Ples je najlepši dar, ki ga lahko prejmeš v življenju

Draga Sara, pozdrav, in ko sva se dogovarjali za intervju, si se pisala še Medja, zdaj pa že Ječnik. Torej je ‘padla’ poroka s plesalcem Jayjem the Rockom, kot je vzdevek Janeza Ječnika, če sem prav skombinirala. Kako se je zgodila poroka in predvsem zakaj tik pred novo sezono?
Zdravo! Najprej najlepša hvala za to lepo priložnost. Res je, še pred nekaj tedni sem se pisala Medja, s poroko pa prevzela priimek svojega moža – Janeza Ječnika, njegov vzdevek pa je, tako kot ste napisali, Jay. Že nekaj časa sva si želela biti poročena, hkrati pa nisva želela velike poroke, saj je za naju to intimna stvar. Konec avgusta se nama je zdel nekako primeren čas za nove začetke.

Na poroki

Z Jayjem in Miho ste triperesna deteljica, ki je šla na svojo pot, kajne, in ustanovila Plesni klub Modum, ker …?
Plesni klub Modum smo ustanovili, ker že nekaj časa poučujemo po različnih plesnih šolah in si je v teh letih vsak pri sebi ustvaril neko vizijo oz. kaj želimo s svojim poučevanjem predstaviti in dati vsem plesalcem. Tako smo se veliko večerov po končanih treningih pogovarjali, kaj vse bi še dodatno lahko naredili, če bi bilo v naši moči, in se odločili odpreti klub, kjer bomo lahko skupaj uresničili vse svoje želje.

Miha, Sara in Janez

Kaj pomeni ime Modum?
Želeli smo enobesedno ime, tako da smo imeli kar nekaj predlogov, a se nam je na koncu Modum nekako vtisnil v možgane. Ena od definicij latinske besede modum je ritem. Ritem pa je v življenju, ne samo v plesu, ključnega pomena. Hkrati nam je všeč sama sestava besede, ki nam omogoča veliko izpeljank, premetenk, npr: MODerniUM.

Delujete v Kamniku, ki ima že kar nekaj plesnih točk, klubov in studiev. Zakaj boste vi posebni, kaj se bo dogajalo pri vas?
Naša vizija je spodbujati mlade umetnike, da sledijo svojim sanjam. Radi bi jim omogočili neko platformo oz. podporo pri sledenju le-teh. V mladih letih, ko smo sami spoznali ples, smo vedeli, da je to nekaj, kar nas bo spremljalo vse življenje. Dokler je bil to le hobi, smo imeli podporo z vseh strani, pozneje pa so se začeli dvomi, kot npr. da smo zdaj pa starejši in kdaj si bomo našli službo. Nekako tako poteka pri večini, in prav zaradi pritiska glede poklica/kariere veliko umetnikov obupa nad svojo strastjo in se odloči za neko ‘varno’ pot, pozneje pa to obžalujejo. Modum bo klub, kjer bodo vsi ustvarjalci dobrodošli. Radi bi, da si lahko mladi ustvarjalci pri nas nabirajo izkušnje, na podlagi tega pa še vedno prejmejo nek honorar in s tem dobijo občutek, da je to lahko tudi kariera. Imeli bi tudi odprta vrata za vse, ki potrebujejo prostor za treninge in ustvarjanje. Jay in Miha sta velikokrat trenirala na betonu, po kleteh in v oteženih pogojih, tudi sama sem večkrat plesala samo v dnevni sobi. Včasih si preprosto nismo mogli privoščiti toliko zakupljenih terminov, kot smo imeli željo trenirati. Mislimo, da je veliko dvoran večino časa neizkoriščenih, medtem ko posamezniki, mladina z vizijo nimajo prostora, kjer bi lahko ustvarjali. Takim bomo nudili prostore brezplačno. Tako da bo v osnovi to plesna šola, kjer bomo mlade učili, kaj je ples, tistim, ki bodo želeli nekaj več, pa bomo to poskusili omogočiti.

