in bralce, da si vas ogledajo? In zakaj?
Predvsem bi želeli izpostaviti, da se s sodelovanjem lahko da narediti veliko. Veseli smo, da nam je to uspelo, saj je projekt odraz lepega sodelovanja in dobrega prijateljstva. Vse bralce in bralke vabimo, da si nas ogledajo, saj plešemo s srcem in živimo za salso.

View Gallery 5 Photos