Prihaja HaniBal. Mednarodni festival swing plesa balboe!

Lepo je videti polno dvorano nasmejanih plešočih ljudi – festival HaniBal 2022 v pričakovanju letošnje edicije.

Pogovor s Tanjo Vojnovič, eno od organizatorske triperesne deteljice, ki je zadolžena za izvedbo festivala HaniBal, ki se bo odvijal od 7. do 11. septembra v Ljubljani!

Draga Tanja, lep pozdrav, in leto je naokoli tudi za vaš festival HaniBal. Kateri po vrsti je in od kdaj do kdaj se bo odvijal ter seveda kje?
Festival HaniBal se bo tokrat odvija drugič po vrsti, in sicer od 7. do 11. septembra v Ljubljani.

Pa nam zaupaj tudi letošnji program. Kaj vse se bo možno naučiti, kaj vse se bo plesalo?
Festival HaniBal je mednarodni festival swing plesa balboe. Balboa je eden od hitrejših swing plesov, ki so se začeli razvijati v 20. letih prejšnjega stoletja. Na delavnicah bodo učili domači kot tudi tuji mednarodni učitelji, ki prihajajo iz Švedske, Amerike, Avstrije, Nemčije in Madžarske, poskrbljeno pa bo za vse stopnje plesnega znanja, od popolnih začetnikov, tistih že malo bolj spretnejših, tokrat pa bomo imeli tudi stopnjo za učitelje in profesionalce. To bo sicer tokrat najmanjša skupina, zato da se lahko res poglobljeno dela na tehniki in znanju.

Utrinek z lanskega festivala

Kot vsako leto so delavnice tudi letos že razprodane. Kje tiči vzrok takšnega zanimanja za vaš festival, od kod prihajajo udeleženci in kakšno je njihovo število?
Balboa je zelo zanimiv ples, v katerem sta plesna partnerja načeloma v precej zaprti drži, pleše pa se na zelo hitre ritme (največkrat nad 200 pa tam do 300 bmp, in kdaj tudi več). Že sama jazz glasba je, čeprav je stara že 100 let, nekaj posebnega in privablja staro in mlado, v plesu pa je še toliko bolj ekspresivna. Imamo čudovit nabor mednarodno priznanih učiteljev, nekatere so udeleženci spoznali že lani, nekaj je novih, ki jih še ni bilo pri nas ali pa že dolgo ne. In pa seveda glasba – brez nje ne gre. Letos imamo dva enkratna banda. Pickpocket Swingerse smo imeli že lansko leto in bodo letos razvajali naša ušesa ter nas zvabili na plesišče v nedeljo v Baru Zorica, petkov in sobotni večer v Grand Hotelu Union pa bodo popestrili Icy Isabela Jazz Band – novo nastali band, ki se je v začetku leta združil, da bi zaigral na enem od naših rednih plesnih večerov, sestavljajo pa ga v večini člani Big Banda RTV Slovenija. Že na premiernem koncertu so nas tako zelo navdušili, da smo se takoj odločili, da jih želimo imeti na Festivalu HaniBal.
Udeleženci prihajajo iz vseh koncev in krajev, od Slovenije, Hrvaške, Srbije, Italije, Avstrije, Madžarske, Nemčije, Češke, do Švice, Švedske, Belgije, Poljske, Rusije, Bolgarije, Španije, Estonije, Anglije, Irske, Litve, Nizozemske pa vse do Amerike. Letos nas bo na delavnicah še nekaj več, pričakujemo okoli 200 ljudi, na plesnih večerih pa tam do 250.

Kako ste letos oblikovali pedagoški tim? So pedagogi iz tujine in Slovenije?
Pedagogi prihajajo tako iz domačih grud kot tudi tujine. Nekaj smo jih gostili že lani in je bilo s strani udeležencev zaželeno, da se vrnejo na naš festival, zato smo jih tudi z veseljem znova povabili. Gre za mednarodno priznane učitelje, ki jih swing plesna scena kar dobro pozna, prihajajo pa iz Amerike, Švedske, Avstrije, Nemčije in Slovenije, dva para pa sta večini še nepoznana, eden prihaja iz Slovenije, drugi pa iz Madžarske. Prihajajo Peter Loggins, Lana Sedlmayr, Andreas Olsson, Jena Applegarth, Akos in Bogi Bulyaki, Andreas de Reggi.
Kaj pa je letošnja posebnost, na katero ste posebej ponosni?
Odločitev, da bo šel del prihodka v dobrodelne namene. Ob nedavnih poplavah je tudi organizacijski tim poskušal – kar se da – pomagati, zato smo se tudi odločili, da bomo del prihodka namenili Zvezi prijateljev mladine Slovenije za pomoč otrokom in njihovim družinam, prizadetim v poplavah.
Kakšna organizacijska ekipa pa stoji za izvedbo takšnega festivala?
V organizacijski ekipi smo trije člani, poleg mene še Nejc Zupan in Mateja Grajzar, oba bosta tudi poučevala. Vsi trije živimo in dihamo za ples. Dolgoletni pedagogi in organizatorji dogodkov vseh zvrsti swing plesa. Seveda pa ne bi šlo brez naših prostovoljcev, plesalcev oziroma predvsem plesalk, ki nam bodo pomagali med samim potekom festivala.

Nejc Zupan in Tanja Vojnovič v Paradi plesa

Tudi lani sem te vprašala, koliko poguma potrebujemo laiki, da se vam pridružimo. Torej kaj nam svetuješ k odločitvi, da zaplešemo z vami?
Ples je odlična zvrst druženja in uživanja ob poskočni glasbi v družbi plesalcev z vsega sveta. Balboa bo zanimiva tudi za tiste, ki radi plešejo v zaprti drži, recimo plese, kot so kizomba, bachata ali tango ipd. Ne potrebujete nobenega poguma, samo ljubezen do glasbe, plesa in druženja, za vse ostalo bomo poskrbeli mi. Lahko pridete solo ali v paru in zaplešete z nami.
Hvala in naj bo tudi letos uspešno! Pogovor s Tanjo in Nejcem si lahko ogledate v spodnjem videu.