Boste tudi tekmovalno orientirani ali bolj ples za zabavo in prijetno izkoriščanje prostega časa? Zakaj sploh tekmovati?
Vsi trije smo v preteklosti tekmovali, mogoče nas pot še vedno odpelje na kakšen tekmovalni oder. Tako da menimo, da so tudi tekmovanja lahko lep del plesne poti, čeprav pri nas načeloma tekmovanja ne bodo glavni cilj naše plesne šole. Predvsem želimo mladim plesalcem predstaviti ples, ki te lahko spremlja skozi vse življenje. Vsem nam trem je ples namreč pomagal v najtežjih trenutkih, zato menimo, da ples ne sme postati tista stresna stran življenja, ampak način sprostitve. Za napredek mladih pa menim, da so tekmovanja priporočljiva. Seveda če si tak tip človeka. Nekaterim tekmovanja nikoli ne ležijo. Tistim, ki pa, lahko z njimi napredujejo, in sicer z vsemi treningi in pripravami na tekmovanja. Potem pa seveda na samem tekmovanju, kjer vidiš, kaj vse lahko nekdo zmore, kjer premagaš svojo tremo, kjer se ti na odru zgodi 1000 in ena stvar, s katero se spopadeš sam, v tistem trenutku. In na koncu tudi, kjer spoznaš preostale plesalce, ki se spopadajo z enakimi težavami, in si izmenjaš svoje občutke. Sama že pet let vodim plesalce na tekmovanja in menim, da če jim predstaviš tekmovanja v pravi luči, je lahko zanje to zelo pozitivna izkušnja.

… (foto: Kam Fest)

Sara, zakaj si ti začela plesati, kako te je življenje pripeljalo do plesa in zakaj ravno ples?
Moja plesna pot se je začela že v vrtcu. Mami me je vpisala na plesne urice, kjer sem se nekako zaljubila v ples, in sicer s svojo prvo plesno učiteljico Petro Boben (zdaj Petra Bremec). Potem sem se v osnovni šoli odločila, da v Plesnem studiu Petra nadaljujem in pot me je v 2. razredu popeljala že na tekmovalne odre. Od takrat naprej se od plesa nisem ločila. Celo osnovno šolo sem plesala, tekmovala in se tako na koncu odločila, da se vpišem na Umetniško gimnazijo Ljubljana – smer sodobni ples. Tako sem kot 14-letno dekle iz Bohinja odšla v Ljubljano. Med tednom sem stanovala v Ljubljani, v dijaškem domu in si tako svoje plesno znanje širila v ljubljanskih plesnih šolah, med vikendom pa še vedno v Bohinju. Takoj ko sem začela plesati, doma ni bilo minute tišine. Imam mlajšo sestro Tino, ki je prav tako plesala, in naša dnevna soba se je spremenila v plesno dvorano. Tako sva vse dni plesali, sestavljali koreografije, iz različnih igrač delali rekvizite, se oblačili v kostume in sestavljali plesne predstave. Mami mi je vedno razlagala, kako smo vse moje rojstne dni samo plesali, in to vsi fantje in dekleta, plesalci in neplesalci, ki so bili tisti dan seveda zame vsi profesionalni plesalci, s katerimi sem delila svoje otroške sanje.

… (foto: Kam Fest)

Kje vse si nabirala plesna korake, kdo vse je bil zaslužen, da si danes na samostojni poti?
Začela sem pri Petri Bremec v Plesnem studiu Petra. Pozneje je v Bohinj prišla Slavi Martinovič z Blejskim plesnim studiem. Poleg jazz baleta sem se takrat malo preizkusila tudi v disko plesu pri Vesni Urek in pa v hip-hopu pri Romanu Ureku. Potem me je pot zanesla v Ljubljano, kjer so nas na šoli poučevali najrazličnejši učitelji sodobnega plesa in baleta. Ker sem želela poleg tega plesati tudi v popoldanskih urah, sem se vpisala v Plesno šolo Kazina, kjer sem nekaj let plesala pri Mirjam Podobnik, pozneje malo tudi pri Mitji Popovskem. Poleg jazza sem se želela izpopolnjevati tudi v moderni tehniki in baletu, zato sem vmes obiskovala še delavnice pri Kjari Starič (zdaj Kjara Starič Wurst). Na koncu pa sem priplesala v Šolo za nastopanje Bast in plesala pri Luciji Velkavrh. Že kot najstnica sem velikokrat asistirala pri svoji trenerki Slavi Martinovič. Tako sem že pri 16. letih začela s svojimi poučevanji, seveda pod vodstvom trenerke. Kmalu pa sem si zaželela več. Tako sem v Bastu dobila svojo prvo začetno jazz skupino. Od tam me je pot trenerke popeljala v Plesni klub Tržič, kjer sem tako rekoč jazz začela iz nule. Plesni klub Tržič takrat še ni ponujal jazza in jaz sem bila njihova prva tovrstna učiteljica. Začela sem z eno plesalko, zdaj pa imamo štiri polne skupine, od najmlajših (4 leta) do starejših (tam okoli 20 let).

… (foto: Kam Fest)

Kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj je tisto, kar ti je malo manj po godu?
Osrečuje me vse, kar je povezano s plesom. Najboljši občutek je, ko nekoga toliko navdušiš, da ples postane tudi del njegovega življenja. Pri najmlajših je najlepše, ko mi starši povedo, da otrok doma ni niti sekunde pri miru – da pleše že vsa družina. Pri najstarejših pa to, da se v težkih trenutkih, kot so kakšni izpiti ali pa zlomljena srca, zatečejo v dvorano in plešejo. Ne vem, kaj bi si izbrala kot “malo manj po godu”. V bistvu nisem še imela slabih izkušenj, če pa vidim, da sem nekje, kjer glede plesa nimajo enake vizije, se umaknem. Tako kot sem poučevala še po nekaterih plesnih šolah, pa sem sodelovanje zaključila, če sem dobila občutek, da gredo v drugo smer kot moje vizije.
Ali spremljaš slovenske plesalce, hodiš na predstave svojih kolegov? In kaj meniš, od kod  Slovencem in Slovenkam takšen plesni talent?
Ja, slovenske plesalce spremljam, če se le da, vse zvrsti. Vsako leto grem gledat vsaj eno baletno predstavo. Potem pa odvisno od priložnosti in pa seveda, če imam čas, namreč predstave se odvijajo tudi med tednom, jaz pa poučujem vsak dan v popoldanskih urah pa tja do poznih večernih ur. Od kod Slovencem in Slovenkam tak talent, sem se tudi jaz že dostikrat spraševala. Moje mnenje je, da zato, ker smo majhni in se potem še toliko bolj trudimo, veliko pa potujemo tudi v tujino, kjer si nabiramo izkušnje in nova znanja.

Te mika v tujino ali zdaj to ravno ni vprašanje na mestu zaradi poroke in plesnega kluba?
Vprašanje tujine se je v moji glavi pojavilo po končani srednji šoli. Takrat smo šli s šolo vsako leto pogledat eno akademijo in se preizkusili na nekaj delavnicah. Pa sem se potem na koncu odločila za fakulteto za šport in ostala v Sloveniji. Takrat se spomnim, da sem bila v veliki dilemi, želela sem se preizkusiti tudi kot profesionalna plesalka, poleg tega pa sem v Sloveniji že imela nekaj utečenih skupin, ki jih nisem želela zapustiti. Sama se zelo hitro navežem na ljudi in si ne predstavljam, da kar tako zapustim skupino. Sicer zelo rada potujem, hodim na kakšne delavnice tudi izven Slovenije, ampak na koncu je Slovenija še vedno moja domovina in ne predstavljam si živeti kje drugje.

Verjamem, da je poleg plesa tudi opcija B v tvojem življenju. Kaj študiraš, kaj te zanima, v čem si prav tako dobro razpoložena kot takrat, ko plešeš?
V bistvu je ples moja ‘number 1’ in tudi edina stvar, ki je res z mano že od začetka in bo po vsej verjetnosti do konca. Vse stvari od mojega šolanja dalje stremijo samo k plesu. Tudi študij je bil naravnan v to smer, torej da se izobrazim še na področju poučevanja otrok. Drugače pa me zanima tudi psihologija, seveda je tudi to povezano s plesom in njegovim poučevanjem. Ko sem se odločala za študij, sem kolebala med fakulteto za šport in študijem psihologije na filozofski fakulteti. Pa sem se potem odločila za šport, ker težko sedim pred knjigami in se ure in ure učim. Veliko raje se učim novih stvari aktivno in na nogah, čeprav se je potem tudi na fakulteti za šport izkazalo, da sem kar nekajkrat morala sedeti pred knjigami. Poleg psihologije me zanima tudi gostinstvo. Kot 18-letna punca sem tako kot veliko najstnic počitniško delo opravljala kot natakarica. Samo da sem že takoj začela v hotelskih vodah. Začela sem v Vili Bled kot pomoč v strežbi in potem s takratnim šefom strežbe odšla v Hotel Ribno (kjer še zdaj občasno pomagam). Strežba mi je zelo všeč in je tudi dolgo časa zelo lepo sovpadala z mojim plesom. Ko nisem plesala, sem stregla. Že v Vili Bled in zdaj tukaj je omenjeni šef strežbe vedno znal nabrati ekipo, ob kateri sploh nimaš občutka, da si ‘na šihtu’, in tako sem res rada preživljala svoj ‘prosti čas’ v strežbi.

Ali je v tvojem urniku čas tudi za neplesne dejavnosti? Kaj počneš, kadar ne plešeš?
Sploh odkar sva z Jayjem skupaj, skoraj ni trenutka, da ne plešem. Doma je vedno prižgana glasba, skupaj gledamo break battle in druge plesne dogodke. Jaz se zanimam za njegovo zvrst, on pa za mojo. Tako da v prostem času, na dopustu … pravzaprav povsod – pleševa. Je pa nekaj stvari, ki jih poleg plesa tudi rada počneva skupaj. Rada kuhava skupaj, preizkušava nove jedi. Zelo rada tudi pečeva sladice, ponavadi kar vsak vikend, če nama uspe. Skupaj se odpraviva na trening, včasih je plesni trening, kjer skupaj ustvarjava, včasih tudi kondicijski ali pa trening uteži. Sama se velikokrat odpravim tudi teč, sploh odkar sem v Kamniku, v Ljubljani mi to ni ležalo. Zelo rada tudi pospravljam – z glasbo seveda. Ja, skoraj vse je prepleteno s plesom.
Naštej tri ali pa pet stvari, ki so vedno s tabo ali na treningu, ali na predstavi, ali kjerkoli. Brez česa ne greš nikamor?
Steklenica za vodo. To je vedno z mano, potem set za nohte, ki vključuje škarjice in pilico. Škarjice vedno pridejo prav, ne samo za nohte . Potem so tu še nogavice, plešem vedno v nogavicah in velikokrat precej hitro v njih nastanejo luknje, zato vedno rezervne nogavice. Poleg tega pa še obliži in gumice za lase. Mislim, da bi bilo to vse.
Kaj meniš, po čem si prepoznavna, da ljudje rečejo, ja, to pa je naša Sara?
Najbolj prepoznava sem že od nekdaj po svoji hoji. Že od osnovne šole so me dostikrat poklicali račka. Če me je kdo srečal zvečer v Ljubljani, ko je bila že malo tema, so vsi vedno rekli, da me prepoznajo po hoji. Ja, drugače pa mislim, da po tem, da sem nasmejana, česarkoli se lotim, se lotim z vsem svojim srcem, in pa trmasta (pravi moj mož).

Je s tabo lahko ujeti korak oziroma kdo ga najlažje?
Ja, mislim da sem kar prilagodljiva. Nikoli ne ‘kompliciram’ in rada sodelujem z različnimi ljudmi. S kom najlažje? Mislim, da je tukaj odgovor že jasen – z Jayjem.
Kam te korak najraje odpelje v Kamniku? Imaš kakšen kotiček, ki ti je ljub?

V Kamniku v bistvu živim šele dve leti. Trenutno sem si izbrala en tak ‘krog’ skozi Kamnik, po katerem tečem, kadar se za to odločim. Takrat se res sprostim. Nimam pa še ravno najljubšega kotička. Všeč mi je, ker je Kamnik mešanica narave in mesta. Namreč svojih prvih 14 let sem živela v Bohinju, kjer je ogromno narave, potem pa prihodnjih 11 let v Ljubljani, kjer imaš vse na dosegu roke. Kamnik je neka zlata sredina obojega in zato sem se tu že prav kmalu počutila kot doma.
Je bilo poročno potovanje že realizirano ali bo po koncu sezone?
Poročno potovanje bo po koncu sezone.
Plesati pa je?
Najlepši dar, ki ga lahko prejmeš v življenju.
Tvoj moto v življenju je?
Vse, kar delaš, delaj s strastjo in srcem in se ti bo vedno vračalo v enaki obliki nazaj.

View Gallery 13 Photos